Karácsonyi ajándék ötletek horgászoknak 2019

A fekete halkereskedelem ellen fejleszt a NÉBIH

Az illegálisan halászó és horgászó halkupecek ellen fejleszt informatikai rendszert a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Megfékeznék a fekete vagy szürke halkereskedelem további térhódítását.

Thermoruhák 640
hirdetés

 241 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) „Az uniós ellenőrzési, vizsgálati és végrehajtási rendszer megvalósítása” című konstrukcióra. A cél a feketéző halkereskedők visszaszorítása.

A pályázat a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program MAHOP-3.2-2016 része. Ebből az összegből tovább fejlesztik az illegális tevékenységet végzők kiszűréséhez szükséges eszköztárát. A projekt többek között elősegíti a hatósági ellenőrzéseket támogató informatikai rendszer fejlesztését és az ellenőrzésben részt vevő szakemberek képzését.

Továbbá jut pénz a szomszédos országok halgazdálkodási társhatóságaival történő tapasztalatcserére is. A programról a NÉBIH oldala számolt be.

A 2017 áprilisában indult projektben a halgazdálkodási tevékenységhez kapcsolódó átfogó informatikai rendszer fejlesztése és tesztelése valósul meg. Az Európai Unió támogatását elnyert program várhatóan 2018-ban és 2019-ben zajlik majd. A tervezett informatikai fejlesztések hozzájárulnak az adadgyűjtéshez. Ezek hatékony ellenőrzést biztosítanak és a kockázatok kezeléséhez szükséges minél teljesebb, rendszerezett adatgyűjtéseket tesznek lehetővé.

A szakmai képzések pedig a helyszíni ellenőrzések eredményességének további növelését segítik elő.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal innovatív kezdeményezésének célrendszere összetett. A hatóság a kommunikáció változatos eszközeivel hívja fel a halgazdálkodásban érintettek és a halterméket vásárlók figyelmét, hogy az ismeretlen eredetű élelmiszerek – beleértve ebbe a halat és a haltermékeket is – nem tekinthetők biztonságosnak. Az élelmiszerbiztonsági kockázatok csökkentése érdekében nem ajánlott kétes forrásból halat, vagy halterméket vásárolni, és fogyasztani.

A nem nyomon követhető haltermékek felhasználása akár komoly felelősségre vonást is eredményezhet, továbbá az is előfordulhat, hogy az ismeretlen eredetű hal illegális horgászati, vagy halászati tevékenységből származik.

Idén 1 tonna halat koboztak el fekete halkereskedelem miatt

Magyarország természetes vízi halállománya nemzeti kincs, ezért a hal és élőhelyének megóvása az ágazatban részt vevők, és a vásárlók közös feladata. A NÉBIH 2015-ben alapított Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ) az elmúlt időszakban több alkalommal lépett fel a halászati, illetve horgászati előírásokat megsértőkkel szemben. Továbbá büntette a szabálytalanul működő halforgalmazó egységeket is. A szolgálat munkatársai – a hatályban lévő jogszabályok megsértése miatt – csak az idei évben több, mint 1000 kg halat vontak ki a kereskedelmi forgalomból.

A jelenleg is tartó projekt hozzájárul az ÁHSZ ellenőrzések hatékonyságának növeléséhez, különösen a bűncselekménynek minősülő orvhalászat és az abból származó illegális halértékesítés visszaszorításához.

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

cikiciki (fikanick)
2 éve

:D

4
mattimatti (fikanick)
2 éve

;-)

3
hirdetés (x)
keletkelet (fikanick)
2 éve

Remélem a Pó folyórol illegálisan behozott harcsa húsra is rácuppan a NÉBIH .... nagyon ideje lenne mert a rapsicok nem csak a hazai vizeket rabolják,hanem a külföldről behozva a " gyorsfagyasztott halat is árulják a menő éttermeinkben .....

2
AttiAtti (fikanick)
2 éve

2014 nyarán és őszén a tseti még az én csicskám volt. Kihordattam vele a m.szemenyei jó helyre az előre (földdel) megkevert etetőanyagaimat, vödrökben átadva neki, hogy az a kocsijával kivigye és beszórja nekem (is) ott, előre már. (Ja és: Felosztottuk magunk között a helyet és a peca/halász időket oda, naná!)
Én pedig beígértem akkor neki, hogy a még oda lejáró másik ksz. halászt eredményesen el fogom onnan üldözni! (Bizonygattam is neki, hogy "arra mérget vehet!".)
Ez a szövetségünk működött is - az elején még.

Mára már megromlott a jó kapcsolatunk. Hiszen pl. az elüldözős mutatványom is nagyon szarul sült el.

Na meg én rágalmaztam az odajáró (másik) halászt "hal lopással", amin aztán engemet kaptak rajta, éppen azon halőrék, akiket én akartam kényem-kedvére "használni" az általam megrágalmazott, zaklatott és megfenyegetett másik ksz. halász ellen.
Tavaly karácsonykor - kínomban - "kóstolgattam" is a neten a halászt.
Sajnos, soha nem ijed meg tőlem. (Lehet, a tseti csőbe akart húzni ezzel az alakkal? Elhallgatta előlem, hogy ez már korábban ..... azt is.)

Amúgy, nagy "peca krónikás" vagyok.
Csak a magyar helyesírás s stilisztika nem az erősségem. (De pl. az s kötőszócskát az és ellenében felettébb imádom!) Ám horvátul sem tudok hibátlanul, pedig az az "anyanyelvem".

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Karácsonyi ajándék ötletek horgászoknak 2019

hirdetés