Fontos mindig figyelni a helyi horgászrendre is

2016.01.29. forrás: szon.hu

Nyíregyháza – A horgászat 2016-os évi változásairól kérdeztük az elmúlt héten a Horgász, vadász oldalon Fesztóry Sándort, a Sporthorgász Egyesületek Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közhasznú Szövetségének ügyvezető igazgatóját, a Magyar Országos Horgász Szövetség alelnökét.

D.A.M. XTherm Winter 2 részes vízálló, halk thermoruha szett 45hirdetés

Helyhiány miatt a teljes cikk megjelentetésére nem volt lehetőség, ezt pótoljuk most. A beszélgetéskor felvetettük azt a horgászok közötti szóbeszédet, hogy országosan elrendelnek majd éves mennyiségi korlátozást. Vajon van-e ennek a hírnek alapja?

– Jelenleg országosan az éves mennyiség nincs korlátozva. Az országos rend szerint egy alkalommal öt darab nemes hal fogható, abból három lehet egyforma, s még ki lehet fogni 10 kg egyéb halat. Ugyanakkor a helyi horgászrendet tanulmányozni kell, hiszen helyileg lehet darabszámra és mennyiségre éves korlátozás. Ha azt a keretet kimerítette a horgász, akkor új területi jegyet kell váltania. Fontos megjegyeznem, hogy az úgynevezett invazív halfajokat – amelyekre nincs semmiféle korlátozás – a kifogásuk után tilos visszaengedni a vízbe. Ilyen többek között a törpeharcsa, a fekete törpeharcsa, a busafajok, az amurgéb, a kínai razbóra, az ezüstkárász – magyarázta Fesztóry Sándor.

A 15 év alattiak, a 70 év felettiek, a mozgásszervi betegek és a fogyatékkal élők mentesülnek az állami horgászjegy megvétele alól. A területi engedélyt azonban meg kell venniük?

– Igen, ebben az esetben az állam nagyvonalúan járt el, és nem tart igényt az állami jegy árára. A területi jegyekre – mivel azokat nem az állam adja – ez a szabály nem érvényes. Mi, a területi szövetség és a hozzánk tartozó egyesületek, a gyerekeknél és a nyugdíjasok esetében a szövetségi tagsági díjat is elengedjük, valamint a területi engedély árából is kedvezményt adunk, továbbá létezik nálunk egy ún. kedvezményes gyerekjegy, ami mindössze 4 ezer forintba kerül, de Szabolcs és Hajdú megye sok vizére érvényes.

KM

hirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »