A Tiszától Kamcsatkáig

2016.01.02. forrás: szoljon.hu

Szolnokról egészen az oroszországi Magadánig utazik az a forgatócsoport, melynek tagjai a két város közötti tizenöt és fél ezer kilométeres táv vadvizeinél meg-megállva (sport)horgásznak.

Indul a harcsaszezon!hirdetés

Megyek pecázni!” – mondja a férj. „Mikor jössz” – kérdi az asszony. „Három hónap múlva!” – érkezik a válasz... Ha nem is éppen így történt a bejelentés, mindenesetre hasonló lehetett, viszont az asszony sem esett hanyatt a felelettől, hiszen évtizedek óta ismeri párja nem mindennapi nekibuzdulásait.

A  szolnoki Menyhárt József neve nem ismeretlen a hazai horgásztársadalom előtt. A számos televíziós horgászműsort és -filmet jegyző megrögzött pecás és kalandor legújabb vállalkozása jószerével egyedülálló és ismét vakmerő. Menyus korábban olyan vizek halait akasztotta horogra, mint az Atlanti- és a Csendes-óceánok, a Balti- és a Kaszpi-tengerek, továbbá a Colorado, a Volga, az Ural, az Irtis, az Ili és az Ob folyók, de számos kisebb-nagyobb tóba is visszaengedte már zsákmányait, mialatt horgászsport-szenvedélyének hódolt. Most két terepjárónyi stábja – a végleges útvonaltervek kialakítását és az engedélyek megszerzését követően – előreláthatóan májusban Szolnokról, a magyar határon túl Románián, Bulgárián, Törökországon, Iránon, Türkmenisztánon, Üzbegisztánon, Kirgizisztánon és Kazahsztánon át Oroszországig, egészen a Kamcsatka-félszigetig robog. Útközben olyan távoli édesvizek mellett táboroznak le, mint a Duna-delta, a folyók közül az Arax, a Karun, az Amu-Darja, a Szír-Darja, a Jenyiszej és a Léna, a tavak esetében pedig az Aral, az Iszik-Köl, vagy a Bajkál.

– „Ha elindulsz végre, mindig csak keletre tarts, sohasem nyugatnak, s ne félj, hogyha estére kóbor kutyák a sarkadban ugatnak...”. Ezt, az Ismerős Arcok zenekar által hangsúlyozott kérést igyekszünk teljesíteni. Illetve úgy tekintünk erre az útra, mint a magyarok újkori portyázására, ami ezúttal kelet felé történik. S e páratlan utazásunk, valamint horgászkalandjaink élményeit óhajtjuk filmen keresztül megosztani a pecásokkal és a természetkedvelők táborával – reagált Menyus arra az érdeklődésre, hogy a mai, cseppet sem veszélytelen világpolitikai helyzetben mi ösztönzi az egyszeri embert egy-két jóleső halfogásért tizenöt és fél ezer kilométerre és három hónapra eltávolodni otthonról. – Saját erőből finanszírozzuk az utazást, de sikerült egy-két szponzort az ügyünk mellé állítani. Illetve úgy szerveztük a kosztot és a kvártélyt, hogy a legtöbb helyen a fogadóink megvendégelnek, és elszállásolnak bennünket.

Az első jelentős állomásunk a Duna-delta néhány ága lesz, ahol az idén váratlanul elhunyt Oláh Béla barátunk, számos utazásunk szervezője, horgászfilmek főszereplője emlékének adózunk. Aztán sorba vesszük a jászok és a kunok ősföldjét. Az iráni tájakon dr. Sárközy Miklós Közel-Kelet szakértő, a Károli Gáspár Református Egyetem professzora, a Magyar-Iráni Baráti Társaság elnöke kalauzol el bennünket. Errefelé gyémántkaviárokról híres tokhalfajokat kutatjuk, miközben a perzsa birodalmat is meghódító Nagy Sándor nyomdokaiban járunk. A kirgiz és kazah területeken Fejes György, a Kunszövetség ügyvivő testületének tagja lesz a kísérőnk, az orosz földeken és vizeken pedig a kiváló helyismerettel és kapcsolatokkal rendelkező Csuka László vezeti a csapatot.

Terveik szerint a Kamcsatka-félszigetre az ottani, júliustól decemberig tartó lazacvonulás kezdetére érkeznek.
– Reményeink szerint ugyanolyan, vagy még jobb filmet vagy filmeket forgatunk, mint a „Horgászbottal az Őshazában” című sorozatunk volt. Számunkra ez lesz az évszázad horgásztúrája, amelyet a Tiszától egészen Kamcsatkáig járunk be. Aztán az is lehet, hogy egy még nagyobb ívű túra fog az „évszázados” helyébe lépni. Bár a bakancslistánk vége felé járunk... – véli Menyus.

Garmin halradarok 640hirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »