Kagy­ló­te­te­mek csú­fít­ják a fel­me­le­ge­dett Ba­la­tont

2015.08.13. forrás: ripost.hu

Napok óta pa­nasz­kod­nak a stran­do­lók az egyre te­re­bé­lye­sedő al­ga­te­le­pek miatt, most kagy­ló­te­te­mek bor­zol­ják a ke­dé­lye­ket. A tó nyu­gati sza­ka­sza érin­tett.

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

Az utóbbi napokban a strandolók hatalmas, a víz tetején úszó algatelepekre lettek figyelmesek a Balaton több strandján. Sokan megijedtek, hogy talán káros lehet a hirtelen ilyen nagy mennyiségben megjelenő algafoltok.

Az egészségre nem veszélyes, csak csúnya

"Kellemetlenséget okozhatnak, de semmilyen egészségügyi veszélyt nem jelentenek azok a víz felszínén lebegő algagyepdarabok, amelyeket az utóbbi napokban láthattak a Balatonon strandolók a tó több pontján" - közölte az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológia Intézet összefoglalójában.

Az intézet kutatói azt mondják, hogy az utóbbi években a látványos vízminőség-javulás a lebegő mikroszkopikus algák mennyiségének csökkenésével járt. Korábban a víz felszínén élő algák teljesen leárnyékolták a tófeneket, míg most a napsugarak a sekélyebb részeken egész a mederig lejutnak.

Ennek következtében ott egy sajátos üledéklakó algaflóra tenyészik, amelyet elsősorban „nagy testű” kovamoszatok és fonalas algák alkotnak.

Miért úsznak a felszínen?

Az utóbbi napok, hetek szélcsendes időjárása elősegítette ennek az algagyepnek a kifejlődését. A gyepben zajló fotoszintézis során oxigén termelődik, amely buborékok formájában válik ki az algagyepben, a gázbuborékok pedig a felszínre emelik az algákat. Ezek a kisebb-nagyobb algagyepdarabok úsznak a víz felszínén, a szél hatására néhol foltokban összegyűlnek.

A kutatók szerint ezek az algák nem jelentenek egészségügyi veszélyt. A jelenség a szél megerősödésével meg fog szűnni.

Nem csak az alga úszik a víz felszínén!

Az utóbbi hetek forrósága annyira felmelegítette a Balaton vizét, hogy a nyugati parton élő amuri kagyló tömegével kezdett pusztulni. Ha a víz tartósan 26 fok fölé emelkedik, akkor kerül veszélybe a puhatestű. A sekélyebb részeken, ahol könnyen behatol a fenékig a napsugár, hamar felmelegszik a víz, így a kagylóban élő víziatkák túlszaporodnak és az állat pusztulását okozzák.

A kagylótetemek így tömegével úsznak a víz felszínén, mert a szél hatására összeverődnek. A szakemberek szerint semmilyen egészségügyi problémát nem okoznak a fürdőzőknek, és a víz hőmérsékletének csökkenésével a kagylóhullás is megszűnik majd.

hirdetés
Utoljára megtekintett termékek:

mutasd az összeset

Horgászhírek

Még több horgászhír »