Hamarosan elfogadhatják a halászati programot is

2015.08.25. forrás: napigazdasag.hu

Már csak a halászati program vár brüsszeli elfogadásra, így teljes lesz a 2014–2020-as európai uniós fejlesztési támogatásokat meghatározó operatív programok sora. Ha erre is igent mond az Európai Bizottság, rövidesen a halgazdálkodás fejlesztését szolgáló pályázatok is megjelenhetnek.

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

 Már csak egyetlen operatív program elfogadására vár Magyarország, miután a múlt héten az Európai Bizottság zöld jelzést adott a 2014 és 2020 közötti vidékfejlesztési támogatások felhasználását összefoglaló programnak. A Magyar halgazdálkodási operatív program véglegesített tervezetét a Miniszterelnökség június végén küldte el Brüsszelbe, a dokumentum az utolsó egyeztetési szakaszban van, várhatóan heteken belül jóváhagyják.

A program részeként hazánk a 2007–2013-as európai uniós fejlesztési ciklushoz képest 12 százalékkal többet fordíthat a halgazdálkodás fejlesztésére.
A hazai társfinanszírozással együtt 2023-ig mintegy 15,5 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra. A program fő célja, hogy a magyarországi halgazdálkodás versenyképessége a fenntartható fejlődés biztosítása mellett emelkedjen, bővüljön természetes vizeink halállománya valamint megőrizzük az élővilág sokszínűségét. Fontos cél emellett, hogy a hazai fogyasztókat magas minőségű haltermékekkel lássa el az ágazat, s ezzel együtt bővüljön az egy főre jutó halfogyasztás hazánkban.

A hazai operatív programok többségéhez hasonlóan, itt is cél, hogy a kis- és közepes vállalkozások számára – a fejlődésüket szolgáló pályázati lehetőségek kihasználásával – biztosítsák a hosszú távú megélhetést.
Ha a program megkapja a brüsszeli jóváhagyást, vélhetően rövid időn belül az első pályázatok is megjelennek. Így van ez a nemrég zöld jelzést kapott vidékfejlesztési program esetében is. A felhívások előkészítése folyamatban van, várhatóan két héten belül jelennek meg a pályázatok. Ezzel kapcsolatban Kis Miklós Zsolt, a Miniszter­elnökség agrár- és vidékfejlesztésért felelős államtitkára korábban elmondta: a teljes keret 35 százalékát a beruházások finanszírozására fordítja a kormány. Az agrár-környezetgazdálkodási programra 190 milliárd, az ökogazdálkodók támogatására 60 milliárd forintot különítenek el. Mindkét pályázati keret heteken belül megnyílik, és még idén kiírják az állattenyésztési és kertészeti pályázatokat is.

hirdetés
Utoljára megtekintett termékek:

mutasd az összeset

Horgászhírek

Még több horgászhír »