Halálcsapda a halainknak...

2016.07.26. forrás: Hofesz-Hvdsz Halászati Őrszolgálat

Újabb beszámolót kaptunk a Hofesz-Hvdsz Halászati Őrszolgálattól, ezúttal egy mellékágba rekedt halakat mentettek.

Indul a harcsaszezon!hirdetés

"Kedves Horgászok !

Posztunk címe kissé bulvárosra sikeredett, de bízvást állíthatjuk, hogy hűen fedi a valóságot.
Szolgálatunk rövidke fennállásának eddigi legnagyobb sikerét könyvelhettük el tegnap délelőtt ! Feltehetően több tucat mázsányi, akár több tonnányi dunai hal gyötrelmes kínhalálát sikerült megakadályoznunk.

Lássuk, hát mi is történt:

A hasznosításunkba adott Duna szakasz déli határa az 1564 fkm. Itt található a bal partban a Solti-sziget északi csúcsa. A szigetet keletről a Dunaegyházi mellékág határolja, mely közvetlen összeköttetésben van a Dunával. Egy - nem véletlenül - magára hagyott zárózsilip falon keresztül a megfelelően nagy dunai vízállásnál teljesen fel tud töltődni a mellékág. Réges-régen ilyenkor a zsilipet lezárták és a Duna apadásakor a vizet bent tudták tartani és fel tudták használni az ott gazdálkodó termelő szövetkezetek öntözésre a nyár folyamán.

Igen ám, de a több ezer köbméteres víztestben a Dunáról beúszó halak hatalmas tömege is csapdába esett és a halrablók, vízimadarak martalékává lett. A víz elfogyásakor pedig a maradék halakra fulladásos kínhalál várt.

Ezért szüntették meg annó a zsilipet, hogy ez ne fordulhasson elő többé !

Azonban most - információink szerint az utóbbi években többször is - az ott gazdálkodó agrár vállalkozás munkásai dunai nagy vizek esetén illegálisan földgáttal el szokták zárni ezt a mellékágat csapdába ejtve a hatalmas víztömeget és vele együtt a dunai halak tonnányi mennyiségét is ! A vízszint csökkenésével a nagyobb halak hozzáférhetővé válhattak, míg a maradékra a már részletezett kínhalál várt.
Ez történt most is, az idén először ! Azonban Szolgálatunk napi rendszerességű járőrözésének hála sikerült megakadályoznunk ezt a nemtelen cselekedetet !

Tegnap délelőtt két fős járőrünk (Zoltán csop.vez. halőr és Norbert halőr) rátalált a frissen épített illegális gátra a zsilipfal mögött kb. 20 méterre. A gát tetején szintben lévő víztömeg síkja és a Duna vízszintje között már 1,3 méter szintkülönbség volt.

Ismét sikerült csapdába ejteni a több ezer köbméternyi vizet és a benne lévő feltehetően nagy mennyiségű halat.

Kollégáimnak sikerült előtalálniuk a közeli telepről a gépkezelőket, és egy középvezető munkatársat is. Természetesen eljárás alá vonták őket és értesítették az illetékes Vízügyi Igazgatóságot is a történtekről. Kötelezték az elkövetőket az illegális elzárás azonnali elbontására ! Ezt tegnap délutánra el is végezték, így a csapdába ejtett dunai halak - posztunk idején - már egy napja zúdulnak ki a mellékágból a főmederbe !

Nem hagyjuk magára a Duna kincseit, meg kell védenünk Őket !"

(Pfeifer Rikárd)

MadCat Clonk Teaser kuttyogató csalihirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »