Feljelentést tesznek a horgászok a Kapos folyón történt tömeges halpusztulás miatt

2015.09.01.

A Kapos folyón történt tömeges halpusztulás miatt rendőrségi feljelentést tett természetkárosítás gyanújával ismeretlen tettes ellen a Dombóvári Városi Horgász Egyesület - közölte Bischof Attila, a szervezet elnöke az MTI-vel kedden.

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

Beszámolója szerint a Kapos folyón múlt hét közepén kezdődött halpusztulás szombattól érte el Dombóvárt, azóta "nincs élő hal a vízben". Megjegyezte azt is, hogy a haltetemek összegyűjtése nehézkes, mert sekély a víz.
Többségében ponty, süllő, harcsa, csuka, amur, keszegfélék és egyéb védett halak estek áldozatul a vízszennyezésnek, a folyó fenekéről folyamatosan újabb tetemek kerülnek elő, ezek begyűjtésére hálót feszítettek ki a vízügyi hatósággal egyeztetve - tette hozzá.

Bischof Attila elmondta azt is, hogy két évvel ezelőtt a kaposvári cukorgyár által okozott vinasz-szennyezés után pusztultak ki ennyire a halak a Kaposból, amit követően legalább fél évig nem lehetett horgászni a folyón.
Múlt hét közepén a Kométa 99 Zrt. kaposvári sertésfeldolgozó telephelyén egy biztonsági szelep meghibásodása miatt ammónia-szivárgás volt. A hibát rövid időn belül elhárították, a szivárgás megszűnt, így másnap a telephelyen és a környékén is újraindult a termelés.

Az üzemzavar után a horgászok azt tapasztalták, hogy a Kapos vize barnássá vált, a halállomány teljesen eltűnt, illetve a halak pusztulását észlelték a folyó teljes Somogy megyei szakaszán a cég telephelyétől kezdődően.
A tömeges halpusztulás miatt általános halászati-horgászati tilalmat rendelt el a Somogy Megyei Kormányhivatal a Kapos folyó teljes Somogy megyei szakaszán péntektől.

A Kométa ’99 Zrt. vállalta, hogy a vizsgálat befejezését követően "a kimutatott" halveszteség pótlásáról gondoskodik.

hirdetés
Utoljára megtekintett termékek:

mutasd az összeset

Horgászhírek

Még több horgászhír »