Tömeges halpusztulás a Dráva Kisinci-holtágában

2015.08.31. forrás: kormanyhivatal.hu

A Baranya Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi és Erdőgazdálkodási Főosztálya (a továbbiakban Kormányhivatal) 2015. augusztus 18-án bejelentést kapott a Kémesi Horgász Egyesülettől, mint a Dráva folyó Kisinci-holtágának halgazdálkodásra jogosultjától, hogy a vízterületen tömeges halpusztulás történt.

BLACK FRIDAY napok meghosszabbítvahirdetés

 A bejelentésre a Kormányhivatal soron kívüli helyszíni szemlét, egyben területbejárást tartott.

A helyszíni szemlén munkatársaink a víz színe és állapota alapján megállapították, hogy a holtágban pangó víz található, a halgazdálkodási területnek átfolyó, vagy egyéb friss víz utánpótlása nincs. Az átlag 2,20 méter mély mederből kinőtt hínárok a víz felszínét teljesen beborították. A környéken erős kénes szag volt érezhető. A láthatóan 3-4 mázsa haltetem a tömeges halpusztulás jogszabály szerinti meghatározott mértékét közel négyszeresen meghaladja.

A vízből vett mintát jelenleg – a halpusztulás okának megállapítása miatt - a NÉBIH Növény- Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság Gödöllői Vízélettani Laboratóriuma vizsgálja.

A Kormányhivatal a Kisinci-holtágon a vizsgálat lezárásig horgászati tilalmat rendelt el, a Kémesi Horgász Egyesületet pedig kötelezte az elpusztult halak összegyűjtésére és elszállítására. A halpusztulásról, mivel a holtág védett természeti területen található, a Duna–Dráva Nemzeti Parkot tájékoztattuk.

 

(Baranya Megyei Kormányhivatal)

hirdetés
Utoljára megtekintett termékek:

mutasd az összeset

Horgászhírek

Még több horgászhír »