A halász, akit kiüldöznek hazájából

2015.04.18. forrás: delmagyar.hu

Az Országgyűlés megszavazta a természetes vizeken a kereskedelmi halászat betiltását. A horgászok örülnek, a halászok már sokkal kevésbé. Itt egy másik vélemény.

Évindító horgászvásár 640hirdetés

Több évtizedes konfliktust zárt le ez a döntés. Ma mintegy 250 halász dolgozik az ország természetes vizein. Őstermelők, de kft.-ik, szövetkezeteik mesterséges tavakon ivadékot keltetnek, nevelnek. A Tisza legnagyobb részén mostanáig e szövetkezetek árulják a horgászok területi engedélyét is.

Ebből származik bevételük nagyobbik része, bár a felét a kifogott hal pótlására, telepítésre kell költeniük, ehhez kellenek a nevelőtavak. A csak botot, horgot használó horgászok nem adhatják el, amit fognak, egy nap csak meghatározott mennyiségű halat vihetnek haza. Pihenni járnak a vízpartra. Ők 350 ezren vannak.

A két tábor ellenérdekelt, a szembenállás okairól a Délmagyar többször is beszámolt. Az ellentét fő oka, hogy a zsákmányt a horgászok is, a halászok is keveslik. Kölcsönösen azzal vádolják egymást, hogy megszegik a tilalmi időkre, a kifogható hal méretére vonatkozó szabályokat. A pecások szerint a „túlhalászat" miatt szegényedik a halállomány. A Földművelésügyi Minisztérium legutóbb közzétett adata szerint a halászok egy évben 1500 tonna halat fognak, míg a horgászok 4500 tonnát.

Akit kiüldöztek a hazájából

– Amikor meghallottam, úgy éreztem magam, mint akit
kiüldöztek a hazájából – mondja a Délmagyarnak a 60 esztendős csongrádi halász, Mészáros Dezső.

– Szó szerint nem lettünk kirúgva, mert ahogy hallom, lehet folytatni ökológiai halászatot, meghatározott mennyiségű szerszámmal ritkítani a nem őshonos, de szapora halfajokat, mint a busát, havi fizetésért. Az a kérdés, mennyiért. A mi munkánkból eddig is úgy lehetett megélni, hogy a többség mellette méhészkedett, földet művelt, mert a nyár és a tél szinte holtszezon. Most, hogy nincs áradás, a tavasz sem hoz sok bevételt. A pénzünk a szerszámokban van, amiket nyilván senki sem vesz meg. Ezután fogjuk megbeszélni, milyen lehetőségeink vannak a kártérítésre, de nem nagyon biztatnak minket. Kollégáim beszéltek sztárügyvéddel, aki 50 ezerért meghallgatta őket, vállalta volna, hogy 250 ezerért fölkészül, és megmondja, érdemes-e perelni az államot... Most eszembe jutott, a cián óta hány politikusnak főztem halászlét, kik veregették a vállamat, biztattak azzal, hogy nem engedik el a kezünket – és most ugyanazok döntöttek így rólunk. Kíváncsi vagyok, mit szólnak majd azok az emberek, akik folyóvízi halat szeretnének enni, és már csak tógazdaságit kapnak a vendéglőben.

Mészáros Dezső a varsáival. Szerinte néhány éven belül ki fog derülni, hogy nem miattuk fogyott a hal a Tiszából. Fotó: Kuklis István

Kormorán eszi a halat

Mészáros Dezső azt mondja, hogy bár évente 25-30 millióból telepítenek előnevelt pontyot, süllőt, harcsát a Tiszába, tagadhatatlan, hogy fogy a halállomány. Ennek azonban szerinte leginkább a védett kormoránok hihetetlen mértékű elszaporodása az oka.

– Százával vadásznak a vermelőhelyeken, és láttam, kilós süllőket, nagy márnákat is megvágnak, még ha nem is tudják megenni. Néhány éven belül kiderül, hogy nem velünk volt baj, de addigra már késő lesz.

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés
Utoljára megtekintett termékek:

mutasd az összeset

Horgászhírek

Még több horgászhír »