Akár 100 milliós is lehet a halkár Hortobágyon!

2015.03.16. forrás: hirado.hu

Akár 100 millió forintos kárt is okozhatnak a vidrák és a kormoránok a Hajdú-Bihar megyei halgazdaságoknak. A fokozottan védett állatok ellen nem tudnak védekezni a Hortobágyon, ugyanis zavarásuk és irtásuk is szigorúan tilos.

Humminbird halradarokhirdetés

Egy vidra becslések szerint évente 100 kiló halat, míg egy kormorán akár 170 kiló halat is elfogyaszthat.

Az M1 hétfői Agrárhíradójában bemutatott 90 hektáros hortobágyi tóban 300 mázsa kétnyaras hal van, ezek a 10-20 dekás pontyok a kormoránok, más néven kárókatonák kedvencei, és nagy mennyiségben, csoportosan pusztítják is őket.

 

Pásztor Róbert, a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. termelési igazgatója azt mondja, leszáll a madárcsapat a tóra, ahol a legtöbb halat sejti, félkörbe állnak, a szélén pár állat csapkod a szárnyával és összetereli egy kupacba a halat, aztán a félkörből mindig kijön az, amelyik jóllakott és helyet cserél azzal, amelyik csapkodott.

Egy másik tóban a kilósnál nagyobb halak vannak, itt a vidrák okoznak hatalmas károkat. Az állat ugyanis akkor is vadászik, ha már jóllakott, a legnagyobb kárt pedig akkor okozza, amikor a kölykeit tanítja vadászni, ilyenkor ugyanis kihúzza a halat, de mivel nem éhes, az ott marad, és megdöglik. Óvatos becslések szerint egy vidra 5-10 mázsa kárt okoz évente – teszi hozzá a szakember. A Hortobágyi Halgazdaság területén csaknem ezer vidra okoz hasonló károkat, és a kormoránok száma is évről évre emelkedik. Egyetlen madár egy év alatt akár 170 kiló halat is megeszik, a Hortobágyon pedig nagy számban fordulnak elő ezek a madarak.

Lupsán Róbert, a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. vezérigazgatója szerint 100 milliós veszteség keletkezhet így, egy háromnyaras ponty esetében az 50 százalékot is elérheti az kár, amely a három év alatt keletkezik. A nagy kormoránok ellen riasztással vagy gyérítéssel lehet védekezni, a kis kormoránok és a vidrák viszont fokozottan védettek, ezért velük szemben tehetetlenek a Hortobágyon.

Indul a harcsaszezon!hirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »