Karácsonyi ajándék ötletek horgászoknak 2019

Hódmenedzser kell ide

Siker a természetvédőknek, bosszúság másoknak – az állat neve: hód.

Thermoruhák 640
hirdetés

Az utolsó Kárpát-medencei példányokat az 1800-as évek második felében lőtték ki, és lassan a hódreceptek is kikoptak a szakácskönyvekből.

Úgy tűnt, hogy a hóddal már csak könyvek lapjain találkozhatnak honfitársaink, míg a WWF Magyarország 1996-ban hozzá nem látott ezen állatfaj újratelepítéséhez. 2008-ig összesen 234 hódot engedtek szabadon Gemencen, a Hanságban, a Mátrában, illetve a Tisza és a Dráva mentén.

A program jól sikerült, a hódok mostanra szépen elszaporodtak. A Tisza-tónál talán túlságosan is, legalábbis a szoljon.hu-nak panaszkodók szerint. A horgászokat az bosszantja, hogy rágcsálásukkal, fadöntésükkel tönkreteszik a legjobb horgászóhelyeket. De az erdészek ugyanúgy haragudhatnának, hiszen a nagyobb káruk nekik származik.

A vízügyi szakemberek úgyszintén: az európai hód – a rajzfilmekben látott kanadai rokonával ellentétben – nem épít hódvárakat és gátakat is csak ritkán emel, vackát inkább a partfalban ássa ki. Azaz akár a töltésben is futhatnak tízméteres járatok, ami áradáskor komoly probléma lehet.

Tudni kell azonban, hogy a hód védett állat, eszmei értéke 50 000 forint. A természetvédelmi törvény szerint pedig a védett állat okozta kárt az ingatlan tulajdonosának kell viselnie – és ha nem gondoskodik a megfelelő védelemről, nem tehet panaszt. A hód távoltartása lenne a megoldás. Még ha költséges is.

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

halászkirályhalászkirály (fikanick)
3 éve

Mi szükség volt egyáltalán rá,a szegény embernek nem jut tüzelőre ezek meg erdőket tarolnak le föleg az ár tereken.

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Karácsonyi ajándék ötletek horgászoknak 2019

hirdetés