Fokozódik a feszültség a szúnyogirtás körül

2015.04.09. forrás: mno

Miután nem érkeztek meg a szúnyogok irtására a tavalyi állami támogatások az önkormányzatokhoz, az elmúlt hetekben tovább nőtt a feszültség az ország több településén is. Nem minden térségnek van olyan szerencséje, mint a Balatoni Szövetségnek (BSZ), ugyanis önerőből is el tudja kezdeni az irtást. Több önkormányzatnál is arról érdeklődtünk, hogyan oldják meg a gyérítést.

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

Nincs egységes, központi megoldása Magyarországnak a szúnyogirtás lebonyolítására. Egyes turisztikai központokat a Magyar Turizmus Zrt.-n keresztül pályázatokon keresztül támogat az állam, máshol önerőből gazdálkodják ki az összeget, bizonyos településeken pedig csupán a katasztrófavédelemre hagyatkozva várják, hogy történjen valami. Néhol olyan zavaros ez a kérdés, hogy maguk az önkormányzatok előtt sem tiszta, hogyan is zajlik le a folyamat. Ez problémát okozhat, ugyanis minden évben áprilisban el kell kezdeni az irtást, máskülönben nyárra elözönlik az országot a szúnyogok.

40 millió forint hiányzik a Balatonnál

Tavaly a kormány az országos szúnyoggyérítési program központi finanszírozására 1,5 milliárd forintot különített el. Ebből az összegből támogatták ugyanis a pályázatokat beadó önkormányzatokat, amelyeknek nagy szükségük volt a gyérítésre, önerőből viszont nem tudták megoldani. Így jutott volna közel 40 milliós összeghez Balaton térsége is, ám az ígért keret a mai napig nem érkezett meg.

Állami támogatás nélkül is elkezdik a szúnyogok irtását a Balatonon – nyilatkozta korábban az MNO-nak Balassa Balázs, Szigliget polgármestere. Legnagyobb tavunk környéke olyan turisztikai központ, amely nem engedheti meg magának, hogy a vérszívók „megegyék a nyarat”, szerencsére a Balatoni Szövetségnek szúnyogirtásra van saját kerete is, így várhatóan a támogatás megérkezéséig ki tudnak tartani.

Bajban a Tisza-tó

Nincs ekkora szerencséje a Tisza-tó környékének, ahol szintén nem kapták meg a megígért támogatást, e nélkül azonban elkezdeni sem tudják a gyérítést – mondta el Zsebe Zsolt, a Tisza-tavi Területfejlesztési Önkormányzati Társulás (TTÖT) elnöke portálunknak. Azt is hozzátette, lágy szélben a szúnyogok akár 24 kilométert is megtehetnek egy nap, így nem csupán a Tisza-tó környékére jelentenek veszélyt a vérszívók. A TTÖT emellett idénre még a megszokott közbeszerzési tervet sem tudta kiírni, mivel egyelőre nincs keret, amiből finanszírozni tudnák a szúnyogirtást.

Kérdések a Dunakanyarnál is

A Nagymarosi Polgármesteri Hivatal megkeresésünkre azt közölte: az elmúlt két évben a katasztrófavédelem végezte el a szúnyoggyérítést a környéken, állami támogatást nem kaptak. Bíznak benne, hogy 2015-ben ismét központilag kezelik a problémát, így nem kell saját forrást elkülöníteniük. Erről azonban még nem kaptak semmiféle tájékoztatást, így megtervezni sem tudják kiadásaikat. Kiemelték: nincs fedezet a gyérítésre a költségvetésükben.

Baja is várja a tavaly ígért támogatást

A Duna mentén fekvő Baján tízmillió forint önkormányzati támogatással a helyi kommunális és szolgáltató nonprofit kft. végezteti a gyérítést alvállalkozókkal – tájékoztatott a Bajai polgármesteri hivatal. Idén szerződést kötöttek már a légi- és a földi munkákra is, az időpontokat opcionálisan megadva. Ez annyit jelent, hogy csak szükség esetén veszik igénybe a szolgáltatást. Ezt valószínűleg – az elmúlt évhez hasonlóan – a város nagyobb rendezvényeinek időpontja előtti napokban, tehát májusban, júniusban egyszer-egyszer, júliusban és augusztusban két-két alkalommal fogják elvégezni.

Az elmúlt évben a Magyar Turizmus Zrt. révén felajánlott állami támogatásra a maximálisan lehetséges egymillió forintos összegben pályázott a kft., amelyet még nem fizettek ki nekik – közölték.

A város szintén reméli, hogy a tavalyi helyzethez hasonlóan számíthatnak a katasztrófavédelem közreműködésére is.

Önerőből irtanak

Miskolc saját költségvetésében különített el 12 millió forintot a szúnyogirtásra, más támogatás nem áll rendelkezésükre – tájékoztatta az MNO-t Miskolc Polgármesteri Hivatala. A város közigazgatási határán belül szakember fog felmérést végezni azokon a területeken, amelyeket szúnyogtenyésző területként tartanak nyilván. Amennyiben az indokolttá válik (előre láthatólag április végén), elvégzik a földi-biológiai irtást.

Emellett abban reménykednek, hogy ebben az évben is sikerül időben csökkenteni a szúnyoglárvák számát ennek a módszernek köszönhetően, így kevés kifejlett egyeddel találkozhatunk a nyár folyamán, és nem lesz szükség légi kémiai irtásra.

Akitől a pénzt várják

A Magyar Turizmus Zrt. illetékeseitől eddig többszöri megkeresésünkre sem kaptunk választ arra vonatkozóan, hogy mi az oka az elmaradásnak, és várhatón mikor pótolják az összeget. Amennyiben megérkezik a reakciójuk, frissítjük cikkünket.

hirdetés
Utoljára megtekintett termékek:

mutasd az összeset

Horgászhírek

Még több horgászhír »