Őszi-téli ruhavásár 2.

Fókuszban a halőrzés

A jó halőrzés felér egy fél telepítéssel – tartja a mondás halgazdálkodási berkekben. Társaságunk halászati őrei ennek szellemében mindent megtesznek, hogy a horgászok a horgászrendünk és a törvény szabályozta keretek között tevékenykedjenek. Sajnálatos módon a szabályszegések száma évről évre gyarapszik. Az elmúlt időszak tapasztalatairól Havranek Mihály halőrzési vezető számolt be az idei Balatoni Horgászkonferencián.

Prologic horgászfotel 16999 Ft 640
hirdetés

Társaságunk a Balaton 62 800 hektáros vízterületén lát el halőrzési feladatokat, mintegy 200 km partvonalon. 17 halászati őrünk nyolc körzetben, napi 24 órában dolgozik, munkájukat 9 gépkocsi, 11 kisgéphajó és egy elektromos meghajtású csónak segíti. Különböző technikai eszközök állnak rendelkezésükre, hogy könnyebbé váljon az ellenőrzés és a felderített esetek dokumentálása.

Halászati őreink munkáját a rendőrség, a polgárőrség és új belépőként az állami halászati őri szolgálat munkatársai segítik. A horgászok nagyon nagy többsége elfogadja, sőt igényli is a rendszeres ellenőrzéseket, tudva, hogy a szabályok betartatásával a becsületes horgászok érdekeit is védjük. Mindazok, akik nem tartják be a játékszabályokat, Társaságunk mellett őket is megkárosítják, amikor nem a meghatározott módon és mennyiségben veszik ki a halat a Balatonból.

Időközben új szabályszegési kategóriák is bevezetésre kerültek ennek tulajdoníthatóan általánosságban nem lett kevesebb a horgászok elleni feljelentések száma az elmúlt években.

Látványosan csökkent ugyanakkor az orvhalászok által kihelyezett és fellelt hálók mennyisége a Balatonban. Míg 2010-ben 12 600 méter illegális eszközt derítettek fel a halászati őrök, addig ez a szám tavaly 1986 méterre redukálódott.

Érdekes tendencia, hogy a zsákmányra törekedő orvhalászok egyre spórolósabbakká váltak: a tipikus orvhalász rendelkezik engedéllyel, nem lépi túl a napi megengedett kvótát, azt be is könyveli a fogási naplóba, csakhogy a nádas elé telepített hálóval igyekszik pillanatok alatt sikerre vinni az egyébként időigényes tevékenységet. Ez a módszer azon túl, hogy ellentmond a szabadidős tevékenység elnevezésnek, sportszerűnek sem, szabályosnak pedig végképp nem nevezhető.

Lebukás esetén ez a szabályszegés is komoly pénzbírsággal és eltiltással jár, csakúgy, mint a többi, gyakran előforduló eset (engedély nélküli horgászat, használható felszerelések számának túllépése, fogási napló vezetésének hiányosságai).

Az elmúlt évek számokban:

2015-ben harmadával több határozat született, mint 2010-ben és ugyanilyen arányban nőtt a kiszabott bírság összege.

Míg 2012 ben 223 határozat született és 4,5 millió forintnyi bírságot szabott ki a hatóság, addig tavaly ez a szám 256 esetben jártak el és 6,5 millió forint megfizetéséről rendelkeztek.

Idén már az első kilenc hónapban 277 feljelentést küldtünk meg a halgazdálkodási hatóságnak, amelyből eddig 216 határozattal záródott, 4, 7 millió bírságot szabtak ki. A legsúlyosabb büntetés sok lebukott horgász számára talán nem is a pénzbírság, hanem az eltiltás- ez csak idén, eddig 1300 hónapra rúg.

A tavalyi év fontos változása volt, hogy a törvénysértések esetén a bevont területi jegyet nem kapja vissza a horgász az eltiltás lejárta után sem.

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

DAM XTherm termoruha szett 640 2
hirdetés
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
JRC ágy + hálózsák szett 1200

hirdetés