Halpusztulás, vízszennyezés a Naplás-tónál

2015.12.16. forrás: helyihirek.hu

December elején valami, eddig ki nem derített esemény történhetett valahol Kistarcsán, a Szilas-patak felső szakaszánál. Az első hírek arról szóltak, hogy dugulás történt a Kistarcsán áthaladó szennyvízrendszerben, és egy túlfolyón át, ami a patakhoz közel esett, szennyvíz ömlött a patakba nagy mennyiségben. Később ez annyiban változott, hogy valaki valamilyen mosószert engedett a patak vizébe, de hogy ez hol történhetett, azt nem tudni.

D.A.M. XTherm Winter 2 részes vízálló, halk thermoruha szett 45hirdetés

 Az bizonyos, hogy a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat munkatársa a patak felső, Naplás-tótól felvezető szakaszán mosószerből származó nagy mennyiségű habot látott, s ezt a tóba történő becsatlakozásnál is meg lehetett találni. A betorkolás környékén szennyvíznek látszó uszadék is lebegett a víz tetején, tehát a szennyvíz sem zárható ki. Biztosat pár hét után lehet majd tudni: a Katasztrófavédelem laborja több helyről vízmintát vett, ezek kielemzése jelenleg folyamatban van.

De bármi is ömlött a vízbe, a halállománynak ez nagyon nem használ. A tó felső szakaszán, ahol a patak beömlik, 8-10 centis kishalak százával feküdtek holtan a víz alatt, némelyikükben már a 4 fokos víz ellenére beindult a bomlás, azok már a víz felszínén úsztak. Hogy a nagyobb halak hogyan reagálnak a vízszennyezésre, nem tudni. Ha a folyamatok szerencsésen alakulnak, akkor a tóban lévő hatalmas víztömeg annyira felhígítja a szennyeződést, hogy az állománynak nem esik bántódása. Nagyobb döglött halat a tóban egyet sem láttunk, így van remény ez utóbbira.
A rendőrség természetkárosítás miatt ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást. (F)

hirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »