Horgász, tiszteld a legyőzöttet!

2017.02.17. forrás: balatonihal.hu

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. weboldalán jelent meg az alábbi írás, amit most teljes terjedelmével lekötlünk:

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

Az alábbiakban szeretnénk kifejteni álláspontunkat a Balatonhoz kapcsolható – így elméletileg társaságunkhoz is köthető –, netes felületekre feltöltött horgászfotókról, amelyek a horgászok többségében vagy egyes csoportjaiban felháborodást kelthetnek. A témában több kérdést, megkeresést kaptunk az utóbbi napokban, egy balatoni horgásztatást reklámozó vállalkozás oldalán fellelhető fotók miatt, valamint korábban az ominózus bilincsen tartott csukák okán.

Jellemzően azok a fotók váltanak ki visszatetsző hatást, amelyeken:

  • élő halakkal történő kíméletlen bánásmód látható (a bánásmód következtében a hal teste, kültakarója maradandó sérülést szenved, vérzik, széttöredezettek az úszói)
  • haltisztítás közben készült a fotó (pikkelyezés, vér)
  • élő vagy elpusztult halak földre fektetve (szétszórva) hevernek, sokszor sárosan és/vagy véresen,
  • a képen vélelmezett szabálytalanság látható. Pl.: a fotón látható horgászok számához szabályosan rendelhető horgászbot vagy fogott hal mennyisége több a megengedettnél.

Természetesen vannak még fokozatok, amik egyénenként eltérő megítélés alá eshetnek (halmatrac használatának elmaradása, rosszul tartott hal (vélhetően a kopoltyújába nyúl a horgász), lip gripen lógó csuka, bilinccsel fotózott süllő, lefeszített szájjal tartott sügér/feketesügér, alulöltözött horgász, nem megfelelő háttér, stb.), de a fentebb gondolatjelekkel felsorolt körülmények között készített fotók véleményünk szerint semmiképpen sem alkalmasak közlésre.

Az elmúlt napokban több horgászfórumon is megosztották egy balatoni horgásztúrákkal foglalkozó vállalkozás oldalát, amelyen az első három eset fordult elő. Emiatt sok horgász írt nekünk felháborodva, de a vállalkozást is megkeresték, ahol sikerült elérni, hogy a vitatott képek lekerüljenek az oldalról. Ezen eset apropóján foglalkozunk a kérdéssel, de a téma nem új keletű.

Először is szeretnénk tisztázni, hogy Társaságunk kizárólag a saját felületein megjelenő tartalmakért felel. A fentiekben leírt, felháborodást keltő „marketing” tevékenységű oldalakat nem támogatjuk, és az ott megjelenő tartalmakért felelősséget vállalni nem tudunk a jövőben sem!

Szeretnénk azt is leszögezni, hogy csupán a fotók alapján nem áll módunkban eljárást indítani senki ellen – még ha sokan ezt is kérték (időnként követelték) tőlünk. A legtöbb esetben a fotókat feltöltők állítják, hogy a képeken szereplő zsákmányt többen fogták, a botoknak több gazdája volt, mint az a képen látható, vagy, hogy valójában nem történt állatkínzás, mert a halakat fejbe vágták, mielőtt a fotón látható állapotba kerültek. Ennek ellenkezőjét utólagosan bebizonyítani nem lehet!

Tenni annyit tudunk, hogy a meggyőzés erejével igyekszünk mindazon fotókat eltávolíttatni az adott oldal tulajdonosával/kezelőjével, amelyek nem felelnek meg a közízlésnek. Amennyiben ez nem következik be, a szóban forgó vállalkozással nem működünk együtt, nem jelenítjük meg a Balatoni Horgászturisztikai Adatbázisban, és nem kötünk vele jegybizományosi szerződést.

Jelentős tábort képviselnek azon horgászok is, akik „képmutatásnak” tartják, ha egy horgász csak élő halakkal pózol a képeken, és akár polgárpukkasztás okán is töltenek fel véres halakról vagy a puculóasztalon fekvő halakról készült képeket. Ők azzal érvelnek, hogy a „valóságot” mutatják be, hiszen a legtöbb horgász eszik halat, márpedig a megfogástól a tányérig vezető úton folyik a vér.

Nekik a vadászatból vagy a konyhából hozott példával szeretnénk válaszolni. Rendben van, hogy a „valósághoz” tartozik egy vad elejtésétől a tányérig vezető úton a zsigerelés is, mégsem lesz a vadász „képmutató” attól, hogy csak az igényesen berendezett terítékről mutat fotót. Bizonyára a vendéglős sem „képmutató” amikor csak a szépen tálalt, kész pacalpörköltet mutatja meg, nem pedig azt, amikor az alapanyagot pucolja – amitől bizonyára sokak gyomra felfordulna. Meg lehet elégedni azzal, ha egy horgásztatással foglalkozó vállalkozás megjegyzi, hogy a bázison haltisztításra mód van, de mindezt képpel ne igazolja.

 

Összegzésképp azt szeretnénk kérni horgásztársainktól, hogy horgásszanak bármely filozófia szerint, adják meg a zsákmány kulturált fotózásával a halnak is, és a képet megtekintő személynek is a tiszteletet. Ha egy hal megfogása után úgy döntünk, hogy megtartjuk, akkor a horogtól való szabadítást követően a vonatkozó jogszabályok szerint két út közül választhatunk: vagy azonnal elvesszük az életét, vagy a horgászat végéig kíméletesen életben tartjuk olyan módon, amelytől a hal nem szenved további felesleges sérülést. Ha pedig kíméletesen és tisztelettel bánunk akár az élő, akár a kimúlt halakkal, az a róluk készült fotókon is tükröződni fog.

hirdetés
Utoljára megtekintett termékek:

mutasd az összeset

Horgászhírek

Még több horgászhír »