Őszi-téli ruhavásár 2.

Jut pénz a horgászatra

Van jövője a magyar halgazdálkodásnak, csak a támogatási összegeket kellene hatékonyan felhasználni. Az ágazat célja az, hogy az egy főre jutó halfogyasztás évi ötről tíz kilogrammra emelkedjen.

RS horgászfotel 640
hirdetés

A következő években 15,9 milliárd forintból újulhat meg a magyarországi horgászturizmus, amelyből a tervek szerint legalább 11,2, legfeljebb 13 milliárd mögött állhat európai uniós vagy állami támogatás – derült ki a lapunk birtokába került előterjesztésből. Az elvileg nem nyilvános dokumentum tartalmát nem tárgyalták a döntéshozók, így nem is tekinthető a kormány hivatalos véleményének, gyakorlatilag viszont mérvadó lehet a következő években várható fejlesztések szempontjából. Eszerint két részletben 4,8 milliárd forint juthat alapinfrastruktúra-fejlesztésre, kommunális szolgáltatásokra, tóberendezésre, közösségi terekre, s mindez száz százalékban EU-s forrásból, a 2014–2020-as Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) terhére valósulhat meg.

Ugyanígy két szakaszban 3,7 milliárd forint fedezheti a szálláshelyek, éttermek, büfék, horgászboltok és kölcsönzők korszerűsítését, ez azonban már hazai forrásból, 35–70 százalékos támogatási intenzitással valósulhatna meg. Az előterjesztésben szereplő jelentősebb tételek között szerepel még a balatoni horgászhelyek létesítésére fordítandó egymilliárd forint, továbbá a horgászturisztikai országmarketing 440 milliója, az út- és közműfejlesztés 300 milliója, de juthat százmillió forint a vállalkozóvá válást elősegítő képzésre is. A Ginopon kívül uniós forrásra a környezeti és energiahatékonysági programon keresztül lehet számítani, kedvezményezettként pedig több helyen a Magyar Országos Horgászszövetség, illetve a Magyar Turizmus Zrt. szerepel. Utóbbi értelemszerűen már nem sokat tehet a horgászat felvirágoztatásáért, ez a feladat feltehetőleg jogutódjára, a Magyar Turisztikai Ügynökségre hárul majd.

A halfogyasztás növelése

A Magyar halgazdálkodási operatív program (Mahop) révén mindezen felül is áramolhat pluszpénz az ágazatba, főként a halászatba. A 2007–2013-as ciklushoz képest 12 százalékkal több, mintegy 15,5 milliárd forint a rendelkezésre álló összeg, melyet 2022-ig lehet felhasználni. A program támogatja a halfogyasztás növelését, e termékek népszerűsítését és a halmarketinget is. Szakértők szerint a hazai halfogyasztás növelését elsősorban népegészségügyi szempontok indokolják. Az öt kilogrammnyi egy főre jutó mennyiséggel ugyanis Magyarország az utolsók között áll az unió tagországai sorában, máshol évente négyszer-ötször ennyi halat fogyasztanak.

A program egyértelművé teszi: a hal gyakoribb napi étrendbe emeléséhez szükség van a konyhakész termékek arányának emelésére. A tógazdaságokból évente lehalászott 20-21 ezer tonnányi mennyiségnek jelenleg alig néhány százaléka kerül feldolgozva a piacra. Holott gyorsan elkészíthető termékekre – úgymint halfasírtra, halkolbászra – nagy lenne a kereslet. Ezért a következő években a halfeldolgozásra berendezkedő gazdaságok jó eséllyel pályázhatnak uniós támogatásra. A cél az, hogy az évtized végére megduplázzuk a jelenlegi lakossági fogyasztást, vagyis évi tíz kilogrammig kell feltornászni a mutatót.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 30.

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

miska
3 éve

istvan. rigler.7
Ezek szerint hiába vége a halászatnak,valahogy csak hozzájutnak a Bajaiak halhoz?

4

Baján már megvan oldva az éves 5-kg,kb 10 szeresen.A fejlesztésekkel pedig úgy érzem jó irányban haladunk.Végre alakul valami a kirabláson kívül.Nagyon remélem.

3
Icebird
3 éve

Előszóban meg kell jegyeznem, hogy számomra ez egy fura cikk...
Ott az a sok-sok pénz, költenek horgászhelyekre, marketingre, infrastruktúrára, szájtépésre, ?vállakozóképzésre?, meg lóf****karikára, csak épp a lényeget nem látom, amiért ugye a horgász horgászni megy... na arra nem költenek egy vasat se?! _Haltepelítés_, élőhelyek kialakítása, ivóhelyek kialakítása, urambocsá egy kis folyó vissza szabályozás, bár ez már csak a fantazmagóriám, ilyet csak a "hülye" németek csinálnak...
Egy szó mint száz, nekem felettébb az az érzésem, hogy ez is egy szokásos nagy mutyi lesz, semmi más. Pedig a "Ki tudja ügyesebben lenyúlni az EU verserny"-t sajnos már régesrég megnyertük. :-(

2
hirdetés (x)
astur
3 éve

"máshol évente négyszer-ötször ennyi halat fogyasztanak" - az azért nagyon nem mindegy, hogy ennek a mennyiségnek mekkora hányada friss, egészséges, helyi hal és mekkora a szeméttel, trágyával nevelt pangasius, vagy az utolsó fejezetben megemlített, konyhakésznek, gyorsan elkészíthetőnek becézgetett, valójában adalékokkal telepakolt, nyomokban halat is tartalmazó valami. A kettő biológiai értéke (aminosav, zsírsav, vitamin- és ásványianyag összetétele) ég és föld.

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
JRC ágy + hálózsák szett 1200

hirdetés