Húsfeldolgozó cég szennyezte a Kapost?

2015.08.31. forrás: Napi gazdaság

Csaknem négyezer horgászt érint a halászati, horgászati tilalom, amit a Tolnanémedinél a Sióba ömlő Kapos folyó szennyezettsége miatt rendeltek el – közölte lapunkkal Kozári Miklós, a Kaposvári Sporthorgász Egyesület elnöke, a Magyar Országos Horgász Szövetség, a Mohosz alelnöke.

Rhino csónakmotorokhirdetés

– Szombaton négyszer harminc percen át hálóztak a mérgező anyaggal szennyezett folyóba, amelyből alkalmanként tíz kiló védett és nemes hal tetemét emelték ki – érzékeltette a kár súlyosságát az egyesület vezetője. Mint megírtuk, feltételezések szerint a kaposvári Kométa ’99 Zrt. húsfeldolgozó üzeméből szerda este került ammónia a somogyi megyeszékhelyet átszelő, kedvelt horgászhelynek számító folyóba, másnap pedig már a megyei kormányhivatal mezőgazdasági osztálya elrendelte a folyón a halászati, horgászati tilalmat és ezzel egy időben megkezdődött a haltetemek hatósági vizsgálata.

Két év alatt „másodszor nullázták le” a Kapos élővilágát. Emlékezetes: 2013. szeptember 24-én a kaposvári cukorgyárból az édesítőszer készítéséhez felhasznált hűtővíz, úgynevezett vinasz került a folyóba és okozott súlyos kárt. – Már kezdett helyreállni a folyó faunája, de most a vinasznál is veszélyesebb méreg okoz riadalmat – fogalmazott Kozári Miklós. Kérdésünkre, hogy ki térítette meg a cukorgyárban történt technológiai hiba miatt bekövetkezett horgászegyesületi kárt, elmondta: komoly bírságot fizetett a gyár, és természetesen a biztosítótól is megkapták, ami járt. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a Kométa volt a károkozó, akkor először tárgyalásos formában kívánnak egyezségre jutni, ám ha ez nem sikerül, akkor a hatósághoz fordulnak.

A Kapos folyót ért ammóniaszennyezés vizsgálatát a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a pécsi zöldhatóság végzi. A Kométa ’99 Zrt.-nél – ahonnan az üzemi baleset miatt a múlt szerda este két embert kórházba kellett szállítani – az ammóniaömlést okozó biztonsági szelepet megjavították, és a társaság már csütörtökön folytathatta a termelést.

Indul a harcsaszezon!hirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »