Online ingyenhitel
Bot+orsó kedvezmény

Indulnak a tiszavirág túrák

2016.06.14. forrás: orientpress.hu

Június 13-án - az esős napok ellenére- kezdetét vette a tiszavirágzás a Közép-Tiszán.

Gator bakancs 640hirdetés

A Hortobágyi Nemzeti Park közleménye szerint Tiszainoka térségében a tiszavirág nevű kérészfaj több ezer példányának nászrepülésével elkezdődött az idei rajzás.

Nászrepülésük során a hímek a levegőben párosodnak a nőstényekkel, majd rövid időn belül elpusztulnak. Tömeges megjelenésük időpontját az időjárási viszonyok és a vízállás is jelentősen befolyásolja, a jelenség e tényezőktől függően a Tiszán rendszerint mindössze néhány napig, legfeljebb egy-két hétig tart, a késő délutáni óráktól egészen naplementéig.

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság 3 megyére kiterjedően „Tiszavirág Híradó” formájában ad hírt arról, hogy a Tisza különböző szakaszán hol tart a tiszavirágzás és milyen programokon érdemes megcsodálni a jelenséget. Az idei év első tiszavirág túráját Tiszakürtön tartják június 14-én. Az érdeklődők 16 órakor a Tiszakürti Arborétum fogadóépületénél gyülekeznek, ezt követően ismertetőt kapnak a tiszavirágzásról. A vezetés 16 óra 40 perckor indul a Tisza gátján a Tiszainokai hajókikötőbe, ahol az előre kitisztított utakon lehet közelebb jutni a megfigyelésre és fotózásra alkalmas partszakaszhoz. Június 15-17-ig folyamatosan lesznek túrák.

A tiszavirág védett, természetvédelmi értéke 10 000 forint, az élő és az elpusztult példányok begyűjtése is tilos - figyelmeztet közleményében a Hortobágyi Nemzeti Park.

hirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »