Fura lények a Balatonban: a cuki rákocska, ami nem garnéla

2015.06.19. forrás: ilovebalaton.h

Láttál már olyan kis állatkát a Balatonban, ami erősen hasonlít a tengeri garnélákra? Ha igen, nem csalt a szemed: a tóban nagy tömegben él a pontusi tanúrák (Limnomysis benedeni), ami ráadásul nem is véletlenül került a Balatonba.

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

A mindössze 6-8 milliméter hosszú állatka nem tagja a Balaton eredeti gerinctelen faunájának, szándékosan telepítette a tóba az ’50-es években Woynárovich Elek professzor a soroksári Duna-ágból. Woynárovich nagyon a szívén viselte a Balaton halállománya, de különösen a ragadozó fogassüllő sorsát.

A fogassüllőről akkoriban már régóta tudták a kutatók, hogy a fiatal egyedek növekedése nem megfelelő a tóban. Szerencsére a tihanyi Limnológiai Intézetben az okot is felismerték: a kis süllők életük első hónapjaiban zooplanktonnal, azaz lebegő mikroszkópikus gerinctelen állatokkal táplálkoznak, de a Balatonból hiányzott egy olyan, nagyobb méretű zooplankton-szervezet, amely az ivadékoknak ideális.

Woynárovich gondoskodott róla, hogy az életük legelső szakaszában járó halak ne maradjanak élelem nélkül, alapos kutatások alapján választotta a Duna hazai szakaszán élő pontusi tanúrákot. Több vizsgálat is arra jutott, hogy a faj nem jelent semmilyen konkurenciát a Balaton eredeti élővilága számára, és szerencsére így is lett.

Woynárovich 1950 augusztusában és szeptemberében telepítette az első dunai egyedeket a Balatonba. Augusztus 10-én hat-, augusztus 12-én tíz-, augusztus 14-én tizenkétezer, majd augusztus 25-én újabb ezer, szeptember 4-én és 8-án pedig 100-100 dunai példányt helyezett Tihanynál, Alsóörsnél, Balatonföldvárnál, Balatonszemesnél, Fonyódnál és a Zala torkolatánál a Balatonba.

Az aranyos kis rákféle azóta már nagy rajokban lebeg Balaton-szerte a hínárosokban, a parti kőszórások és kikötői betonfalak mentén, békésen szűrögetve a lebegő algákat, és legelve a víz alatti élő bevonatot.

A tihanyi kutatók vizsgálatai szerint a pontusi tanúráknak évente két generációja fejlődik ki a tóban, és szinte valamennyi balatoni halfajnak kedvenc táplálékává vált.

(felhasznált irodalom

hirdetés
Utoljára megtekintett termékek:

mutasd az összeset

Horgászhírek

Még több horgászhír »