Őszi-téli ruhavásár 2.

Mosolyognak a horgászok: Kapitális pontyok kerültek a Holt-Körösbe

Örömteli eseményre hívták a szarvasi média képviselőit a horgászok, illetve a Kákafoki-holtág új vízkezelője, a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének vezetése.

JRC ágy + hálózsák szett 640
hirdetés

2016 novemberének elején azon a Körös-holtág lehalászásával kapcsolatos megbeszélésen, amin jelen volt a Newjság is, az akkori vízkezelő és a horgászok abban állapodtak meg, hogy a busaszelektáló halászat végrehajtása során mind a horgászok, mind a kft. képviselői jelen leszenek és, segítenek egymásnak. A holtág 4-4,5 kilométeres szakasza szelektív halászatának gyakorlati tapasztalatai részben rámutattak arra, hogy a kifogott nagy mennyiségű testes busaállomány mellett sok a szürkeharcsa, viszont kevés a horgászok által legkedveltebb ponty állománya – vonta le a következtetéseket a Match-Fishing Horgász Egyesület részéről a halászatot társadalmi szerepvállalással felügyelő Szilvási Szilárd Európa-bajnok versenyhorgász.

A busaszelektáló halászat eredményeiről és az annak során szerzett tapasztalatokról a MOHOSZ alelnöke, dr. Dérer István is értesült, majd többek között ennek alapján döntött úgy, hogy megtámogatja a Kákafoki holtágat és egy már előre telepítésre külön előjegyezett, egyébként kuriózumnak számító nagytestű, azaz extra méretű pontyok telepítésében segédkezik a jelenlegi vízkezelő KHESZ-nek.

Időközben a KHESZ március közepétől már 122 mázsa horogérett pontyot telepített a holtágba, ám most megérkeztek az igazi nagyágyúk, a 8-10 kg-os pontyok, amiket a haltermelők kifejezetten horgászvizek halasításához nevelnek ekkora méretűre.

– Ez egy különleges alkalom, hogy ekkora, kifejezetten sportcélra alkalmas pontyok kerüljenek a holtágba. Ezeket hazavinni nem lehet, mert túl lépi a 6 kilós határt, amit az új vízkezelő helyi horgászrendje megszabott. Megfogásuk esetén, a holtág horgászati vonzerejét növelése miatt a lehető legkíméletesebben vissza kell helyezni azért, hogy nagyhalakat is lehessen fogni, legyen vonzereje a víznek – helyezett képbe Szilvási Szilárd.

Annak, hogy a környező horgászvizeknek most egy kezelője van, komoly előnyt tulajdonít, mert a vizek átjárhatók, így 2-300 hektár vízterület, ami a folyót a Siratói és a Kákafoki holtágat is egy horgász területi jeggyel horgászhatóvá teszi.

– Egy nagyon rossz tél után extra tavasz van, gyönyörű az idő és rengeteg hal érkezett a holtágba. Egy víz sem tud 2-3000 horgászt kiszolgálni úgy, hogy panasz ne legyen, de most a nagy többséget egyelőre elégedettnek látjuk, a horgászok most mosolyognak – mondta a sporthorgász.

Visszafogható háromnyaras ponty telepítéséből már jóval 100 mázsa felett járt a szövetség áprilisig, ugyanakkor egynyaras és kétnyaras, azaz ivadék és növendékekből is már 20 mázsán túl vannak, tájékoztatott Nemes Attila, a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének ügyvezető igazgatója.

– A most telepített a halak extra méretű pontyok, amik KHESZ kezelésében levő zárt vizekbe, holtágakba és tavakba kerülnek kihelyezésre, elsősorban azért, hogy a horgászélményt, a látogatottságot, a fogási eredményeket, illetve a vizek jó hírneveit öregbítsék. Ezeket a halakat a magas egyedsúlyuk miatt nem lehet elvinni. A szövetség helyi horgásztrendjében a pontyra megállapított felső korlát 6 kilogramm, ami annyit jelent, hogy megfogás után kötelező visszahelyezni – foglalta össze röviden a tudnivalókat a telepítésről.

A történelmi Magyarország közepénél 22 darab ponty került a Körösbe. Összesen 2000 kilogrammból a holtág 600-at kap, a szentandrási siratói ág 200-at. A szintén hétfő délutáni telepítés során a Siratói ágba 3-4 centiméteres előnevelt csukákból 5000, a Kákafokiba pedig tízezer darab került. Emellett a holtágba március folyamán 200 kilónyi 25 dekás egynyaras süllő is kihelyezésre került. Az ivadék és növendék korosztályú ragadozó halfajok nehezebben beszerezhetők, a süllő az osztrák és a német piac elszívó hatása miatt pláne ritkábbnak számít, ezért kérik a horgászokat a mérethatárok betartására azért, hogy el tudják érni a szaporodóképes kort, és biztosítani tudják az utánpótlást.

A nagypontyokkal kapcsolatban a vízkezelő annyit kér, ha valaki megfogja, a lehető legkíméletesebben bánjon vele. Amikor kivette a vízből, pontymatracra, ennek hiányában egy tiszta pólóra, rongyra tegye. Mérés során kerüljék a felesleges sérülések okozását, semmiképpen ne szúrják a szájába a mérleg kampóját. Lehetőség szerint a fogás után fertőtlenítsék le a horog okozta sebet.

A kapitálisnak számító pontyok fehér színű pálcikajellel megjelölésre kerültek. A jelek egyik oldalán a „KHESZ”, másik oldalán egyedi számsor szerepel. Ha fog valaki, akkor a vízkezelő az info@khesz.hu címre kéri elküldeni a hal hosszát, súlyát és egy-két jó képet. A beküldők között 2018 évre területi jegyet sorsolnak ki.

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

Őszi horgászruha vásár 640
hirdetés
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
JRC ágy + hálózsák szett 1200

hirdetés