Ismét hálóban a pontyok

2015.11.05. forrás: teol.hu

Megkezdődött a lehalászás a halastavakon. A termelők jó, közepes mennyiségre számítanak. Hiába egészséges, kevés halhúst fogyasztunk.

Évindító horgászvásár 640hirdetés

Szűkül a halfogyasztás és ezzel párhuzamosan a piaci lehetőség is, a multik egyre több halaspultot szüntetnek meg az üzleteikben, így történt ez Szekszárdon és Baján is. Hiába tehát a sok munka a tavakkal, nem sokan vásárolnak halat, panaszolta Czikk László, az ország egyik legnagyobb halastó tulajdonosa és halfelvásárlója. Hiába mondják el számtalanszor, hogy a halhús nagyon egészséges, hazánkban évente személyenként átlagosan 3 kiló hal fogy, míg az uniós átlag 22 kiló.

Tolna megyében sok kisebb-nagyobb halastó van, főleg Aparhant, Bonyhád, Váralja, Varsád, Szakadát, Attala és Őcsény környékén. Bognár Attila, az Attalai Hal Kft. egyik vezetője azt mondta, tegnap reggel kicsit jeges volt a víz, amikor elkezdték a munkát. A közel 130 hektárnyi terület több kisebb-nagyobb halastóból áll össze, amit családi gazdaságként művelnek. A lehalászás náluk 15-20 napig is eltart. Idén közepes halmennyiségre számítanak. Bár szépen megnőttek a halak, de kevesebb kerül a hálóba, mint amennyire számítottak. Kora tavasszal helyezték ki a kis ivadékokat a tóba, annak eltartó képességének a függvényében, és mostanra derül ki, mennyit fejlődtek az elmúlt 8 hónapban. Konkrét szerződést nem kötöttek kereskedőkkel, de sok halat vásárolnak tőlük a telephelyükön, és sok halbolttal van napi kapcsolatuk. A lehalászást követően a halak a telelőbe kerülnek, majd karácsony előtt az üzletekbe.

Czikk László elmondta, sajnos nem történt csoda a hazai halpiacon az idén sem. Nyáron a hőség, majd októberben a sok csapadék okozott gondot. A zsilipeknél és árapasztóknál éjszaka is ügyeletet tartottak a szakadó esőben. Pucolták a rácsokat az oda hordott gaztól, levelektől, hordaléktól. A felvásárlási árakban Czikk László szerint a múlt évihez képest nem lesz nagy változás.

A hazai halfogyasztás legnagyobb része húsvét és karácsony környékére koncentrálódik. Ekkor adják el a szaküzletek a készletüknek több mint a felét. A hallal az a baj, hogy nem lehet dekázni, vagyis levágni belőle, mondják a fogyasztók. Aki viszont szeletelve vásárolja, annak sokkal többet kell fizetni érte. A magyar haltermelés legnagyobb konkurenciája Közép-Európában a cseh piac. Ők árban jobbak. Amíg hazánkban 5 kiló takarmány szükséges 1 kiló hal felneveléséhez, addig a cseheknél 2 kiló is elég. A magyarok is ismerik az északi szomszédaink speciális etetési technológiáját, de itthon hiányoznak a beruházáshoz szükséges feltételek, főként az anyagiak, állítják a szakemberek.

Kártevő kormoránok és orvhalászok

A halastavak rémei a kormoránok, no és a rabsicok, állítják a termelők. A horgászokat, kishalászokat szigorú szabályok kötik: tilalmi időszakok, méret- és mennyiségi korlátozások, módszerek és eszközök szabályozása. A rabsicokat természetesen ilyen kötöttségek nem gátolják az eredményes halfogásban. Akár másnap reggelre tudnak teljesíteni megrendeléseket, mert jól ismerik a halak tartózkodási helyét. A termelők sokszor tehetetlenek, mert a törvényi szabályozás nem őket védi. Ha éppen nem találnak az orvhalásznál zsákmányt, akkor el kell engedniük, akkor is, ha magánterületre merészkedett.

Hetente legalább egyszer fogyasszuk

A sós vízből származó halak szaga a tengeréhez, az édesvízieké a tó vizéhez hasonlítható. A mesterséges tenyészetekben tiszta vízben nevelik őket, így nem lesz büdös pocsolyaszaguk, állítják a szakemberek. A halhús megkedveltetését érdemes gyermekkorban elkezdeni, hogy felnőttként hetente legalább egy alkalommal szerepeljen az étrendben. Készíthetünk többek között halpaprikást, töltött halat, vagy saláták, mártások mellé is tálalhatjuk. A fehér húsú halakat (pl.: süllő, harcsa, pisztráng) mérsékeltebben lehet fűszerezni, míg a barna húsú halakhoz (ponty, busa, kárász) erősebb fűszerek illenek.

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »