Hódok a komáromi Rüdiger-tóban

2015.03.15. forrás: kemma.hu

Hódok befogására készülnek Komáromban, a város belterületén lévő Rüdiger-tóban. A hódcsalád több mint másfél éve, a 2013-as dunai árvíz óta él a tó kis szigetén, ahol a nyomok szerint otthonosan berendezkedtek.

BLACK FRIDAY napok meghosszabbítvahirdetés

 A település belterülete nem alkalmas arra, hogy hosszú távon biztosítottak legyenek az állatok létfeltételei, ezért megfelelő megoldás lehetőségeit keresték meg a szakemberek. A tó, aminek partjára pihenni vágyók és helyi horgászok járnak le, a város belterületén van, minden oldalról házakkal körülvéve.

A megrágott fákra először helyi lakosok figyeltek fel, utána a város alpolgármestere és környezeti referense foglalkozott az üggyel. Tájékoztatták a lakosságot a hódok jellemző életmódjáról, és értesítették a környezetvédelmi felügyelőséget az esetről. A fák megvédésével és az állatok távoltartásával kezelték a helyzetet, erre főleg ott volt szükség, ahol a hódcsalád a tóba folyó kis patak partján házak kertjében is rágcsált. A károsodott lakosok számára egy alkalommal gyümölcsfa csemetéket is adott a város – közölte a World Wildlife Found (WWF) magyarországi szervezete.

A Rüdiger-tavi hódcsalád befogásának ötlete azért merült fel, mert a szigeten, ahol most élnek, egyre kevesebb a táplálék, ami miatt előbb-utóbb tovább kell vándorolniuk. A tavat azonban csak egy kis vízfolyás köti össze a Komárom környéki vízhálózattal és a Dunával, száraz időszak esetén pedig ebben a kis patakban nagyon kevés a víz. Fennáll a veszélye, hogy a szárazföldön esetlenül mozgó állatok nem tudnák elhagyni mostani lakhelyüket, amikor elfogy számukra a megfelelő mennyiségű táplálék a szigeten.

A hódcsalád az éjszakai kamerák felvételei tanúsága szerint három vagy négy tagból áll. Eddig a család egy kifejlett, felnőtt tagját sikerült sértetlenül becsapdázni. A család valamennyi tagjának befogása után a Duna melletti Táti-szigeteken fogják elengedni őket, ahonnan a remények szerint nem fognak ismét valamelyik település belterületére vándorolni.

hirdetés
Utoljára megtekintett termékek:

mutasd az összeset

Horgászhírek

Még több horgászhír »