Őszi-téli ruhavásár 2.

Késnek a csomagok - postakáosz: Erzsébet volt a kegyelemdöfés

Bár a Posta vezetése minden fronton igyekszik cáfolni azt, hogy a cégnél eluralkodna a káosz, az alkalmazottaktól és panaszos ügyfelektől származó beszámolók szerint korántsem működnek rendben a dolgok az állami vállalatnál.

Őszi horgászruha vásár 640
hirdetés

 Múlt héten írtuk meg, hogy a jelek szerint a drasztikusan megnövekedett internetes vásárlás az ünnepek közeledtével túl nagy terhet ró a Postára, ami a kézbesítés minden szintjén fennakadásokat okoz. Ebben a helyzetben jött még habnak a tortára Orbán Viktor karácsonyi ajándéka a nyugdíjasoknak, amelyet némi huzavona után végül mégiscsak a postásoknak kell kivinniük december 31-ig.

Sokasodnak a panaszok a kézbesítési csúszások miatt, a postások szerint az országos központban hegyekben állnak a csomagok, de a cég állítja, urai a helyzetnek.

A kialakult helyzet mindenképpen próbára tenné a céget, de ráadásként ott van a postai dolgozók fokozódó elégedetlensége is: a magyar átlagbér alatt kereső, a munkaerőhiány miatt eleve túlterhelt postásoknak kell elképesztően megnyomni a december végét.

Az utalvány a legfontosabb

Cikkünk megjelenése után levélcunami árasztotta el az Indexet, többnyire postai alkalmazottak jelentkeztek az áldatlan helyzetre panaszkodva. „A Posta túlvállalta magát, fizikai képtelenség az összes határidőt tartani” – írta egy kézbesítő, akinek leveléből kiderül, hogy a prioritást élvező Erzsébet-utalványok és csomagok áradata miatt a hagyományos küldemények, például a számlák is jócskán megcsúszhatnak decemberben.

Ahhoz, hogy mindenből tartani tudják a vállalt ütemet, ahhoz a dolgozóknak napi 2-3 órával rá kéne tenni a munkaidőre, de mivel a beszámolók szerint decemberben már így is 10-12 órásak a munkanapok, ez fizikai képtelenség lenne.

Hogy mekkora plusz terhet jelent a kézbesítőknek az utalványok kihordása, azt jól érzékelteti a levélíró körzetének aktuális helyzete: állítása szerint 39 ezer utalványt kapnak, amelyre a betegállományok miatt még úgy is csak 75-80 postás jut, hogy sokakat visszahívtak a szabadságukról emiatt. Ez fejenként mintegy 500 címet jelent a normál munkavégzésen felül közvetlenül az ünnepek előtt úgy, hogy sok postára még meg sem érkeztek vagy a napokban érkeztek meg az utalványok.

Nem tudtak felállni a Black Friday-sokkból

A tervezést a helyzet kiszámíthatatlansága is nehezíti: az Országos Logisztikai Központban (OLK) bekövetkezett csúszások miatt a csomagok hullámokban érkeznek az egyes fiókokba, egyik nap csak egy tucat, a következőn akár ennek sokszorosa. A központnak állítólag az idei Black Fridayen tapasztalható, minden eddiginél nagyobb online vásárlási láz tett be, aztán mielőtt még rendezni tudták volna a soraikat, máris a nyakukon volt a karácsonyi rendelésdömping.

Az OLK-ban uralkodó káoszra vonatkozó kérdésünkre a Posta azt válaszolta: nincs munkaszervezési probléma, de a postásokat tömörítő Facebook-csoportban továbbra is rendületlenül szaporodnak a bejegyzések, amelyek szerint már szabad konténerek sincsenek Budaörsön, a raklapokon halmokban állnak a küldemények. Egy a Postánál irodai pozícióban dolgozó azt írta nekünk, már őket is behívták az OLK-ba dolgozni a most következő hétvégére, és azt is felajánlották, hogy aki akar, az plusz pénzért a saját kocsijával vállalhat kézbesítést.

Egy posztban arról lehet olvasni, hogy az OLK-ról indított, telepakolt kamionok keringenek az országban, esetenként visszafordítják őket Budaörsre, mert a célállomáson még kevésbé tudják hová tenni a csomagokat. A torlódás miatt már az elsőbbségiként feladott küldemények is legalább egy-két napos késéssel érkeznek a kézbesítőkhöz.

Van, aki már nem is szállít velük

Rengeteg ügyfél panaszkodik késedelmes kiszállításról, időgarantált csomagok parkoltatásáról. Egyes beszámolók arról szólnak, hogy az országon belül sem sikerült kikézbesíteni a csomagokat két hét alatt, mások a Kínából rendelt ajándékkal járták meg, van olyan küldemény, amely a nyomkövetési funkció alapján hat hetet állt Magyarországra érkezése után.

Úgy tudjuk, bizonyos nagy, céges ügyfeleknek már elszámolási vitáik is adódtak a Postával a sorozatos késedelmek miatt. A partnerek közül például az eMagtól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy bár a szerződésüket nem áll szándékukban felbontani, „a futárcégek kapacitásai közötti átcsoportosítással” tudják kezelni a Posta túlterheltsége miatti nehézségeket. Az Újkönyvek webshop ügyvezetője viszont arról tájékoztatott minket, hogy ők már nem szállítanak Postapontra a sorozatos szerződésszegések miatt.

„Voltak olyan vásárlóink, akinek a csomagja eltűnt, azóta se találják a postánál, volt olyan vásárlónk, akinek a csomagját valaki másnak adták oda. A Magyar Postát több alkalommal felszólítottuk, hogy tartsa be szerződéses kötelezettségét, tájékoztassa a vevőket a csomagok megérkezéséről, illetve tartsa be a szerződésben vállalt 24 órás teljesítést.
Tekintettel arra, hogy felszólításaink süket fülekre találtak, nem maradt más lehetőségünk, mint megszüntetni ezt a szállítási módot
– írja a cég honlapján.

Visszaüthetnek a postai bérek közti szakadékok

Bár minden jel arra mutat, hogy nem a postai dolgozók igyekezetén múlik a kiszállítás sebessége, azon sem lehetne meglepődni, ha az alkalmazottak lojalitása a cég felé csökkenne a jelenlegi helyzetben. A Postánál régóta érzékelhetőek masszív bérfeszültségek, a bértábla alsó részén álló postai kézbesítők a Bérbarométer adatai szerint csupán 150 ezer forint bruttó körül keresnek (igaz, ezt még kiegészítik a túlóradíjak és a jutalmak), ami mélyen a magyar átlagfizetés alatt van, a munka pedig kifejezetten kemény.

Az elégedetlenséget növeli, hogy a cégvezetők viszont még vezetői viszonylatban is jól keresnek, köszönhetően a tavaszi bérfejlesztésnek az állami vállalatok élén. A legjobban fizetett Illés Zoltán vezérigazgató havi 5 milliós bére mellett még 650 ezer forintos tiszteletdíjat is hazavisz igazgatósági elnöki posztja után, emellett 20 százalékos prémiumra jogosult a vezetők keresetét összefoglaló idei táblázat szerint. A postai dolgozók és a cégvezetés közti jövő évi bértárgyalás-sorozat még nem ért véget, a legutóbbi forduló kedden volt.

Telefonon elértük Tóth Zsuzsannát, a Postás Szakszervezet elnökét, aki a megegyezés előtt nem akarta elárulni a követelés mértékét és a munkaadói ajánlatot. A postás Facebook-csoportban egy dolgozó arról írt, a legutóbbi fordulóban 3 százalékot kínált a Posta, de az oldalon elhelyezett szavazás állása szerint a dolgozók többsége ennek nagyjából tízszeresével lenne elégedett. A többi, munkaerőhiány sújtotta ágazathoz hasonlóan a postai dolgozók is jobb lobbipozícióból indulhatnak most, mint a korábbi években, különösen a mostani helyzet kiélezettsége miatt.

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

vasscsaba
3 éve

Paródia, amit művelnek...

2
astur
3 éve

Sajnos ez nem csak mostanra igaz, április-májusban is volt egy nagyon kritikus időszak. Annak ellenére, hogy nem vagyok egy giga postázó, a forgalmam meg sem közelíti a nagy webáruházakét, az idén már bő tízezres nagyságrendben fizetett kártérítést nekem a posta időgarancia sérülés miatt.

A legpikánsabb esetemnek idevágó aktualitása is van :-). Áprilisban egy sakura ul pálcát vettem itt az apróban. A bot súlya 100 g alatt volt. Mivel az eladó messze volt tőlem postázást kértem. Az eladó olyan korrektül becsomagolta a botot, hogy talán még azt is kibírta volna, ha egy kocsi áthajt rajta, ennek ellenére az egész súlya nem haladta meg az 1 kg-t. Az átmérője 10cm alatt volt, de mivel a hossza meghaladta a 1m-t BERAKTÁK A TÚLMÉRETES SZÁLLÍTMÁNYOKHOZ (szekrénysorok, kanapék, stb közé)!!! A szállítás alapból késett egy napot, már sérült az időgarancia. A második napon sem hozta meg a szokásos csomagkihordó. Jó másfél órás telefonálgatás során derült ki, hogy a "fogpiszkáló méretű" pálcácskámat 12 tonna súlyú teherkocsi hozta, de mivel kis hegyi utcácskánkba ilyen jármű csak önkorm engedéllyel hajthat be a sofőr nem akarta megrizikózni. Ami nem is lett volna baj ha felhív, ugyanis telefonszámom, emailcímem rajt volt a címiraton. Amíg megivott volna egy kávét az Urak Asztalában kényelmesen lesétáltam volna érte, ugyanis nem több mint 800m-re voltunk egymástól! De b@szott rá, inkább visszafordult. A továbbiakat nem részletezem, a vége az lett, hogy nekem kellett vagy 50 km-t autóznom, hogy hozzá tudjak jutni, különben a Jóég tudja mikor kaptam volna meg.

1
hirdetés (x)
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
DAM XTherm termoruha szett

hirdetés