A horgász nem éhenkórász: kapitális pontyokkal a turizmusért

2015.10.12. forrás: sonline.hu

A horgászturizmus évente milliós bevételt adhat az egyesületeknek, de kevés, ha csak horgászhelyet kínálnak: versenyre, kulturált körülményekre vágynak a gyakran családdal érkező pecások.

Kolibri gumicsónakokhirdetés

– Ha egy baráti csapat eljön a Balatonra vagy a Desedára, ők nem csak horgászjegyet váltanak, hanem ételre, italra, horgász holmira, etetőanyagra és olykor szálláshelyre is költenek – mondta Fülöp József, a horgászegyesületek megyei szövetségének elnöke. – Egy horgászattal eltöltött hétvégére személyenként 15-20 ezer forint is elmehet. Nem mindegy, hogy ezt a pénzt Somogyban vagy az ország más részein költik el.

 

A szövetség központjában tavaly mintegy 1,8 millió forintért adtak el balatoni engedélyt és napi jegyet, szeptember végéig már közel kétmillió forint volt a forgalmuk. A Drávára szóló napijegyből is közel 30 százalékkal több fogyott októberig, a dél-somogyi horgászparadicsomok híre a határokon túlra is eljutott. Vendégcsalogató programokra van szükség, no, és a pecázáshoz ideális körülményekre. Fülöp József azt mondta: az Ó-Dráván harmonc stéget újítottak fel, három nagy közösségi horgászhely épült, ahol a családdal érkezők is elférhetnek. A közel hárommillió forintos fejlesztést jövőre folytatják, a csónakos horgászat felé nyitnak. Erre ideális terep lehet a Dráva és térsége. Varga Endre, a zákányi egyesület elnöke fantáziát lát a helyi lehetőségekre alapozott horgászturizmusra, ám nem minden terület alkalmas erre.
– Évente több mint tízmillió forint bevételt hoz a horgászturizmus – közölte Tormási István, a kisgyaláni Tógazda Horgászegyesület titkára. – Tervünk, hogy ezt a következő években jelentősen növeljük.
Jól halasított tavuk széles körben ismert, a hétvégén egy hattagú dunaújvárosi csapat próbált szerencsét. A siker nem maradt el, több mint 30 kilós harcsát akasztottak. Az egyesület versenyekkel és egyéb szórakozási, kikapcsolódási lehetőségekkel népszerűsíti Kisgyalánt. A horgászturizmus fejlődésének nagy lökést adhat, hogy Kaposvár környékén újabb, csaknem 10 hektáros horgásztó nyitását tervezik, ahol jó eséllyel kapitális méretű békés halakat – ponty, amur – foghatnak a sporttársak.

– Fejlődik a hazai horgászturizmus, nagyon tetszik a Deseda – mondta a gyulai Gebei Béla, aki csapattársaival az I. Deseda kupán indult. – Fontos, hogy a tótulajdonosok kellő pénzt fektessenek az üzletbe, és ne csak ki akarják venni, legyen hosszú távú céljuk. A gyönyörű táj, a halállomány eleve jó reklám, ám akárhogy is nézzük, szükség van beruházásokra.
A desedai verseny csütörtökön kezdődött és vasárnap délig tartott. A 72 órás bojlis megméretésre az ország minden részéből 14 csapat jelentkezett, s csak a négy kiló feletti pontyokat és amurokat értékelték, a megmérettetést végül a Pető István - Csordás József alkotta Bóvli Team nyerte.

Humminbird halradarokhirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »