Őszi-téli ruhavásár 2.

Ismét hálóban a pontyok

Megkezdődött a lehalászás a halastavakon. A termelők jó, közepes mennyiségre számítanak. Hiába egészséges, kevés halhúst fogyasztunk.

C-protekt
hirdetés

Szűkül a halfogyasztás és ezzel párhuzamosan a piaci lehetőség is, a multik egyre több halaspultot szüntetnek meg az üzleteikben, így történt ez Szekszárdon és Baján is. Hiába tehát a sok munka a tavakkal, nem sokan vásárolnak halat, panaszolta Czikk László, az ország egyik legnagyobb halastó tulajdonosa és halfelvásárlója. Hiába mondják el számtalanszor, hogy a halhús nagyon egészséges, hazánkban évente személyenként átlagosan 3 kiló hal fogy, míg az uniós átlag 22 kiló.

Tolna megyében sok kisebb-nagyobb halastó van, főleg Aparhant, Bonyhád, Váralja, Varsád, Szakadát, Attala és Őcsény környékén. Bognár Attila, az Attalai Hal Kft. egyik vezetője azt mondta, tegnap reggel kicsit jeges volt a víz, amikor elkezdték a munkát. A közel 130 hektárnyi terület több kisebb-nagyobb halastóból áll össze, amit családi gazdaságként művelnek. A lehalászás náluk 15-20 napig is eltart. Idén közepes halmennyiségre számítanak. Bár szépen megnőttek a halak, de kevesebb kerül a hálóba, mint amennyire számítottak. Kora tavasszal helyezték ki a kis ivadékokat a tóba, annak eltartó képességének a függvényében, és mostanra derül ki, mennyit fejlődtek az elmúlt 8 hónapban. Konkrét szerződést nem kötöttek kereskedőkkel, de sok halat vásárolnak tőlük a telephelyükön, és sok halbolttal van napi kapcsolatuk. A lehalászást követően a halak a telelőbe kerülnek, majd karácsony előtt az üzletekbe.

Czikk László elmondta, sajnos nem történt csoda a hazai halpiacon az idén sem. Nyáron a hőség, majd októberben a sok csapadék okozott gondot. A zsilipeknél és árapasztóknál éjszaka is ügyeletet tartottak a szakadó esőben. Pucolták a rácsokat az oda hordott gaztól, levelektől, hordaléktól. A felvásárlási árakban Czikk László szerint a múlt évihez képest nem lesz nagy változás.

A hazai halfogyasztás legnagyobb része húsvét és karácsony környékére koncentrálódik. Ekkor adják el a szaküzletek a készletüknek több mint a felét. A hallal az a baj, hogy nem lehet dekázni, vagyis levágni belőle, mondják a fogyasztók. Aki viszont szeletelve vásárolja, annak sokkal többet kell fizetni érte. A magyar haltermelés legnagyobb konkurenciája Közép-Európában a cseh piac. Ők árban jobbak. Amíg hazánkban 5 kiló takarmány szükséges 1 kiló hal felneveléséhez, addig a cseheknél 2 kiló is elég. A magyarok is ismerik az északi szomszédaink speciális etetési technológiáját, de itthon hiányoznak a beruházáshoz szükséges feltételek, főként az anyagiak, állítják a szakemberek.

Kártevő kormoránok és orvhalászok

A halastavak rémei a kormoránok, no és a rabsicok, állítják a termelők. A horgászokat, kishalászokat szigorú szabályok kötik: tilalmi időszakok, méret- és mennyiségi korlátozások, módszerek és eszközök szabályozása. A rabsicokat természetesen ilyen kötöttségek nem gátolják az eredményes halfogásban. Akár másnap reggelre tudnak teljesíteni megrendeléseket, mert jól ismerik a halak tartózkodási helyét. A termelők sokszor tehetetlenek, mert a törvényi szabályozás nem őket védi. Ha éppen nem találnak az orvhalásznál zsákmányt, akkor el kell engedniük, akkor is, ha magánterületre merészkedett.

Hetente legalább egyszer fogyasszuk

A sós vízből származó halak szaga a tengeréhez, az édesvízieké a tó vizéhez hasonlítható. A mesterséges tenyészetekben tiszta vízben nevelik őket, így nem lesz büdös pocsolyaszaguk, állítják a szakemberek. A halhús megkedveltetését érdemes gyermekkorban elkezdeni, hogy felnőttként hetente legalább egy alkalommal szerepeljen az étrendben. Készíthetünk többek között halpaprikást, töltött halat, vagy saláták, mártások mellé is tálalhatjuk. A fehér húsú halakat (pl.: süllő, harcsa, pisztráng) mérsékeltebben lehet fűszerezni, míg a barna húsú halakhoz (ponty, busa, kárász) erősebb fűszerek illenek.

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

	JRC ágy + hálózsák szett 640
hirdetés
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
C-protekt

hirdetés