Őszi-téli ruhavásár 2.

Így kaphatsz 35 ezres bírságot a Balaton partján

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Szamos folyó déli részén tartott ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ). Az egyik helyszínen egy jogosulatlanul kifogott 50 kg-os, 175 cm hosszú harcsát engedtek vissza a vízbe a halőrök, de engedély nélküli horgászokat és egy étteremben igazolatlan eredetű halakat is találtak.

C-protekt
hirdetés

A megengedettnél több horgászeszköz használata miatt négy emberrel szemben kellett intézkedniük a halőröknek a Szamossályi horgásztavon. Közülük három pecásnak engedélye sem volt. Az ÁHSZ másik csoportja Tunyogmatolcs térségében szintén engedély nélküli horgászokat csípett nyakon, két esetben pedig tiltott horgászmódszer, az ún. gereblyézés miatt kellett eljárniuk az ellenőröknek.

Szamosangyalos térségében egy halászt ellenőriztek a halőrök, akiről kiderült, engedély nélkül és a bevallott három helyett öt varsával halászott. A rapsic csónakjában egy 6 és egy csaknem 50 kg-os, 175 cm hosszú harcsát is találtak az ellenőrök. A szakemberek az állatokat visszaengedték a folyóba, a varsákat pedig bizonyítékként lefoglalták.

Egy csengeri étteremben is vizsgálódtak az ÁHSZ ellenőrei. Az étterem étlapján pontyot és harcsát is kínált, a konyha hűtőiben azonban halat nem találtak az ellenőrök. Előkerült viszont több mint 44 kg fagyasztott, konyhakész felcímkézetlen hal az egység külső "egyéb" raktáraiból. Az igazolatlan eredetű halakat a hatóság lefoglalta és megsemmisíttette.

A NÉBIH valamennyi jogsértő személy ellen eljárást indított. Az engedély nélkül történő horgászatért kiszabható legkisebb bírság 35.000 Ft. Ez, mivel az elkövetők a megengedettnél több horgászeszközt használtak, legalább 10.000 Ft-tal emelkedik, emellett a szakemberek az orvhorgászokat minimum három hónapra eltiltják a horgászattól. A tiltott horgászmódszert (gereblyézés) alkalmazó pecások legalább 100.000 Ft bírságra számíthatnak, de a büntetés - a körülményektől függően - akár 500.000 Ft is lehet. Engedély nélküli halászat esetén a bírság 50.000 Ft-tól 300.000 Ft-ig terjedhet.

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

tisza444
3 éve

A képe és a cím nem stimmel a szöveggel! A következő cikk az ok.

3
hirdetés (x)
kboly
3 éve

Az egész Szamos szakaszon nagyon sok a szabálytalanság amit nem érdemel meg ez a folyó.A Csengeri részen is vannak engedély nélküli pecások na meg a halászok is.A Szamosangyalosi palajon sok busa ívik de megy a kapálás is ott rendesen.Hiába van rekreációs halászat 1 azaz egy folyam kilométeren nem 3 hanem sokkal több varsa van eldugva ,be a padmalyokba, hogy ne is lássák.Megjelölve sincs egy sem.Van olyan szakasz ahol a halász közel 3 km bitorol sok eldugott varsával. A 25 ös fkm- nél éjszakánként megy az engedély nélküli emelőhálózás.20-nál a tunyogi kifolyónál az emelősök a tilalmi időben sorra hordták el a "csíkosat".Nábrádnál évek óta a csávó engedély nélkül halászik plusz egy másik a letévős horgokat kötözgeti.A kérsemjéni kockáknál a esténként hordják fel az ivadék kis harcsákat.Szemben a szamoskériek meg nappal is vígan gereblyéznek.Panyola alatt is a halász igen sok varsát használ.Sajnos ez egy nem igazán ellenőrzött víz szakasz .Ezen kívül nagyon sok szabálytalanság van csak az már személyiségi jogokat sértene ha publikálva lenne.Nagyon megérdemelné ez a víz hogy rendbe legyen téve mivel ez egy igazán jó haltartó és ívóhely is egyben.

2
tisza444
3 éve

Isten hozott Titeket Szabolcs Megyében.
Remélem még nagyon sokszor fogtok visszajönni.
Sok sok ilyen ellenőrzésre van szükség és persze a büntetésekre is.
Gratulálok a munkátokhoz és az eredményekhez!!!

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Alfa feeder szett

hirdetés