Fiatal pecásokat oktattak Mindszenten

2015.04.14. forrás: promenad.hu

Április 12-én, vasárnap rendezték meg a mindszenti peca suli záró foglalkozását, melyet a Kurca-parton tartottak. A kedvező időjárásnak köszönhetően szép számmal voltak jelen szülők, nagyszülők is, és természetesen a gyerekek is, összesen 33-an.

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

A gyerekek egy délelőttöt töltöttek el pecázással, de a „gyakorlati oktatáshoz” elméleti rész is kapcsolódott, hiszen a természetvédelemről, a kulturált vízparti viselkedésről, valamint a biztonságos horgászatról is hallhattak a fiatal pecások. „A horgászat veszélyes üzem, pláne annak, aki nem tud úszni” – mondta el hírportálunknak Rácz Árpád, a Mindszenti Horgászegyesület elnöke, aki a négy délutánt felölelő tavaszi horgász suli foglalkozásain felhívta a figyelmet a szülői felügyelet fontosságára. „A horgászat nemcsak arról szól, hogy lemegyünk pecázni”, vigyázni kell az iszapos partszélen, mivel ha az iszapba valaki beleragad, nem biztos, hogy segítség nélkül ki tud abból kerülni. A horgászegyesület elnöke hangsúlyozta, hogy a mindszenti zsiliprendszernél lévő műtárgyak közelében való tartózkodás is veszélyes, hiszen ott közel négy méter mély a víz, amely örvénylik is.

A peca suli keretein belül a könnyűúszós technikával ismerkedhettek meg a 4-5-6 éves mindszenti gyerekek. Ezzel kapcsolatban tartottak vetítéseket, oktatásokat. Pálinkó György olyan filmeket vetített le, amelyek különböző felszereléseket mutattak be, és olyan technikákat, amelyeket majd a jövőben alkalmazhatnak a tanulók; persze a horgászat szépségéről is szóltak ezek a bejátszások. Az úszóhasználatot, a botszerelést, valamint a csomózást sajátíthatták el a horgász tanoncok, de a horog felszerelését is megtanulhatták. A horog nagyon éles, tehát azzal óvatosan kell bánni, a bottal nem szabad hátrafelé csapkodni. Mindez – a felnőtteknek –apróságnak tűnhet, de amikor két gyerek egymás mellett horgászik, előfordulhatnak balesetek – mutatott rá a körültekintő bot- és horoghasználat fontosságára Rácz Árpád.

A tavalyi pecás karácsonyon 11 gyermek vett részt, a tavaszi foglalkozásokon pedig 33. Az áprilisi alkalmak rejtett szándéka az volt, hogy a gyerekek – a nyári szünet közeledtével – érezzenek rá a horgászat szépségére, és ne csak tévézzenek, vagy internetezzenek szabadidejükben, hanem menjenek ki a szabadba, és szüleikkel, nagyszüleikkel töltsenek el egy-egy kellemes délutánt – tudtuk meg a helyi horgászegyesület elnökétől, aki ezúttal köszöni mindazok segítségét, akik részt vettek a peca suli megszervezésében.

Fotók: Rácz Árpád

Rozgonyi Ádám

hirdetés
Utoljára megtekintett termékek:

mutasd az összeset

Horgászhírek

Még több horgászhír »