Fideszes horgász dönthet a hazai vizek sorsáról

2015.11.03. forrás: origo.hu

A kormányzat régóta hangoztatja, hogy a horgászoknak szeretnék adni hazai vizeinken a halgazdálkodási jogokat. A horgászegyesületek izgatottan készülnek a pályázatokra, de azokat a mai napig nem írták ki. Az alig kétéves halgazdálkodási törvényhez viszont benyújtottak egy módosítót, amely szerint már az országos horgászszövetség is megkaphatja a főbb vízterületeket.

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

Az állami halgazdálkodási jogok 15 évre szóló haszonbérleti szerződések révén főként halászati cégek kezében vannak. Évek óta szó van arról, hogy ezen módosítani kellene, szélesítve a hasznosítási lehetőségeket. Mivel az idén, illetve a jövő év elején lejárnak ezek a szerződések, most megfelelő alkalom kínálkozik erre. A halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013-as törvény módosítása ennek alapját is megteremtette.

A horgászszövetség elnöke tett javaslatot a törvénymódosításra

A határidő közeledtével több szervezet is elkezdett felkészülni a pályázatokra, remélve, hogy 2016-tól saját vizet kaphatnak. Ezeket a pályázatokat azonban a mai napig nem írták ki.

Október 27-én pedig Szűcs Lajos fideszes képviselő önálló képviselői indítványként benyújtott egy módosító javaslatot a halgazdálkodási törvényhez. A javaslat szerint a nagyobb állami vizeink a Magyar Országos Horgász Szövetséghez (Mohosz) is kerülhetnek. Majd a Mohosz lehet az a szervezet, amely megpályáztatja a horgászszervezeteket, hogy továbbadja a vizek hasznosítási jogait.

Helyi horgászszervezetek juthatnak vízhez

A jelenlegi hasznosítók pályázaton kapták meg a vizeket. Ők mint a halgazdálkodási jogok tulajdonosai beszedték a területi engedélyekből befolyt bevételeket, és gondoskodtak – egyes horgászok szerint messze nem megfelelően – a szükséges halmennyiségről. Az új rendszerben a benyújtott módosítással már nemcsak az változna, hogy a horgászokhoz kerülnek a vizek, de a Mohosz is bekerülhet az állam és a hasznosítók közzé.

Megkerestük Szűcs Lajost, aki elmondta, hogy a tervek szerint a területeket továbbadják kisebb helyi horgászszervezeteknek. Hogy melyik szervezet kapja a vizet, azt a Mohosz országos választmánya döntheti majd el.

Az engedélyeket előreláthatólag a Mohosz adja majd ki,
és a bevételből úgy részesülhetnek a tényleges gazdálkodók, amilyen sikeresek a területeken horgászók. Ezt úgy valósíthatják meg, hogy a fogási naplókban feltüntetett adatok alapján osztják majd ki a pénzeket.

Jön az egységes horgászjegy

A horgászokat már régóta bosszantja, hogy egyes területekre külön-külön kell beszerezniük a területi engedélyeiket. Van pedig arra nemzetközi példa, hogy egy horgászjeggyel egy ország összes vize horgászható. A Mohosz közbeiktatásával ez valósulhat meg Magyarországon is, legalábbis részben.

Szűcs Lajos szerint a Dunára, a Tiszára és más nagyobb vizeinkre lehet majd érvényes az egységes jegy. Tehát, ha valaki Budapestre vesz engedélyt, az pecázhat a folyó teljes hazai szakaszán. A képviselő szerint a törvény elfogadása után határozhatják meg, hogy milyen területekre lesz pontosan érvényes egy engedély, de szerinte az árak a nagyobb területi hatály ellenére sem fognak változni jövőre.

Nem a szakmaiság dönt majd

Egységes lehet a fogási napló és a vizsgáztatás is. Előbbi fontos is, hiszen ahogy fentebb írtuk, a tervek szerint ez alapján oszthatják majd el a pénzeket a hasznosítást ténylegesen végző szervezetek között.

Megkerestünk több horgászszervezethez tartozó tagot is, hogy mit szólnak a tervezett változásokhoz. Egyik pályázatra készülő szervezet szerint hiába pályáztat majd a Mohosz is,
könnyen azok juthatnak majd a területekhez, akik jobban állnak a vezetésnél.
Szerinte a pénzelosztással is lesznek gondok, az egyes szervezetek abban lehetnek érdekeltek, hogy a fogási naplók adatait feltupírozzák. A sporthorgászat során visszadobott halak egyébként se kerülnek be a naplóba.

Ezzel nem is lesznek érdekeltek a halkezelők abban, hogy a horgászok sok halat dobjanak vissza, és ezzel védjék a vizekben lévő állományt.

hirdetés
Utoljára megtekintett termékek:

mutasd az összeset

Horgászhírek

Még több horgászhír »