Pusztulnak a halak a határ melletti Kis-Dunában

2016.01.31. forrás: parameter.sk

Borzalmas kép fogadta Pozsonyban a Kis-Dunához kiérkező horgászokat, ugyanis több ezer elpusztult halra bukkantak. A helyszínre a tűzoltók is kiérkeztek, a gyanú szerint a közeli üzem mérgező anyagot engedett a vízbe.

3752 termék akcióbanhirdetés

A horgászok szerint a halak péntekről szombatra virradó éjszaka pusztulhattak el. Péntek este ugyanis néhányan még horgásztak is, s akkor még tiszta volt a víz. Reggelre a helyzet megváltozott: az egész főrévi (Ružinov) ág, amely a Kis-Dunába ömlik meg lett mérgezve. Mindenütt elpusztult halakra bukkantak.

A környéken élők és a horgászok is sejtik, hogy ki állhat az eset mögött, ugyanis ez már nem először fordult elő. Elmondásuk szerint a szomszédos üzem szennyezett anyagot engedett ki a vízbe. „Valószínűleg újra a Slovnaft lehetett. Már négy évvel ezelőtt is megtörtént, akkor büntetést is kaptak, de biztos nem elég nagyot“ - gondolja egy helyi horgász.

A cég vezetőségének elmondása szerint nem tudnak róla, hogy az üzemből valamit kiengedtek volna a vízbe, s együttműködnek az illetékes hatóságokkal.

„A mérőműszereink nem jelezték, hogy valahol szökne a szénhidrogén. Ennek ellenére a szituációt elkezdtük felülvizsgálni. Mindenben együttműködünk a hatóságokkal“ - mondta Anton Molnár, az üzem szóvivője.

A helyszínre a horgászokon kívül a horgászszövetség illetékesei is kiérkeztek, ugyanis attól tartanak, hogy a mérgező anyag belekerült magába a Kis-Dunába is. A károk így jelentősen nagyobbak lennének.

A horgászok nagy károkkal számolnak, ugyanis a víz mindig is nagyon tiszta volt. Ezen a területen nem csak halak, de rákok és hódok is élnek. „Az elpusztult halak számát több ezerre becsüljük. Remélem, hogy a tettesek megkapják ezért méltó büntetésüket“ - tette hozzá egy horgász. Az esettel foglalkozik a rendőrség.

noviny.sk/para

hirdetés
Utoljára megtekintett termékek:

mutasd az összeset

Horgászhírek

Még több horgászhír »