Online ingyenhitel
Bot+orsó kedvezmény

Valóra válik a nagy álom: hajóról is lehet pecázni Balatonon

2015.10.09. forrás: sonline.hu

Amióta teljesen leállt a halászás – ezzel tulajdonképpen jót is tettek a Balatoni Halászati Nonprofit Zrt.-vel, mivel ez az ágazata veszteséges volt –, egyre inkább visszatér a horgászok bizalma. Folyamatosan nő a horgászjegyet kiváltók száma, s mind gyakrabban hallani szép fogásokról.

Camping - Prologic Cruzade 640hirdetés

– Pontos számokat nem tudok mondani, mert még nincs év vége, de közel ötvenezerre tehető azoknak a száma, akik a Balatonon (is) horgásznak – kezdte Szári Zsolt, a Balatoni Halászati Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. – Az idén több új szabályt vezettünk be a balatoni halállomány védelmében. Az egyik ilyen, hogy egy évben maximum száz nemes halat lehet fogni. Pontosabban lehet többet is, ha a horgász új területi engedélyt vált ki. Bár (mindig is) voltak, vannak és lesznek, akik csalnak, összességében bevált az újítás: több tucatnyian vannak, akik új területi engedélyt váltottak.

Nem kevés azoknak a száma, akik – pénzt nem sajnálva – vitorlásról horgásznak a kecsegtető szép zsákmány reményében.

– A régi keszthelyi telepünkön két halászhajót alakítottunk, illetve alakítunk át a horgászok számára – folytatta Nagy Gábor horgászati ágazatvezető. – Komoly igény lenne rá – aligha titok: vannak balatoni vitorlástulajdonosok, akik ebből élnek, s nem is rosszul... –, és elsősorban azokat célozzuk majd meg, akiknek süllőre, fogasra fáj a foguk. Ha jövő nyáron még nem is, de azon vagyunk, hogy minél előbb indulhasson a két horgászhajó.

Szó van róla, hogy a Kaposvár melletti Desedán is lesz lehetőség a kishajós horgászatra.
– A Desedának komoly rangja van; nem véletlen, hogy egyre többen keresik fel – mondta Kozári Miklós, a 2300 tagot (!) tömörítő Kaposvári Sporthorgász SE elnöke, a Magyar Országos Horgász Szövetség alelnöke. – Komoly terveink vannak, hogy lehetne tovább fejleszteni, még vonzóbbá tenni. Biztos vagyok abban, hogy a kishajós horgászatra nemcsak a Balatonon, hanem itt a Desedán is lenne igény.

– A tavasszal két rangos bojlis versenyt is rendeztük a Balatonon, amely komoly médiaérdeklődés mellett zajlott, s a határainkon túlról is vonzotta a horgászokat – tudtuk meg Tulipán Tibor horgászturisztikai menedzsertől. – A siker zálogát az jelentette, hogy idéntől engedélyeztük az úgynevezett behúzós módszert: korábban csak a partról lehetett bedobni, most viszont csónakkal be is lehet vinni a csalit és az etetőanyagot.

A balatoni viadalokon nem egy kapitális méretű ponty akadt horogra, (újfent) bizonyítva, hogy a magyar tengerben is vannak nagy halak. Vagyis ha a tervek valóra válnak, akkor valóban a horgászok paradicsomává válhat a magyar tenger.

Imádják a magyar tengert

A Földművelésügyi Minisztérium több magas rangú vezetője is részt vett a Tihanyban rendezett II. Balatoni Horgászkonferencián. Ami közös: mindannyian szeretnek horgászni.
Bitay Márk Örs állami földekért felelős államtitkár: – Gyermekként, mint majd mindenki, én is horgásztam több-kevesebb sikerrel, aztán gyorsan rádöbbentem, hogy a vizek lakóinál jobban érdekel maga a természet. Anno Balatonfenyvesen volt nyaralónk, ám ez már múlt idő. Legutóbb egyébként Szári Zsolttal, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatójával horgásztam együtt a Kis-Balatonon, s ha jól emlékszem, akkor a halak győztek. Egyébként közel sincs kihasználva a Balaton, már ami a horgászturizmust illeti. Ha nem Magyarországon, hanem mondjuk a szomszédunkban, Ausztriában lenne, biztos, hogy sokkal nagyobb híre lenne.

Ugron Ákos Gábor állami földekért felelős helyettes államtitkár: – Balatonszemesen van nyaralónk, s a pergetés híve vagyok. Mellig érő vízben hajtjuk a kősüllőket, s időnként balin is szokott horogra akadni.

Szele Andrea gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár: – Tiszafüredi vagyok, így a Tisza-tavon szoktunk horgászni. Imádok egyébként pecázni, s az úszós módszert kedvelem. Mondhat bárki bármit, de meggyőződésem, hogy nincs szebb annál, mint amikor az úszó eltűnik.... A kezdetekben még apukámat kísértem el, most pedig a férjemmel együtt faggatjuk a vizet. A rekordom egy 8,6 kilós ponty volt, amelyet két éve akasztottam. A Balaton az ország másik felén található, de egészen biztos, hogy egyszer én is kipróbálom.

Horgász akciók 640hirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »