Őszi-téli ruhavásár 2.

Halálcsapda a halainknak...

Újabb beszámolót kaptunk a Hofesz-Hvdsz Halászati Őrszolgálattól, ezúttal egy mellékágba rekedt halakat mentettek.

C-protekt
hirdetés

"Kedves Horgászok !

Posztunk címe kissé bulvárosra sikeredett, de bízvást állíthatjuk, hogy hűen fedi a valóságot.
Szolgálatunk rövidke fennállásának eddigi legnagyobb sikerét könyvelhettük el tegnap délelőtt ! Feltehetően több tucat mázsányi, akár több tonnányi dunai hal gyötrelmes kínhalálát sikerült megakadályoznunk.

Lássuk, hát mi is történt:

A hasznosításunkba adott Duna szakasz déli határa az 1564 fkm. Itt található a bal partban a Solti-sziget északi csúcsa. A szigetet keletről a Dunaegyházi mellékág határolja, mely közvetlen összeköttetésben van a Dunával. Egy - nem véletlenül - magára hagyott zárózsilip falon keresztül a megfelelően nagy dunai vízállásnál teljesen fel tud töltődni a mellékág. Réges-régen ilyenkor a zsilipet lezárták és a Duna apadásakor a vizet bent tudták tartani és fel tudták használni az ott gazdálkodó termelő szövetkezetek öntözésre a nyár folyamán.

Igen ám, de a több ezer köbméteres víztestben a Dunáról beúszó halak hatalmas tömege is csapdába esett és a halrablók, vízimadarak martalékává lett. A víz elfogyásakor pedig a maradék halakra fulladásos kínhalál várt.

Ezért szüntették meg annó a zsilipet, hogy ez ne fordulhasson elő többé !

Azonban most - információink szerint az utóbbi években többször is - az ott gazdálkodó agrár vállalkozás munkásai dunai nagy vizek esetén illegálisan földgáttal el szokták zárni ezt a mellékágat csapdába ejtve a hatalmas víztömeget és vele együtt a dunai halak tonnányi mennyiségét is ! A vízszint csökkenésével a nagyobb halak hozzáférhetővé válhattak, míg a maradékra a már részletezett kínhalál várt.
Ez történt most is, az idén először ! Azonban Szolgálatunk napi rendszerességű járőrözésének hála sikerült megakadályoznunk ezt a nemtelen cselekedetet !

Tegnap délelőtt két fős járőrünk (Zoltán csop.vez. halőr és Norbert halőr) rátalált a frissen épített illegális gátra a zsilipfal mögött kb. 20 méterre. A gát tetején szintben lévő víztömeg síkja és a Duna vízszintje között már 1,3 méter szintkülönbség volt.

Ismét sikerült csapdába ejteni a több ezer köbméternyi vizet és a benne lévő feltehetően nagy mennyiségű halat.

Kollégáimnak sikerült előtalálniuk a közeli telepről a gépkezelőket, és egy középvezető munkatársat is. Természetesen eljárás alá vonták őket és értesítették az illetékes Vízügyi Igazgatóságot is a történtekről. Kötelezték az elkövetőket az illegális elzárás azonnali elbontására ! Ezt tegnap délutánra el is végezték, így a csapdába ejtett dunai halak - posztunk idején - már egy napja zúdulnak ki a mellékágból a főmederbe !

Nem hagyjuk magára a Duna kincseit, meg kell védenünk Őket !"

(Pfeifer Rikárd)

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

SB pecaSB peca (fikanick)
3 éve

Kedves karchasz!
Igazad van nem "tsz" hanem Rt.
Ha jogi vita van, amit józan paraszti ésszel kétlek, az arra illetékes megteszi a jogi lépéseket mi pedig ne verjük más micsodájával a csalánt mert csíp!

8
karchaszkarchasz (fikanick)
3 éve

Kedves SB! Amennyiben ez a helyzet, akkor miért adnak ki ide engedélyt? Mármint hogy kiszárad a terület? Mert azt olvastam, hogy ide egy külön, igaz viszonylag olcsó jegyet kiad a vízkezelő. Szóval ezzel az információddal az én szememben még zavarosabb a helyzet. Az én javaslatom is az, hogy bízzuk szakemberekre, de ha van egy jogi vita, -már ha valóban van- annak az eldöntése a jogászok dolga.
Egyébként nem látok semmi ördögtöl valót abban, hogy öntözés céljára megfogják a Dunavizet ami egyébként elmegy, természetesen a törvényes keretek között! Amennyiben errefelé nem fejlődünk lassan vége a mezőgazdaságunknak, legalább itt a nagy folyóink mellet ki kellene használni minden lehetőséget, mint ahogy pár kilométerrel lejjebb ki is használják a "tsz"-ek... Amik már vagy húsz éve nincsenek :)

7
hirdetés (x)
SB pecaSB peca (fikanick)
3 éve

Tisztelt Urak !

Itt egy kis félreértés van !
Ez a holtág normál körülmények között, ki szokott száradni. itt NINCS semmilyen engedélyezett műtárgy aminek a károsodása miatt indokolt lett volna a földtorlasz. Ez a zsilipnek mondott valami teljesen illegális . Sajnos.... Jó lenne ha valóban épülne egy vízjogi engedéllyel és minősítéssel ellátott műtárgy, amit az arra illetékes kezelne. De uram bocsá nehogy már egy termelő szövetkezet locsolási célzattal földgáttal elzárjon teljes holtágakat önkényesen és ez álltal veszélyeztesse a bent rekedt halakat. mi történik a halakkal egy algásodáskor? Vagy pedig egy toxin felszadaluskákor?? Írogatunk bocsánatkérő leveleket, hogy erre nem gondoltunk meg arra nem gondoltunk... Bízzuk ezeket a szakemberekre. A vízügyi törvény és halászati törvény EGYÉRTELMŰEN rendelkezik ezekről a dolgokról, nem kell önkéntes bíróságot játszani, a suszter maradjon a kaptafánál a többit a szakemberek megoldják.. Örüljenek neki az illegális lezárók, hogy ennyivel megúszták !!!
Tisztelt karchasz
Ha itt nem a halőrök intézkedtek, volna, hanem a Kórmányhivatal,a Zöldhatóság vagy a Vízügy az lett volna az iagazi probléma..!
Bezárjuk a vizet és leszivattyúzzuk?? Gondolkodj .Mindenkinek ez volt a legjobb. Ha vizet akarsz kezdj el megterveztetni és engedélyeztetni egy zsilipe, halráccsal, fizesd be a vízjogi engedélyeket, alkalmazz arra vizsgázott szakszemélyzetet aki kezeli és utána ráérsz kiabálni addig viszont maradj nyugton .és ne legyél önkéntes bíró. Inkább legyél tisztában a Magyar Törvényekkel

6
karchaszkarchasz (fikanick)
3 éve

Kedves Rikárd!
Ez a te álláspontod, és én tiszteletben is tartom, de az elnök úré azért ettől eltérőnek tűnik, és a józan ész is mást mond, ezért gondolom hogy ezt jobb lenne a bíróságnak eldönteni. Gondolom te is tudod, bizonyos vízállásnál itt egy óriási tó van, ami a földvári partnál kezdődik, és a solti gátnál végződik. Ilyenkor a Duna hoz is visz is, és ha optimális időben és ideig tart az a halszaporulat szempontjából is nagyon hasznos. Aztán ha már csak ezen a kis csatornán megy le a víz, az a tapasztalat, hogy a halak nem úsznak ki a Dunába, hanem leülnek a mederben, tehát a leeresztéssel nem utat nyitottatok a halaknak, hanem életteret vontatok el tőlük. Én azt gondolom, amenyiben a zsilip károsodott SZIGORÚAN ideglenes jelleggel jogszerű lehet egy földgát megépítése a víz visszatartása céljából, de mint mondom ez csak vélemény, ezért gondolom hogy ezt a bíróságnak kellene tisztáznia, precedenst teremtve a hasonló helyzetek kezelésére.
Az hogy ezen a területen jogosult volt e a szerv ellenőrizni, már egy másik történet, de mivel ez már nem a Duna, és nem is ugyanaz a vízhasznosító, ez is kétséges. Ennyi erővel megjelenhet a Balatonon, vagy a Tisza tavon is :) :) :). De ez az első kérdéshez képest bagatel. Egyébként nem az ellenőrzés ellen vagyok, a korrekt ellenőrzésnek kifejezetten örülök. utóbbi 3 pecámon 4X ellenőriztek, ez jó, bár én jól megközelíthető helyeken horgászom.

5
Rikárd
3 éve

Kedves Karchasz !
Az intézkedés jogalapja az, hogy ebben a holtágban a Dunáról beérkező halakat ejtették rabul a mezőgazdasági cég emberei, melyhez nem volt joguk, sőt törvénysértő és illegális így lezárni egy mellékágat. A zsilip - amennyiben rendelkezik vízjogi engedéllyel - használható lezárásra, de csak halrács használatával, melynek a helye rajta is van. A megfelelő szemnagyságú halrács átengedi magán az érkező nagy vizet, de a dunai halak nem tudnak bemenni vele, sem a bentiek, /pl. telepítettek/ kijönni nem tudnak. Amikor a víz tetőzik, a zsilip táblákat zárják és a víz bent marad. Ez az egyetlen járható és törvényes módja a víz visszatartásnak, mely valóban fontos dolog. Ekkor nem sérül egyik halgazdálkodási hasznosító érdeke sem ! Ez egy teljesen egyértelmű helyzet, melyről az illetékes Vízügyi Igazgatóság, valamint a Megyei Kormányhivatal illetékes főosztályának, valamint a területileg illetékes Nemzeti Park Igazgatóság véleményét is kikértük. Lehet pufogtatni különféle bíróságos, meg kártérítéses demagóg frázisokat, a dunai hasznosító készséggel áll a megkereső szervek rendelkezésére. Ami itt történt az illegális és törvénysértő volt.

4
karchaszkarchasz (fikanick)
3 éve

Azt gondolom, az itt horgászok érdekében a terület kezelőjének bírósághoz kellene fordulni. Mint másutt kiderült, már az intézkedés jogalapja is minimum kérdéses. Aztán egy évtizedek óta meglévő, megrongálódott zsilip elé emelt ideglenes földtöltés a bíróság előtt valószínűleg megállná a kármentés fogalmát. (Csak egy apró kérdés, amennyiben a zsilip ép, akkor Rikárdó és lelkes csapata azt nyitotta volna föl? ) Amennyiben a Duna az idén már nem emelkedek hogy friss vizet hozzon a holtágba, a most leengedett víz majd hiányozni fog, és az esetleges halpusztulás miatt lehetne egy kártérítési pert indítani, illetve az állatkínzás fogalmát is kimerítené ez a (legrosszabb) forgatókönyv.
Szóval ez az eset nem olyan egyértelmű, mint a leírásból kiderül, mindenképen tisztázni volna célszerű!

3
astur
3 éve

Jelezd a Fővárosi Szövetség felé, ott ők az illetékesek! Ha az erőviszonyok lehetővé teszik, akkor a normális horgásztársakkal karöltve meg is kereshetnétek Karcsit és haverjait egy kis baráti beszélgetésre. Diszkréten körbeveszitek, stb, stb. Ha az arányosnál nagyobb csetepaté esetének lehetősége áll fenn, akkor jobb inkább a hivatásosokra hagyni.

2
sityaksityak (fikanick)
3 éve

Jöhetnének novemberben Sződligetre a kikötőbe is! Lehet több kösüllő maradna a Dunában! A Karcsi meg a haverjai azt hiszik övék a Duna.

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
New Thunder szett

hirdetés