Karácsonyi ajándék ötletek horgászoknak 2019

Illegálisan kikötött hajók tucatjait rejti a balatoni nádas, a növényzetnek jóval nagyobb védelemre lenne szüksége

A várhatóan ősztől hatályossá váló új balatoni nádminősítési térkép elkészítésekor a szakemberek azt tapasztalták, hogy nem csökkent, hanem nőtt az elmúlt években a nádasok belsejében, takarásában illegálisan kikötött horgászcsónakok, vitorlások, valamint az illegális bejárók, stégek száma a Balatonban, ezért véleményük szerint a tó szempontjából stratégiai fontosságú nádasok jóval nagyobb védelmére lesz szükség a jövőben.

Thermoruhák 640
hirdetés

Pomogyi Piroska, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság munkatársa az MTI-nek elmondta: ötévenként esedékes az alkalmanként másfél évig tartó, légi felvételek és terepbejárás alapján történő nádfelmérés. Az öt évvel korábban mért 1230 hektár körüli balatoni nádas-állományhoz képest most 30 hektárnyi csökkentést tapasztaltak, ami nem számít soknak, viszont jelentős minőségromlást takar. A jó minőségű, első-másodosztályú nádas aránya számottevően, mintegy 260 hektárral csökkent, míg a gyengébb, harmad-negyedosztályú nádasok aránya körülbelül 230 hektárral nőtt. A felvételek tanúbizonysága szerint 36 ezer négyzetméternyi területről kiirtották a nádat, különösen Balatonkenese, Balatonfűzfő, Balatongyörök térségében, több kisebb részen pedig Balatonfenyvesnél.

Pomogyi Piroska úgy látja, a szükségesnél ritkább aratás is közrejátszik a minőségromlásban, célszerű lenne a nádasok felét legalább két-három évenként learatni, aminek a negyede sem teljesült az utóbbi években finanszírozási és technikai gondok miatt.

A légi felvételek tanúsága szerint több mint 1700, többségében illegális stég, bejáró, illetve feltöltés található a Balatonban, és kétezer nyiladék, főként csónakok, vitorlások, jachtok kikötésére. A zömmel emberek okozta nyiladékokon betörő hullámok lassan tönkreteszik a nádasokat, először a minőségük romlik, majd évek alatt kipusztulhatnak.

Fonyódnál van olyan hely, ahol 30-40 vitorlás, többségében horgászcsónak van a nádas takarásában, Zánkánál, Ábrahámhegyen egymást érik a bejárók, Balatonmáriafürdőn és Balatonfenyvesen pedig szinte már nem férnek el az illegális stégek - fogalmazott a szakember. Hangsúlyozta, a hatóságok hatékonyabb fellépése mellett szükség lenne az emberek tudatformálására is, az önző szempontok miatt rongált nádasokban hosszútávon jóvátehetetlen károk keletkeznek. Kifejtette, a nádas a vízszint emelkedésére és a rongálásra visszavonul, miközben a mostani nádasokat meg kellene őrizni a Balatonon vízminőségének és partjának védelmére, illetve a tó élővilága és a madarak miatt. Nem elég a területi arányokat figyelni, hiszen a jó minőségű nádas sokkal jobban betölti szerepét - figyelmeztetett Pomogyi Piroska. Közölte, az viszont pozitív, hogy nőtt a hínáros részek aránya a partközeli medencerészeken, ami nagyon jó vízminőséget jelez.

Észlelték azonban azt is a nádfelmérést végző szakemberek, hogy terjed a csavarhínár (Vallisneria). Keszthelynél, a Helikon Hotel előtti vízterületen már mintegy kéthektárnyi területet hódított meg a meleg-égövi, akváriumba való növény, amit 2-3 éve észleltek először a Balatonban. Valószínűleg akvaristák közreműködésével, csónakokkal, vitorlásokkal hurcolták be az invázióra hajlamos csavarhínárt a tóba, ami az emberre különösebb veszélyt nem jelent, viszont térhódítása jól jelzi a klímaváltozást - számolt be a szakember.

A Balaton-parti beruházások hatósági engedélyezéséhez alapdokumentumnak számtó új balatoni nádminősítési térkép a nyáron készült el, várhatóan ősztől válik hatályossá, év végéig pedig megszületik az első balatoni nádgazdálkodási terv.

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

gumihal01
2 éve

Illegálisan kikötött csónakokat, hajókat rejtenek a nádasok...... Valószínű hogy ezek a ˇSZAKEMBEREK amikor a nád állapotát mérték fel akkor nem vették figyelembe az új csónaktartási törvényt amit 2014-ben módosítottak.Miszerint csónakot bárhol lehet tárolni a nád károsítása nélkül.Ezért nem értem a címben szereplő ILLEGÁLIS szót.Továbbá kíváncsi lennék arra is hogy a Zala torkolattól ÉNY-i irányba egészen Keszthelyig és keleti irányba Balatonmáriáig miért pusztult ki drasztikusan a nád.Ez egy közel 20 kilóméteres szakasz ahol 15 évvel ezelőtt még 50-60 méterre beért a nád most meg talán sok helyen alig pár méterre.Biztos hogy nem az ILLEGÁLISAN kikötött csónakok miatt van.Arra is kíváncsi lennék hogy az idönként a zalából kiömlő szurokfekete penetránsan büdös viz milyen hatással van a környező nádasra.Mert a halakra szemmel láthatóan riasztóan hat.

3
mnmmnm (fikanick)
2 éve

.....hanem a magasan tartott vízszintnek

2
hirdetés (x)
nnnnnn (fikanick)
2 éve

A szántódi kikötőben régen nem volt ott nád. Aztán megtelepedett - dacára a komp által keltett erős hullámzásnak és áramlásnak - és már kiirtani sem lehet.
Ahol újabban telepedett meg a nád, ott szépen erősödik és növekszik, a régi nádasok viszont sajnos pusztulnak - és ennek nem a takarásában kikötött csónakok az oka.

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Karácsonyi ajándék ötletek horgászoknak 2019

hirdetés