A halaknak semmi sem fáj

2013.01.14. forrás: HVG

A halak nem éreznek fájdalmat, még akkor sem, ha horogra akadva keservesen vergődnek - állapították meg egy új kutatás szerzői.

Évindító horgászvásár 640hirdetés

A Fish and Fisheries című szakfolyóiratban részletesen ismertetett tanulmány szerint a halak vergődése csupán öntudatlan, ösztönös reakció, nem pedig fájdalomingerre adott tudatos válasz.

Korábbi kutatások arra jutottak, hogy a halak is rendelkeznek olyan "fájdalomreceptorokkal", amelyek ember esetében ingerületbe jönnek sérelmet okozó külső hatásra, fájdalomüzenetet küldve az agyba a gerincvelőn keresztül, ahol megtörténik a feldolgozás, majd megszületik a megfelelő válasz. A hét tudós részvételével készült, mostani tanulmány végkicsengése azonban az, hogy a fájdalom érzéséért felelős receptorok - nocireceptorok - megléte még egyáltalán nem jelenti azt, hogy a halak az emberhez hasonlóan éreznének is fájdalmat.

Egyrészt azért nem, mert csak roppant kis számú nocireceptor található testükön, másrészt náluk nem fejlődött ki a fájdalom érzéséhez és feldolgozásához szükséges új agykéreg (neocortex). (Az agykéreg legfejlettebb, hat rétegű része, amelyet isocortexnek is neveznek, a természetes kiválasztódás folyamatának utolsó szakaszában jelent meg, főleg a homloklebenyben.) Következésképpen nem is éreznek fájdalmat, úgy, mint például az ember.

A kutatást ismertető The Daily Telegraph című brit lap idézte James Rose professzort, a Wyomingi Egyetem kutatóját, aki elmondta, hogy vizsgálataik alapján a halak csupán tudat alatti, alapvetően ösztönös reakciókra képesek, de azok nem tudatos érzéseken - például fájdalmon - alapulnak.

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »