Őszi-téli ruhavásár 2.

Süllőből hungarikum: fogasos tó lehetne a Balaton, fiókban a koncepció

Fogas csak a Balaton vizében terem, neve is a balatoni tájban született – írta már sok évtizede „ A Balaton és a fogas-kérdés” című tanulmányában Lukács Károly halászati biológus.

Deeper Gerber 640
hirdetés

Ebben idézi föl a Porosz Halászati Intézet 1933-as szakvéleményét, miszerint fogas csak a Balatonban fordul elő és a süllőként ismert halfaj egyik különleges fajtája. A fogas név védelmét idehaza már 1927-ben is kívánatosnak tartották a szakértők. De Tanárky Mihály már 1814-ben azt írja Magyarország természeti ritkaságai című munkájában: „Ezen halnem egész Magyarországon egyebütt nem találtatik”.

– Nem értem, miért degradáljuk a fogast süllővé, miért nem kezeljük egyedi balatoni kincsként, hungarikumként? Csak a fütyülős barack lehet hungarikum, a fogas nem? – sorolja kérdéseit Csapó István, fiókjában a süllőkoncepcióval, amit arra dolgoztak ki, hogyan válhatna fogasos tóvá a Balaton. S azért osztja meg gondolatait a nyilvánossággal a balatoni halászati társaság egykori vezető beosztású szakembere, hogy nyilvánvaló legyen: nem mindenki törődött bele a jelenlegi helyzetbe. Csapó szerint amit ma a Balatonba telepítenek, az közönséges süllő, nem fogas.
Balatoni süllőtervük évi kétszeri telepítéssel, két-hárommillió kis süllővel számol.

– A hatvanas években évi 16-17 vagon volt a fogasfogás, ezt még fölül is lehetne múlni, megjelenhetne így a balatoni éttermekben, a piacokon, és a horgászoknak is jutna bőven – állítja Csapó István, akinek a nevéhez süllőszaporítási szabadalom is fűződik. – Hogy ez mekkora bevételt jelentene? A michigani süllő fontja 4-5 dollár, azaz kilója 12-15 ezer forint, ugyanott a lazac fontja egy dollár... S mit kap ma a vevő a Balatonnál? Kazah fogast...

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

Tau bácsiTau bácsi (fikanick)
1 éve

A jelenlegi Bhnp az évi két-hárommilllió süllő-akarom mondani- fogas:) ivadék nevelésére alkalmatlan. Ennek a számnak a többszörösét tudja/tudná a tó produkálni,ha a faj szerinti tilalmat helyesen választaná meg. Nem engedné rá a horgászokat-most már évek óta-a még fészkeiket őrző süllőkre,hanem kitolná azt május 15 ig.

9
hirdetés (x)
miska
3 éve

Akkor most fogas vagy süllő,találd már kivégre Pistám!Remélem végleg kiesett a csöcs a szádból,tenyéssz halgazdaságban süllőt,akarom mondani,fogast.

8
Fogaskeltető emberFogaskeltető ember (fikanick)
3 éve

Ha folytathatjuk a rablógazdálkodást kaptok fogast. A Balatonban úszkáló összes 1,5 kg feletti süllőt ki kell nevezni fogasnak, Meg lesz a mi közös kincsünk, amit halomra ölhetünk és eladhatunk....... :S Az a pár milliárd haszon (szezononként) ugyan kit érdekel??? :O, hagyjanak már.

7

A michigani süllő fontja is sántít :-) az max 3 ft/kg

6

"Csapó szerint amit ma a Balatonba telepítenek, az közönséges süllő, nem fogas."
WTF?????

5
intersza
3 éve

Ezek szerint nem csak a Balaton ban él fogas, hanem Kazaztániában is? Akkor nix hungarikum, hanem hatalmas öngól.

4
Frankie50
3 éve

A lényeg a halászat újraindítása, bár szépen körülírta a mester :)

3
Pecajani
3 éve

Ez nekem sem teljesen világos. Eddig úgy tudtam, a másfél kg feletti süllőt hívjuk fogasnak, és csak a Balatonból fogottakat. Akkor most hogy is van ez? Az ötletet, hogy telepítsenek 2-3 millió kis süllőt, jó ötletnek tartom...

2
na nana na (fikanick)
3 éve

Ekkora badarságot ...!...
És ezt egy volt, vezető beosztású szaki? mondja, miszerint a süllő és a fogas az két különböző faj. na jó van.
Még jó,hogy kihullott a vezetői posztból,bár manapság egy hajó vezető is többet tud a süllőről.
Jelenleg az egyetlen,és megkérdőjelezhetetlen kincs a Balatonon,a fürdőző turista,és a pénztárcája.
A fiókban a koncepció.... ilyen alapokkal?

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Deeper Gerber 1200

hirdetés