Őszi-téli ruhavásár 2.

Ma van a fogási napló leadásának határideje

A leadási határidő apropóján összeszedtük a legfontosabb információkat arról, hogy kell kitölteni, mire kell odafigyelni, ki válthatja, mennyibe kerül, s mi is az a fogási napló.

DAM XTherm termoruha szett 640 2
hirdetés

Kezdjük rögtön azzal, hogy mi is a fogási napló? A törvény általá meghatározott fogalom a következő:

"fogási napló: a horgászat vagy halászat során kifogott halak - nyilvántartott halgazdálkodási vízterületenkénti, halfajonkénti, naponta kifogott mennyiségenkénti - kötelező bejegyzésére rendszeresített nyomtatvány"

Ki kaphatja?

"Állami horgászjegyet és fogási naplót az a személy kaphat, aki rendelkezik állami horgászvizsgával vagy korábbi érvényes állami horgászjegyét bemutatja, horgászszervezeti tagságát igazolja."

A fogási napló vezetése azért is fontos, mert a megfelelő engedélyekkel rendelkező horgász a halnak a tulajdonjogát a fogási naplóba való rögzítést követően szerzi meg. Aki nem vezeti a fogási naplóját, azzal szemben halvédelmi bírságot szab ki az illetékes hatóság. A fogási napló általános díja 2200 forint.

A horgászat megkezdésekor a horgász köteles megjelölni a fogási naplóban szereplő éves naptárban a horgászati tevékenység megkezdésének napját. Vízi járműből végzett horgászat esetén a vízi jármű indulása számít a horgászat megkezdésének. A horgászat vagy a halászat megkezdése előtt a fogási napló fogás összesítő táblázatában fel kell tüntetni a nyilvántartott halgazdálkodási vízterület megnevezését, valamint a területi jegyen szereplő víztérkódját is. Év végén (azaz elején) ezeket a horgászattal töltött napokat a leadás előtt összesíteni kell, majd felvezetni a naplóban.

Hol, meddig kell leadni?

A fogási naplót legkésőbb a fogásinaplón feltüntetett tárgyévet követő év február 28. napjáig köteles leadni annak a szervezetnek, amelynél az állami horgászjegyét kiváltotta vagy a következő évi állami horgászjegyét kiváltani szándékozik.

A fogási napló tulajdonosa köteles úgy átadni a fogásibnaplóját, hogy éves fogási adatait nyilvántartott halgazdálkodási vízterületenként ésbhalfajonként összesíti, valamint összegzi a horgászattal eltöltött napok számát.

A határidőben és megfelelően összesített formában leadott horgász fogási naplóról a megbízott (pl horgász egyesület) az átvétel ellenében igazolást ad, és nyilvántartást vezet. Igazolás kiadása nem
szükséges abban az esetben, ha a horgász nyilatkozik, hogy e szervezetnél kívánja állami
horgászjegyének érvényességét meghosszabbítani, vagy új állami horgászjegyét kiváltani.

Mi történi, ha elkésünk vagy hibásan adjuk le?

A határidőn túl, vagy hibásan kitöltött fogási napló leadásával egy időben is kiadható az állami horgászjegy, de ebben az esetben az állami horgászjegy díja a mindenkori díj kétszerese. A megbízott erről köteles feljegyzést készíteni és elszámolásában tájékoztatni az illetékes halgazdálkodási hatóságot.

Plusz infó azoknak, akik idén kezdik a horgászatot:

Az engedélyes a kifogott és megtartani kívánt, darabszám-korlátozás alá eső halat a horogtól való megszabadítás után azonnal köteles a fogási naplóba bejegyezni.

A megtartani nem kívánt, a fogást követően haladéktalanul elengedett halat a fogási naplóba nem kell bejegyezni. A darabszám-korlátozással nem védett halfajok mennyiségét azok össztömegében kifejezve a horgászat befejezését követően, a vízpart elhagyása előtt köteles a fogási naplóba bejegyezni.

A bejegyzést naponta akár többször is el kell elvégezni, ha a horgász a nyilvántartott halgazdálkodási vízterületet napközben elhagyja, azaz ismét el kell végezni, ha ugyanazon a napon horgászva ismét darabszám-korlátozással nem védett halfajokat fog ki.

 

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

nedudkinedudki (fikanick)
3 éve

Viszont ezt beírás mellett is simán meg tudod tenni, ezért értelmetlen, valamint ha valaki 180 napot horgászna (de jó is lenne) simán betelne az állami jegyben lévő napló, vicc az egész, igazad van.
Bakker csak most esett le, hogy a már beírt és elvitt után érted, hát hallod nagyon nem áll rá erre az agyam, szerintem sokakkal együtt.
Soha nem fogom megérteni miért büntetjük a becsületes többséget, pár kicsinyes idióta miatt.
A sok "hozzáértő" kitalálta, ez van ha a butaság szorgalommal párosul, :-)
És még csak majd most jön a kártya alapú igazolvány, akár lassan csippet is kaphatnánk, minek az a sok vacak kártya, na ezt már nem szeretném megélni.
A "csendes őrültek" sportja, immár a dühöngőékébe vált, kicsit sok lett a "söralátét", bár ez sem vonatkozik mindenkire mint látjuk nap mint nap.

3
hirdetés (x)
Halyas LalyosHalyas Lalyos (fikanick)
3 éve

Ha nem találkoztál ellenőrzéssel, visszamégy még azon a napon és "egyéb halból" megint elhozol egy annyit, hiszen a dátum és a kiló stimmelni fog.

Ezt olvasva az illetékesek által... jövőre már az ezüstkárászokat is azonnal, darabonként könyvelni kell majd, óra-perc-másodperc dokumentálással ám! :-P

2
nedudkinedudki (fikanick)
3 éve

Sziasztok, ez szerepel a cikkben:

"A horgászat vagy a halászat megkezdése előtt a fogási napló fogás összesítő táblázatában fel kell tüntetni a nyilvántartott halgazdálkodási vízterület megnevezését, valamint a területi jegyen szereplő víztérkódját is."

Ezzel szemben a törv. szövege:

Módosult a halgazdálkodás és a halvédelem egyes szabályainak megállapításáról szóló 133/2013. (XII. 29.) VM rendelet. A módosításokat tartalmazó 56/2015. (IX.24.) FM rendelet a Magyar Közlöny 137. számában, a 19831-19837. szakaszokban jelent meg.

"A horgászat, vagy halászat során, legkésőbb a kifogott hal tömegének feljegyzésekor a fogási napló fogásösszesítő táblázatában fel kell tüntetni a halgazdálkodási vízterület megnevezését, víztér kódját, valamint a fogás dátumát. Darabszám-korlátozás alá eső hal kifogása esetén a fogási időpontja (óra, perc) is beírandó."
És ha nem fog, na akkor hogy is van ez?
Ha akarom vemhes, ha akarom nem.
Ebből erednek a vízparti csatározások az ellenőrző személyekkel, akik rendesnek tűnnek ha "kegyesen" elnézik hogy jelölve van a horgászat napja de nincsenek beírva a fent jelzettek, melynek semmi értelme ha nem fogsz halat.
Halfogás esetén egyértelmű a kötelezettséged.
Nem derogálna a dolog csak értelmetlen, és mint kiderül, nem is kötelező, szerintem!

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
DAM XTherm termoruha szett

hirdetés