Iszaposodik a Balaton a tó egyes részein

2016.04.20.

A balatonmáriafürdői iszaposodás egyedi probléma, a beavatkozás megtervezéséhez felmérik a helyzetet, és tervezik az egész Balatonra a mederiszap átfogó vizsgálatát is - közölte Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az MTI-vel.

3752 termék akcióbanhirdetés

Balatonmáriafürdő partjainál fél méter vastag iszap halmozódott fel, két strand működtetését is ellehetetlenítve, hasonló problémát egyetlen más önkormányzat sem jelzett eddig a vízügy felé - közölte a szóvivő.

A jelenség okait nem ismerik, az biztos, hogy nem lehet gazdaságos műszaki megoldást találni az idei szezonkezdésig - tette hozzá.
A polgármesterrel folyamatosan egyeztet a vízügy, és helyesli, hogy a mederkotrást majd csak egy felmérést követően tervezik meg, addig bejáróstégeket építenek a fürdőzők számára - hangsúlyozta a szakember.

Tájékoztatása szerint a balatoni mederüledék vándorlásáról az 1970 éves végén történtek utoljára kisebb területre kiterjedő (Keszthelyi-öböl) vizsgálatok. Ezek eredményeként alakítottak ki iszapcsapdákat a Zalatorokban és Balatongyöröknél, amelyek mára már szinte teljesen feltöltődtek. A lebegő iszapot - amit ezekkel a csapdákkal nem lehet megfogni - vékony rétegkotrással távolították el nagy területeken a Keszthelyi és a Szigligeti-öbölben, még az 1980-90-es években.

Az iszapvándorlás természetes folyamat, a balatoni iszap ma már szinte csak a tó természetes életéből származik. Ez a feltöltődés igen lassú folyamat, nem várható, hogy a balatonmáriaihoz hasonló jelenségre nem kell számítani máshol - emelte ki Siklós Gabriella.

A különféle kormányzati programokban a 2014-2020-as időszakra a balatoni vízminőséget és biztonságot szolgáló több húzóprojektet nevesítettek, amelyek összesített értéke 36,74 milliárd forint - jegyezte meg a szakember.

hirdetés
Utoljára megtekintett termékek:

mutasd az összeset

Horgászhírek

Még több horgászhír »