Őszi-téli ruhavásár 2.

Horog nélkül is lehet horgászni

Veszprém - A pecások körében Kövi Gábor nevét sokan ismerik. Egész életében műlegyes horgász volt, és nem is akármilyen, a szaklapokban publikált műlegyes történetei, az egyesületi életről szóló beszámolói sok fiatalt indítottak el a műlegyes horgászat felé. Mára a horgászat nála filozófiává vált, úgy horgászik, hogy nem használ horgot, és nem fog halat.

DAM XTherm termoruha szett 640 2
hirdetés

 Kövi Gábor gondolkodó, és valószínűleg grafomán ember is, aki sokat ír az élet nagy kérdéseiről, és szívesen osztja meg véleményét másokkal is blogján. A horgászatról is szívesen mesél, amely nála mára már filozófia, úgy horgászik, hogy nem használ horgot, és nem fog halat. Egy ilyen „horgászatra” kísértük el. A fagyos délelőttön egy bakonyi pataknál találkoztunk. Bár kint óriási zúzmarás köd volt, az erdőben futó patakvölgyben fagypont felett volt a hőmérséklet.

A mai horgászkultúra szerint a sporthorgász a lehetőség szerint a legkevesebb kárt okozza a halban. Jelenleg legsportszerűbbnek a C&R horgászatot tartják, azaz a „fogd meg és engedd vissza” módszert, mely szerint a horgász a kifogott halat mérlegelés és fotózás után elengedi, fejtet-te ki véleményét. Szerinte a C&R horgászat is árt a halnak, különösen az érzékenyebbeknek, ilyen például a sebes pisztráng vagy a pénzes pér.
Egyébként sok olyan víz van külföldön, ahol azért nem engedik visszadobni a halat, mert a megakasztott halak gyakran elpusztulnak. Sokszor a horog által okozott seb fertőződik el, de gyakran a fárasztás okozta végkimerülés okozza a vesztüket. Ezeken a vizeken az ember egy adott számú halat megakaszthat, de azt el is kell tennie. Itt a C&R módszer szelleme eltűnik, mert meg kell ölni a halat és el kell vinni. Ez sem a kíméletről szól.

- Az én felfogásom szerint a horgászat értelme a természet, a hal szépségében és a kapás izgalmában való elmerülés. Ha azt szeretnénk, hogy a hal ne károsodjon és az élmény is meglegyen, ahhoz a halat nem szabad megakasztani, nem szabad fárasztani. Sokan csodálkoznak, milyen horgászat az, ahol az ember meg sem akasztja a halat. Műlegyezésnél megteheti az ember, hogy elkészíti a kis rovart utánzó csaliját, de a horgot kihagyja belőle. Így az akció megmarad, a halat látjuk, sőt sokkal többször láthatjuk azt az akciót, ami miatt a horgászatot szeretjük: hogy a hal kap.
Megcsodálhatjuk szépségét, élénkségét, és ezt akár négyszer-ötször is meg tudjuk ismételtetni a hallal anélkül, hogy az rájönne, mi történik vele: mindenáron meg akarja fogni azt a legyet. Ugyanakkor megkapjuk a műlegyezés szépségét: a dobás pontosságát, a légy jó felépítését, elkészítését, elmerülhetünk a környezet szépségében, számomra ez jelenti a valódi sporthorgászatot. Itt nincs horog, és akár egy nagyon egyszerű bambuszbottal is lehet horgászni, gyerekkortól gyakorolható, ráadásul nem kell milliókat, vagyonokat költeni a felszerelésre.
Kövi Gábor sem horgászott mindig így, pedagógus volt, vallomása szerint egész életében a lelki, szellemi fejlődés vágya vezette. - Mindig úgy próbáltam élni, hogy azzal a lehető legkevésbé ártsak a természetnek. Nálam a horgászat is a természetszeretetből indult, és tudom, hogy sokan mások is így vannak ezzel. A műlegyezésről úgy tartják, hogy a horgászat legsportszerűbb, legszebb ága.

Nekem is ez a véleményem, bár sokak szerint a pergetés is ugyanolyan sportszerű, hiszen ugyanúgy szakáll nélküli horoggal művelik, ugyanúgy vissza tudják engedni a halat. Én ezzel vitatkoznék. Ugyanakkor a pergetést is lehetne horog nélkül művelni, és ugyanúgy lehetne a halat akcióban látni. Bár ez másféle akció, a hal másképp viselkedik a műlegyező és másképp a pergető horgászatnál. Műlegyezésnél a hal rovarokra vadászik, pergetésnél a támadó ösztönét váltjuk ki.
Próbálok vitázni Kövi Gáborral. Sokan tartják magukat sporthorgásznak, megfogják, de elengedik a halat. Ugyanakkor mások hazaviszik és elfogyasztják a zsákmányt. Sőt, ők vannak a legtöbben. Akkor ők milyen horgászok?

- Ha nagyon szigorúan vesszük a természet mai helyzetét, akkor azt mondhatjuk, nagyon kevés olyan természetes vízi élőhely van, ami tiszta annyira, hogy a vízi élőlények ne telítődjenek túl méreganyaggal. Nagyon sokféle méreganyag kerül be a vizekbe, és már ez is egy olyan szempont, ami meggondolásra készteti az embert. Ha valaki halat akar enni, akkor az egy nagyon tiszta, biotenyészetből vásároljon. Véleményem szerint legyen különbség a természetben élő, valamint a konyhára szánt halak között. Igaz, hogy a tenyésztés nem természetes, még akkor sem, ha ezt a lehető legtermészetesebb formában próbálják végezni.

A gazdasági szempontok megkövetelik, hogy a halak sűrűn legyenek egymás mellett, de ekkor már etikai szempontok is felmerülnek. Ha Magyarországot nézzük, akkor azt látjuk, nagyon kevés olyan víz van, ami nagyon tiszta és nem zavart, háborítatlanul folyik, és úgy élhetnek benne a halak, mint ezer évvel ezelőtt. Ilyen körülmények között a halakat nem szabad bántani. Ezeken a vizeken a horgászat az a halak bántása, de ha sportlegyezünk, és szándékosan nem használjuk a horog vagy horgászat szót, akkor egy olyan természetmegfigyelő módszert kapunk, ami a műlegyezésből fejlődött ki.
A kirándulás alatt Kövi Gáborral jót beszélgettünk. Eközben megmutatta kézzel kötött, szebbnél szebb műlegyeit. Bepillantást engedett
a műlegyezés szépségeibe. Halat ez alkalommal nem adott a patak, de a téli erdő nyugalma és szépsége mindenért kárpótolt bennünket.

 
Sági Ági

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

A halőrök jogköre 2017 januártól bővült! Az alábbi képen az új formaruha és felszerelések bemutatója látható egy balatoni befolyón:

39

ha ennyire kíváncsi vagy, kérhetsz az adott megye halászati felügyelőjétől egy állásfoglalást.
például.

38
fewfew (fikanick)
3 éve

akkor most kell engedély a horog nélküli horgászathoz
vagy ezt csak a séden szokták?
más oldalakon is felmerült ez a válaszra váró kérdés, sokan kíváncsiak vagyunk, hogy az ilyesmi igazi horgászatnak minősül-e

37
hirdetés (x)
turistaturista (fikanick)
3 éve

Ámen?

Jó, rendben.
Hagyjuk egy vén bolond üldözési mániás ámokfutását a kis játszóterén természetjárók, civilek kárára!

„Na ehhez szólnak ehhez az urak?”

Azt, hogy nem kell mindenkit hülyének nézni és lebecsülni!

A Hhv Tv. kimondja:

14. A horgászat és a halászat rendje
45. § (1) A halfogási tevékenységet végző személy köteles magánál tartani
a) a nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen folytatott
aa) kereskedelmi, ökológiai, valamint szelektív célú halászat esetén a halászati engedélyt, a fogási tanúsítvány nyomtatványtömböt és a halász fogási naplót,
ab) rekreációs célú halászat esetén az állami halászjegyet, a területi jegyet és a halász fogási naplót,
ac) horgászat esetén az állami horgászjegyet, a területi jegyet és a horgász fogási naplót;
b) a nem nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen az állami horgászjegyet és a fogási naplót,
- a továbbiakban együtt: halfogásra jogosító okmányok -, és azokat a halgazdálkodási hatóság, a halgazdálkodásra jogosult, a halászati őr, a mezőőr, a természetvédelmi őr, a társadalmi halőr és a rendvédelmi hatóság ellenőrzésre felhatalmazott képviselőjének felhívására bemutatni és átadni.

Tehát egy "halgazdálkodási hatóság, a halgazdálkodásra jogosult, a halászati őr, a mezőőr, a természetvédelmi őr, a társadalmi halőr" e fenti esetben (halfogási tevékenység végzésének esetében) kérheti. Erről szól a hivatkozott törvény, de vékony a takaró!

A rendőr egyéb esetben is, nyilván!

És vigyázni ezzel a kis nevetséges hatalommal való visszaéléssel!!!

Ugyanis:

„az eljárás alá vont kérésére meg kell adni az intézkedő halászati őr nevét, munkáltatójának elérhetőségét.”
Mivel:
„Ha a kormányhivatal földművelésügyi igazgatósága bejelentés kivizsgálása után vagy szakmai felügyeleti ellenőrzés keretében megállapítja, hogy a halászati őr nem a vonatkozó jogszabályok szerint látja el feladatát, akkor a halászati őr szolgálati igazolványának, szolgálati jelvényének visszavonását kezdeményezheti a rendvédelmi hatóságnál.”

Nehogy már akárki jöttment megkérdezze, hogy milyen alapon sétálok, fotózok a családommal, gyerekeimmel a természetben, ami nem magánterület!

Azért álljon már meg a menet emberek!!!

Forrás:
https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=a1300102.tv

http://fishingtime.hu/horgaszhirek/halaszati-ori-ismeretek-tananyag

36
vasscsaba
3 éve

Ámen

35
kovigabor
3 éve

Minden kedves, a Halászati törvényt nem ismerő Sporthorgásznak!
Semmi struccpolitika, "erőszakos öreg", és ehhez hasonlók! Figyelmesen el kell olvasni a 2013-as halászati törvényt!
Az, hogy az Állatkertnél lehet halakat látni, és talán, hogy ott ellenőriztem éppen, szerencsés egybeesés volt. Az ellenőrzés és az erőszak úgy találkozik, hogy a jogosulatlan horgász, vagy inkább a mindenféle engedély hiányában halat rabló és a halőr találkozik. A halőr szabályos, szigorú (mert ez a kötelessége) a halrabló pedig menekülni akar a felelősség elől. Felnőtt, törvénytisztelő horgász tudja, hogyan kell egy vizet megközelíteni, vagyis a halászatra jogosultat megkeresni, és a helyi szabályokkal tisztába jönni. Az az ostoba és tudatlan hozzáállás, hogy "mindent a horgásznak!", "Mit képzelnek, hogyhogy nem horgászhatok, akárhol akárhogyan", már régen nem járja. A halak jogosulatlan kifogása és elviteli szándéka halászati szabálysértés, illetve hallopás. A haltolvajok megszokott védekezése: "Én csak sportolni akarok! hogy lehet, hogy az ember sehol sem horgászhat?" Vagyis meg vannak sértve, ha a halőr egyáltalán mer nekik szólni. Hol van a természet, a hal, és az ország? Minden csak jár, és semmi kötelesség?? Az efféle beíróknak fogalma sincs, mivel jár egy vízterület gondozása! A halak vajon hogy kerültek a vízbe? Hogyan kell őket védeni, megfigyelni, milyen fizikai és lelki teher ez? Létezik még valahol olyan, hogy tisztelet és hála.
Volt egy társaság (szándékosan nem írok mást), egyikük azzal dicsekedett, hogy egy szomszédos ország állampolgára. Sokakkal beszéltem, és egybehangzóan mind azt mondták, hogy a külföldiek itt azt hiszik, bármit csinálhatnak. Próbálta volna az illető csak az egy részét annak "otthon", mint, amit itt velünk csinált. Még mindig ott savanyodna a jó kis dutyiban. Itt tényleg megállt az idő. Még mindig "szociális juttatásnak" vélik a horgászatot sokan. Az "erőszakos halőr" használja a kényszerítő eszközeit. Ezekre hivatalos felhatalmazása is van. Ez nem erőszak, hanem határozottság. Az intézkedést akadályozók szabálysértést követnek el. Ez a szolgálat a BM-hez tartozik, oda kell jelenteni az eljáráshoz szükséges beavatkozásokat is. Az ember csak legvégső esetben veszi igénybe ezeket. Én mindig embert látok a parton, aki vagy tudatlanul, vagy szándékosan követ el szabálysértést. Akkor vagyok keményebb, ha látom, hogy hülyének néznek. Hihetetlen, de ez is munka, és igencsak szükség van rá, amíg az emberek ilyen alacsony szinten vannak. A parton a halőr "halrendőr", szinte azonos jogokkal. A halőr pl. elkérheti az állami jegyet, a rendőr nem... Na ehhez mit szólnak az urak? A halőrnek mindenki, aki a halgazdálkodási vízterület 200 méteres körzetében van, KÖTELES IGAZOLNI MAGÁT! Ez a törvény! A járművet átvizsgálhatja, a szabálysértőt feljelentheti, a támadó, ellenálló szabálysértő ellen használhatja a rendszeresített eszközeit, akár meg is bilicselheti. Egyedül a bekísérés rendőri jog. Ezt a BM rendelte így. Nyilvánvalóan azért, mert annyi a "szabályosan, sportszerűen horgászó magyar ember."

34
falviofalvio (fikanick)
3 éve

Itt át van lépve a határ, de nagyon.
Az ilyen erőszakos bácsikáknak nem lenne szabad vízhasznosítónak lennie, mert ha jól értem, mindenkit megtámad aki a parton sétál. Jobb lenne a béke egy "csak" domoykós vízen.
Balinpergető: engem nem tiltottak el, de ha a családdal a veszprémi állatkertbe megyünk, akkor utána sétálunk egyet a séd menti sétálón is horgászbot nélkül, gyerekkel és nem belémkötni ha megzavarjuk a sebes pisztrángok nyugalmát.
Az ilyen őrültek miatt kerüljük a vízpartok többségét, a fishingtime-ot pedig figyelmeztető-oldalnak használom,hogy tudjam merre nem szabad menni a hétvégi kirándulásokon mert nem szeretem a fölösleges műbalhét.

"Kitöröltem a hozzászólás értesítőt. Isten áldja!"

grat: struccpolitika amúgy meg ajánlhatom a PETA nevű szervezetet, bele tetszik illeni

33

jónéhány? haha!

32
jeghaljeghal (fikanick)
3 éve

Szerencsére jónéhány víz van még az országban, amiben pisztrángok ívnak, legnagyobb ellenségük pedig nem az ember, hanem az aszályos időjárás.

31

te vagy az egyik, akit elkaptak és pár évre eltiltottak a horgászattól? :)
majd elgondolkodsz rajta, hogy a tilalom mit jelent :D

30
a legsportszerűbb megmondóembera legsportszerűbb megmondóember (fikanick)
3 éve

Én már olyan sportszerű és halkímélő módszert választottam, hogy fizetem az éves halasításokat az engedéllyel, ám se horgot, se zsinórt nem használok.
Csak egy könnyű (de csupasz) feeder bottal mutogatok a parttól hátrább harminc méterre. Így nem bántom, de még csak nem is zavarom a halakat! Egyedül az ilyen Kövi elvtárs féléket izgatom fel ezzel... ;-)

29

Szerintem épphogy dícséretes, hogy Kövi úr a saját pénzéből és idejéből próbálja megmenteni az ország talán utolsó vizét, amiben pisztrángok ívnak...
Ősszel tele volt a facebook mindneféle helyi suttyóval, akik azzal dicsekedtek, hogy milyen szép pisztrángokat fogtak (itt, ahol tilos horgászni) és vittek haza! Na EZ az érdekes!

28
acs.janos3
3 éve

Igen, érdekes! Nyílván aki beollózta a cikket nem ismerte Kövi úr " munkásságát" ,de sebaj! Ami még érdekes számomra, én naivan azt gondoltam, hogy a magyar állam a tulajdonában álló vízeket közcélú hasznosítás feltételével adja " bérbe" nem pedig egy hóbortos öreg úr kényének kedvének! Ráadásul jelképes összegért, ahogy hallottam ! A hangoztatott hal és természet védelem pedig csak egy jó indok, hogy el üldözzön mindenkit a partról, hogy kiélhesse birtoklási vágyait! Persze ez az én magán véleményem ha valaki másképp gondolja azt is tiszteletben tartom!

27
nopnop (fikanick)
3 éve

tehát a horgászok, különösen a c&r-esek mind állatkínzók

és ez egy c&r pergetőoldalon? WTF?

26
david8888
3 éve

Üdv, Marica 51 hozzászólásához csak egy pár észrevétel, mert engem nagyon megmozgatnak a háttérhatalmak összeesküvés elméletei, és imádom az egyszereplős példákat :)

"Hogy a természetes vizekból nem ajánlatos a halat megenni, ezt egy állatorvos mondta, nyilván tudja, miért."

Attól, hogy valamit egy állatorvos (orvos, ügyvéd, asztalos...neadjisten bemondja a tévé!!!) mond, az nem lesz úgy. Vannak erre objektív mérőszámok. Anélkül ez mind fölösleges szájtépés.

"A mai ember, talán Ön is, ebből már semmit sem érez. Ez is egy érdekes jelenség. Én viszont mindent megérzek. Amit én érzek, és visszariaszt, attól más is félhet."
Szóval Ön egyfajta mérőműszer?

"Ma beszéltem egy hölggyel, aki megerősítette, hogy valóban rengeteg a szennyezőanyag, de a rendszernek nem érdeke, hogy ez kitudódjon."
A chemtrail-eket is bizonyos multik, embercsoportok fújják kim mindenki másra, hogy rossz legyen, de ezt soha senki nem ismeri el. Egy hölgy pedig biztos ilyet is mondott, biztos neki (is) voltak erre hiteles mérési adatai.

"Egy másik info, hogy a mosószerek, tudományosan kimutatva, eltávolíthatatlanok!"
Ez kémia, meg lehet mérni. A mosószerek nagyrészt valamilyen oldószerből (pl dihigrogén-monoxid (ettől mondjuk már sokan meghaltak)), detergensekből (ezek is oldódnak ebben) és enzimekből állnak. Ami vízoldékony, az egész jól eltávolítható.

"És még mennyi ilyen szintetikus anyag van."
Ami szintetikus, az pedig rossz. Amíg öreganyám zsírból főzte a szappant, addig természetes volt, ahogy rá van írva, hogy Baba már szintetikus és ártalmas?

" Ez az, ami megöl mindent. Erre a természet nem tudott felkészülni, ezért vannak halak a szennyezett vízben."
Elfelejtettek szólni a természetnek, hogy hé, megmérgeztek, meg kéne dögleni, vagy legalábbis elköltözni!?

Ez egy horgászoldal, legalább itt ne kelljen emeletes baromságokat olvasni, kérem...

25
léklék (fikanick)
3 éve

tetszik ez az új irányvonal, kedvet is kaptam egy ilyen horgászathoz

mi is a horgászeszköz definíciója? van benne horog? mert ha jól értelmezem, akkor itt nincs szó halfogásra irányuló cselekedetről, csak a halak megtréfálásáról, tehát ez engedélyhez sem kötött tevékenység XD

24
marica51
3 éve

Kedves Szava Úr!
Látom, hogy Ön az akinek a legtöbb gondja van ezzel. Akkor tényleg zárásképpen elmondom, hogy mi késztetett arra, hogy ezeket a gondolatokat közreadjam, egy kis újságírói bíztatásra. Hogy a természetes vizekból nem ajánlatos a halat megenni, ezt egy állatorvos mondta, nyilván tudja, miért. Azt, hogy a "ciánkatasztrófa" után újra él a Tisza, csak illlúzió. Van egy hiteles tudós mondás: betegség után a szervezet alacsonyabb szinten nivellálódik. Vagyis: semmi sem lesz már olyan, mint előtte volt. Egy mai ló simán iszik a Sédből , ugyanakkor az 50 évvel ezelőtti, messzire elkerülte volna, ahogyan egy ismerősöm, mikor az Alföldről hozott egy lovat, a ló nem akarta meginni a csapvizet. Pedig állítólag a Veszprémi (BRG) víz a legtisztább az országban. A Séd még Berhidánál is erős mosószerszagot áraszt (az egy másik dolog, hogy gyakran, direktben megy a rtutyi... A mai ember, talán Ön is, ebből már semmit sem érez. Ez is egy érdekes jelenség. Én viszont mindent megérzek. Amit én érzek, és visszariaszt, attól más is félhet.
Szóval, mikor írok valamit, annak mindig van háttere is, és nem a levegőbe beszélek, még ha a levegőnek is.. Ha a félreérthető mondatát félreértettem akkor bocs. Remélem, úgy is írta, hogy a jobbik értelmét értsem, csak én már annyira gyanakvó lettem ebben a 10 évben, hogy minden rezzenésre csőre vágok - átvitt értelemben... Az utolsó adalék a "tiszta víz" témához. Érthető, ha az emberek ezt nem akarják tudomásul venni, mert akkor összeomlana az ország nem lenne kereskedelem, pedig a helyzet tényleg ilyen rossz. Ma beszéltem egy hölggyel, aki megerősítette, hogy valóban rengeteg a szennyezőanyag, de a rendszernek nem érdeke, hogy ez kitudódjon. Egy másik info, hogy a mosószerek, tudományosan kimutatva, eltávolíthatatlanok! És még mennyi ilyen szintetikus anyag van. Ez az, ami megöl mindent. Erre a természet nem tiudott felkészülni, ezért vannak halak a szennyezett vízben. Mindenki csodálkozott, mikor mentettük a halakat, mert az egyik szakaszon évtizedekig szinte tömény higany és más ocsmányság folyt. Amikor a villanytól az egyik hal elpusztult, senki sem akarta hazavinni. Azok tényleg látták mi a helyzet. Ezt nem írja meg az újság. És ez nem helyi probléma, hanem globális.. Szóval, ne higgyen el mindent és főleg a látszatot ne! Kitöröltem a hozzászólás értesítőt. Isten áldja!

23
szava_laszlo
3 éve

Kedves Kövi Gábor!

A nevem valóban elírta, de ez most is nem fontos.
Magam sem vagyok híve az ilyen internetes vircsaftnak, de a cikk és kommentálása számomra annyira elképesztő, hogy helyét éreztem véleményformálásnak, ha sarkosan is tettem.
Éppen a fentiek miatt néhány gondolatot leírok a tisztánlátás miatt, nem is kell reagálni, részemről lezártnak tekintem ezt a polemizálást.
Ma már alapvetően annyi külső hatás éri környezetünket, hogy álszent dolognak érzem egy bizonyos halfaj védelmének oltárán minden egyéb feláldozását.
Legyen az akár csak a kulturált halfogás öröme, vagy az ősi zsákmányszerző ösztön kielégítése a szabályok keretein belül, de ide sorolom a viselkedési normák be nem tartását, így az emberi kapcsolatok lerombolását is és még folytathatnám.
Leírták itt a vizek, halak állapotát. Részben tévesen. Legyen elég annyi, hogy több helyen pusztán általános vízkémiai paraméterek is mutatnák, ha olyan kétségbe ejtő lenne a helyzet, mint itt arra utaltak. A Tiszát mennyien temették a szerencsétlen cián katasztrófa után, a természet azért szerencsére valamelyest meg tud újulni, még ha tesznek is ellene.
Ugyan már! Akkor minden mérgezett? Igen. Mit teszünk ellene?
Senki sem ül autóba (levegőminőség)? Senki sem eszik húst, zöldséget? Senki sem öltözködik? Stb...
Meg lehet nézni a "bio" termékek térhódítását...
Talán ezekből a végletekből lesznek a fényevők, akiket aztán komoly börtönbüntetéssel sújtanak, mert az utódaikról sem gondoskodnak.
Végezetül pedig.
Nem is értem milyen burkolt fenyegetésre utal, hiszen maga is írta, mennyi atrocitás éri a vizek mentén. Ilyen végleteket kimerítő stílussal mint emelt hang a vízparton, kulturálatlan viselkedésekből adódó helytelen konfliktuskezelés ez a dolog nem is fog változni, amíg egyszer csak nem történik nagyobb baj. Ebben biztos lehet. Erre próbáltam rávilágítani.
Szava László

22
marica51
3 éve

Kedves Ács János!
Tisztelem a véleményét. Szerintem az etikus horgász, aki olvassa a területi jegyét, sőt ismeri az elírás tényét, egyszerűen csak betartja azt a szabályt, ami az illető megyére is érvényes. Én sem megyek át a megyehatáron, ha nincs megfelelő engedélyem. Jelenleg ez a rend. Azt pedig írtam, hogy mi történt, mennyire nem vagyok vétkes abban, hogy évek óta bibásan állítják ki a területi jegyeket. Nem fogok bírósághoz fordulni, de megint kaptam egy ígéretet, hogy jövőre már nem így lesz.Egyetértek Önnel, sajnálatos, hogy nem találkozott ellenőrrel. Ebben az országban, jeleleg csak így lehet a természetet védeni. További kérdésekre itt már nem válaszolok. Köszönöm az eddigi véleményeket!

21
acs.janos3
3 éve

Tisztelt Kövi úr!
Tisztelem Önben a halak és a víz szeretetét, bár úgy érzem ,hogy át esik a ló másik oldalára, de ez az én magán véleményem! Én soha nem találkoztam Önnel vagy munkatársaival a víz parton,se máshol! Sajnos a csatorna más területein sem ,semmiféle ellenőrzéssel!
Én is gyűlölöm azokat a "horgászokat" akik diszperzites vödörbe dobálnak mindent ami élő "jó lesz a macskának" felkiáltással és sajnos nem kevés ilyen spori van sajnos! Ezek ellen kellene küzdeni nem pedig a jóhiszeműen , sportszerűen horgászó (esetleg urambocsá nem legyezve) horgászó társak ellen! Sajnálatos , hogy Önnek területi vitája van a Hofesz-el Malom csatorna Ősi duzzasztótól a megyehatárig terjedő szakaszra, de ezt a vitát a Hatóságnak,Önnek és a Hofesz-nek kellene rendezni egymás között és nem a Hofesz engedéllyel rendelkező horgászok feljelentgetésével! Jelzem, hogy a Hofesz által kiadott 2017 területi engedély is az Ősi duzzasztótól érvényes!
Üdvözlettel Ács János

20
marica51
3 éve

Kedves Száva László!
A nevét lehet, hogy tévesen írtam, ezért elnézését kérem. Értem a kritikát de valamit félreért. Az állam halait védem, nem a sajátomét. Még akkor is, ha ezek az általam korábban szaporított halak utódai. A védelemre felesküdtem, olyat nem tehetek, hogy eltekintek a feljelentéstől. Az pedig, hogy milyen szabályokat állítok fel a Halászati Hatóság egyetértésével történik. Nem ez az egyeten vízterület, ahol ilyen szigorú szabályok vannak. Idéntől pl. ha a víz hőmérséklete 18 fok, vagy efelett van, a horgászatot nem engedélyezem. A globális felmelegedés ide is eljutott, és tudomásul kell venni, hogy a halak élete fontosabb, mint a horgászok szórakozása. MInt utóbb írtam, ez a víz kísérleti jellegű, mert olyanok az élőhelyi viszonyok, hogy csoda ennek a halnak a megmaradása. Már volt egy hatalmas pusztulás is, amit még nem hevert ki a patak. Az okokat nem ismerjük, de lehet bűncselekmény is, amivel való játszadozás komoly veszélyekkel jár az elkövető részére. Van még elegendő hely a bv intézetekben. A burkolt fenyegetését vettem. Nem szeretném ezt komolyabban venni. Gyakran járőrözünk rendőrökkel, ők nem finomkodnak, Valóban volt egy eset mikor egy fiatalember elfelejtette magát igazolni, és még ráadásul el is akart ütni a járművével. Ő jogerősen felfüggesztett büntetst kapott érte. Nekem nem az a célom, hogy mindenkivel vendetta szintű kapcsolatom legyen, és csak egy olyan országot szeretnék látni, mint Szlovákia vagy Ausztria, ahol ezek a játékok akár börtönt is eredményezhetnek. Nem gondolom, hogy az efféle beszólások nyom nélkül maradnának ezekben az országokban. Én tényleg a testi épségemet is kockáztatom azért, hogy az Ön és mások leszármazottai is láthassanak még saját szemükkel sebes pisztrángot. Az pedig, hogy én miért nem teszek horgot az előkémre, semmi más, mint, hogy nem akarom még én is kínozni ezeket a szép halakat. Talán ez nem olyan nagy bűn. Amellett, hogy életemben már elég halat érintettem, vagy öltem meg. Többet nem akarok. TALÁN EZ SE OLYAN MEGVETENDŐ. ( a nagybetű jelen esetben véletlen volt...) Nem szeretem az efféle fórumokat, mert inkább személyesen akarom tisztázni az ilyen félreértéseket. Lehet írni a személyes leveles ládámra is. kovigabor@tulelo.hu Ott részletesebb magyarázoatokkal és felvilágosítással is szolgálhatok akármilyen ügyben. A sértéseket törlöm és válasz nélkül hagyom, vagy letiltom a levélírót. Komoly és tisztelettudó levelőzőkkel szívesen kommunikálok. Üdvözlettel
Kövi Gábor

19
marica51
3 éve

Kedves Hozzászólók!
Annak at úrnak üzenem, hogy a halászati törvény bizony úgy rendelkezik, hogy felszerelt horgászbottal a halgazdálkodási vízterület 200 m-es körzetében tartózkodó ember JOGOSULATLAN HORGÁSZAT szabálysértésért feljelenthető. Az a kevés hal, ami a rablók után még megmaradt, annak köszönheti a létét, hogy az ellenőrzés szigorú. Egy ilyen vízen, ami gyakorlatilag kísérleti víznek tekinthető, igen sok veszély fenyegeti ezt az értékes és ritka halfajt. A vízterület bérleti díja sem kevés, de az őrzés és az egyéb tevékenységek költsége sokkal magasabb. Ezek a halak csak azért vannak még, vagy lesznek valameddig, mert őrizzük őket. A legkevesebb, amit az ember elvárhat az országban született, és bizonyos jogokat élvező polgároktól, hogy tiszteljék a munkát, és fogadják el a szabályokat. A hatóság elbírálja a feljelentést, és csak akkor dönt az elkövető ellen, ha a tényállás megalapozott. Az előző hozzászólásomban már elég részletesen leírtam, mi itt a szabály, azt kell betartani. Aki akart eddig is megtalált. Egy bűnöző banda járja a vizet, akik már két ízben is fennakadtak az ellenőrzés hálóján. A harmadik alkalom már sokkal szigorúbb szankciókat fog maga után vonni.
A másik téma a területi jegy.
A fejér megyei vezetőség megkeresett, de én már korábban többször is kértem tőlük, hogy ne adjanak ki szabálytalanul jegyet, mert csak a megyehatártól érvényes jogszerűen a fejér megyei engedély. Ezt ellenőrzés esetén figyelembe fogom venni. Ha valaki április 1-ig sebespisztrángot fog, és megtartja, szabálysértést követ el, bárhol az országban. Ez duplán érvényes a tilalmi idő miatt. A szezonban a becsületes, és szabályokat tisztelő legyezők megkereshetnek. Csak korlátozott számú jegyet igényelhetnek személyesen egy adott napra nálam.

18
acs.janos3
3 éve

Kedves Anarchia, hozzászólásod utolsó bekezdését nem tudom értelmezni.Biztos az én hibám! Szeretném hangsúlyozni ,hogy én soha nem viszek el halat semmilyen vízből,szakáll nélküli horoggal horgászom , mindig van nálam fertőtlenítő spray és érvényes területi engedélyel rendelkezem! Tehát nem értem milyen mentalitásról beszélsz! Ősi -től lefele a Malom- csatorna jellemző hala a domolykó, ez őshonos hal és tudomásom szerint soha senki nem telepítette Állítólag van benne pisztráng is de inkább a felső szakaszon de én arra nem horgászom mivel Kövi úr birodalma! Egy jó tanács: Ha nem ismered a konkrét helyzetet ne pofáz bele!

17
szava_laszlo
3 éve

Inkább az a szomorú, hogy ilyen megfáradt stílusnak és szélsőséges gondolatoknak teret engednek egy alapvetően szabályzott rendszerben (nem ide sorolandó annak megítélése).
Értem én a sok munkát, de ebből rengeteg konfliktus lehetett és lesz, akár az emberi testi épség rovására, ahogy írták.
(Majd idővel kiderül, megérte-e, pedig nem.)
Ennek állami tulajdonban nincs helye, még halászati jogosultsággal rendelkető bérlő részéről sem.

16
anarchiaanarchia (fikanick)
3 éve

Az egészben az a szomorú, hogy a Sédben a halak nem maguktól lettek, nem bármely szövetség, vagy egyesület halőrei őrizték fizetett munkaidőben. Sejtésem szerint az Kövi Gábor kétkezi munkája. Ha nem, javítsatok ki.

Miben más ez, mint egy privát tó? Ott is a tógazda szabályai szerint lehet horgászni.

Van a megyében még számos patak, ahol mindenki kénye-kedve szerint horgászhat - ja igen, ott viszont nem terem a föld alól pisztráng, vagy ha mégis, akkor kérészéletű.

Sem Kövi Gábort, sem a stílusát nem ismerem, de sejtem mi munka lehet ebben a patakban, ami nem jár mindenkinek (és itt nem a bámészkodókra gondolok, hanem a horgászokra).

Az pedig, hogy horog nélkül hódol szenvedélyének, egyáltalán nem kifigurázandó. Ez van, ő így szereti, ez az ember legalább tett valamit egy folyóért az országban, többet mint néhány, horgászok pénzével gazdálkodó egyesület vagy szövetség.

Kedves János, hajrá, egyébként sokféle rossz hír létezik, például hogy egyszer pofán vágják az embert ilyen mentalitással az élet bármely területén.

15

Kedves úrak,

Én a zsinór nélküli legyezés híve vagyok. Én így élvezem a természetemet. Sokszor látok rablást és ívást, de néha inkább nem is nézek oda, nehogy megsértsem őket a kukkolásommal. Szerintem a horog nélküli műcsali prezentáció a halak kegyetlen szopatása, teljesen beteg pszichét eredményez (a halak idővel teljesen megtébolyodnak). Amikor döglött halat látok, azonnal újraélesztem. Én vagyok az igazi király!
Akkor ez most szerintetek ok?

14
acs.janos3
3 éve

Tisztelt Kövi Gábor,
Van egy rossz hírem! Előttem van egy felnőtt éves horgászjegy Sárvíz-malomcsatorna vízterület megnevezéssel mely érvényes az Ősi duzzasztótól déli irányban Szfvár- úrhida közúti hídig. Hofesz adta ki és a Mohosz országos horgászrendje az irányadó, nem Kövi Gáboré! Következésképpen max jót nevetünk a feljelentésen! Üdv Ács János

13
szava_laszlo
3 éve

És téged ki kérdezett, hogy névtelenül ideugass? :)

12
Zsiráf ablak nélkűlZsiráf ablak nélkűl (fikanick)
3 éve

Szava Úr,

Szoktam tv-t nézni. Ezt eltaláltad.
Az érdemi válaszodra -mely nem is létezik- a kutya sem kíváncsi.
Ezt meg a Borz mondta.

11
szava_laszlo
3 éve

Zsiráf, fika.
Maradj otthon, nézzél tv-t...
Már a Kispál is megmondta.
Névtelenül érdemtelen vagy érdemi válaszra.

10
A Zsiráf ablak nélkülA Zsiráf ablak nélkül (fikanick)
3 éve

Szava Úúúr,

A Balaton vize ivóvíz tisztaságú. Talán igen,talán nem.
Csak azért,mert egy víz átlátszó,akkor az ivóvíz minőségű? És vajon mi van a fenék iszapjában? Azért kapott a Balaton rendesen a kemikáliákból.(növényvédőszer,műtrágyák) És nehézfém terhelést is egy évszázad alatt. Ezek lebomlása emberöltőkben ! mérhető.(peszticidek,szintetikus piretroidok stb...) Ugyan akkor a légkörön keresztül is folyamatosan kerül a víztérbe nem oda való anyag. Nagy a vízgyűjtő terület, mely a mai napig nem mentes a mezőgazdasági profitorientált melléktermékektől. És egyéb mástól sem.
Az már más kérdés,hogy miként is nézne ki egy hír,a napilapok első oldalán,amitől lehúzhatná a rolót a Balaton. Hát ezt megsenyvedné a régió....
A lényeg,hogy miben hiszünk. Amiről nem tudunk az nem fáj.

9
szava_laszlo
3 éve

Egyáltalán nincs rendben.
Ilyen cikket és sztorikat...:)))
Hihetetlen.
Egyebekben a magyar helyesírás szabályai szerint szövegkörnyezetben az „Úrral" megszólítás csak a jóistent illeti meg, mindenki más „úr” kis ú betűvel.
Ilyen történetek után főleg, csak jelzem? feszültség oldása gyanánt.:)

8
Expecto PatronumExpecto Patronum (fikanick)
3 éve

Emlékszem az első találkozásomra az Úrral...
Séta a patak partján, kezemben a telefon és éppen videóra vettem az iváshoz készülődő pisztrángokat, amiket tökéletesen lehetett látni a kristálytiszta vízben. Mivel a téma érdekel és azt hittem ebből nem lehet gond...teljesen a part szélén álltam, amikor megjelent a terepjáró ! Kiszáll az Úriember egy nálánál minimum 50 kg-mal nehezebb társával és elkezdtek kérdőre vonni ,hogy ugyan mi a jó .......csinálok itt ??!! Mivel szerintük 200 m-en belül nem lehet tartózkodni a patak partján, főleg nem ívási időszakban és persze még birtokháborítást is elkövettem (Hozzátenném egyetlen egy erre utaló táblával sem találkoztam) . Szó szót követett, amikor már feljebb emeltem a hangomat , az Úr bekapcsolta a mellényére erősített GoPRO kameráját és közölte fennhangon ,hogy "Itt én vagyok a törvény" !!! Mikor közelebb léptem , már a gumibotjáért és a gázspray-ért nyúlt és kiabálta a kamerájának ,hogy ellenségesen nyilvánultam meg :) :) Majd amikor lenyugodtak a kedélyek közölte, hogy milyen szabályok szerint lehet horgászni és,hogy nála tudok napijegyet váltani ! (Hozzátenném, szó sem volt horgászatról...pusztán a halakat szerettem volna megcsodálni) Hát ezek után még a környékre sem megyek, még csak kirándulás céljából sem :)

Kérdezem én : Szerintetek ez így RENDBEN van? :)

7
szava_laszlo
3 éve

Ivóvíz tisztaságú a Balaton vize.Pl.
http://ilovebalaton.hu/aktualis/2014-07-04/ivoviz-tisztasagu-a-balaton-vize
Akkor miről beszélünk?:)
Nekünk jó lesz ez a "szennyezett természetes víz" is.
A hulladékkal teletömött óceánok és az onnan exportált tengeri herkentyűk biztos jobbak...:)

6
szava_laszlo
3 éve

Tiszteletem!
Ajánlom az alábbi virtuális játékot kikapcsolódásnak:
https://www.gamekapocs.hu/jatek/2354/rapala_pro_fishing

5
kovigabor
3 éve

Kedves Ács János!
Csak egy kicsit kell pontosítanom: A Séd-Malom csatorna Veszprém megyehatárig terjedő szakaszát bérlem. Ezen kívül a Veszprémi Séd teljes megyei szakaszát. Nem üldözök senkit, aki nem fut el, akinek én adtam jogosultságot a horgászatra, aki velem együtt (guide), saját gépkocsimmal jön, akinek megfelelő engedélyei vannak, és aki műlegyező felszereléssel, szakáll nélküli, legfeljebb 8-as horogra kötött műléggyel horgászik. Aki megkeres, elmondja, mit szeretne, én elmondom mit kérek, az C&R módon horgászhat. A horog nélküli "horgászat" nonszensz. A horog nélküli műléggyel való sport természetmegfigyelés/műlegyező gyakorlás kb. (!) a megfelelő meghatározás arra, mikor a víz hőmérséklete 18 fok, vagy magasabb, és az általam védett halakra történik. A pergetőket sem üldözöm, csupán az általam bérelt vízen legyezni lehet, mást nem, mint annyi más vízen a világon. Van, ahol mindent, mindenhogyan lehet, itt nem. Szerencsére, egyelőre ezt én még kiköthetem (helyi horgászrend). Az igaz, hogy én magam már egy ideje ezzel a szép és izgalmas sporttal ismerkedem, de ajánlom olvasásra azt a híres személyt, akit sokan ismernek: Charles Ritz. Én sem hittem volna, hogy ő is eljutott ide (mert ez egy hosszú tanulási folyamat, mire az ember megérti, miért is kéne békén hagyni a halakat.) A "Fishing" halászatot jelent, vagyis halfogást. Ezt a sporttal összekeverni nem etikus - szerintem. Az meg, hogy a természetes vizek milyen szennyezettek, nem vita tárgya, mert sajnos azok igen csak. Ezért megenni már kockázatos (mi lenne, ha ezt tényleg megértenék?), viszont csak úgy akasztgatni, és dögre fárasztani a halakat meg tényleg állatkínzás, vagy természetpusztítás. A vicces, hogy sok helyen ívási időben is engednek C&R horgászatot, legfeljebb nem szabad begázolni a vízbe. Valahol ez is érthető, de ezt majd másutt (a honlapomon) elmondom. Fogok egyébként egy részletes cikket írni ebben a témában. Kérem, hogyha valami gondjuk van, engem keressenek, ne az ostoba szóbeszédnek higgyenek! Az ellenőrzés pedig szigorú. Figyelemztetés nincs, vagy csak így: "Figyelmeztetem: fel fogom jelenteni jogosulatlan horgászatért" (stb). Jó fogást! Üdv.: Kövi Gábor

4
acs.janos3
3 éve

Kövi Gábor? Hát sok jót nem hallottam felőle! Séd - Malom csatorna egy részének a víz kezelője, saját tulajdonaként kezeli a vízet a horgászokat utálja és üldözi! A sport horgászokat is! Malom csatorna olyan szakaszán is vegzálja a ul pergetőket amihez semmi köze. Horog nélküli horgászat? Vicc! Szerintem hagyja abba a horgászatot és legyen természet fotós! PL!

3
a kutyaharcsaa kutyaharcsa (fikanick)
3 éve

Hazaértem (a Berényi fogadóból) éjjel és hajnali négykor kellett egy sor bármi hsz.-t itt gyártanom gyorsan, hogy ez a tegnapi ne látszódjon a címoldali kommentek ajánlói között már. :D

2
abbázia koktélabbázia koktél (fikanick)
3 éve

Áh! Mostanában a nyúzott harcsa a tarisznyában, tűzrakás a vízparton és a három havi eltiltással járt enegedély bevonás a menő. ;-P

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
JRC ágy + hálózsák szett 1200

hirdetés