Fancsika jelentős részét vissza kellene adni a természetnek

2015.07.22. forrás: dehir.hu

Debrecen – Az ökológus úgy látja, új koncepcióra lenne szükség a Debrecen környéki víztározókkal kapcsolatban. Egyes területeket „el kellene engedni”...

3752 termék akcióbanhirdetés

Sokakat megdöbbentett mostanában, ahogy egyre jobban kiszáradnak a tavak a Fancsikán és a Vekeri is drámai képet mutat. Lakatos Gyula ökológus a Debrecen környéki tavak sorsáról beszélt a Debrecen Televízió Esti Közelkép című műsorában.

A szakember elöljáróban rámutatott, hogy ezek voltaképpen nem is tavak, hanem úgynevezett létesített vizes élőhelyek, víztározók, amik függenek a mindenkori vízellátástól és a száraz időszakokban ki vannak a téli-tavaszi vízutánpótlás mennyiségének, a nagy melegben a víz jelentős része elpárolog.

- Jelenleg a Fancsika II és a Fancsika III. „vízmentes”- közölte Lakatos Gyula. –, és sajnos a Vekeri is ennek van kitéve. A klímaváltozás nem kedvez ezeknek az ilyen élőhelyeknek.

A víz ide korábban a Dél-Nyírségből érkezett, azonban hiába jelentős ez a vízgyűjtő hely, mégis kevés ami az a mennyiség, ami ide juthat.

- Ráadásul 2012-ben elkövették azt a hibát, hogy a vizet nem tározták, hanem, amikor a megfelelő vízszint kialakult, elengedték. Így az év további részében már nem volt vízutánpótlás – mutatott rá az ökológus. – De még ennél is nagyobb hiba volt, hogy a 2010-es nagy vizek idején sem gondoltak vésztározására.

Lakatos Gyula azt is hangsúlyozta, hogy 1890-ben közel ezer kilométernyi csatornát létesítettek a környéken, de azok sem feleltek meg arra a célra, hogy amikor sok csapadék hullott, a vizet vissza hosszabb távon meg tudják tartani.

- Ráadásul ettől a helyzettől már nagyon messze vagyunk, hiszen az egykori csatornák nagy része már náddal és egyéb vízinövényekkel telítődött – mutatott rá a szakember. – A víz rávezetésére lenne szükség a területre. Erre két lehetőség kínálkozna. Az egyik a derecskei tárolón keresztül, ami bizonytalan, ezért újra elő kellene venni a Civaqua programból azt a keleti vonalat, ami elhozná a vizet Kondorosig és Fancsikán keresztül eljuttatja Vekeriig.

Lakatos Gyula úgy véli, át kellene gondolni, mi tulajdonképpen az egyes tározóknak a legfontosabb funkciója. Arról is dönteni kellene, hogy mely területeken kellene hagyni, hogy a természet visszafoglalja azokat. Például a három fancsikai tározó közül egy is elég lenne.

- Én a mézeshegyi mellett tenném le a voksomat – hangsúlyozta a szakember. – A Vekeri résznél pedig a sportcélú hasznosításra szavaznák, hiszen korábban ott egy kenupálya építését is elkezdték. Látóképnél pedig a horgászatnak kellene megteremteni a lehetőséget. A mai igényeknek megfelelő koncepciót kellene kidolgozni a hetvenes években születettek helyett. Hiszen már a térképeken sem szerepel mind a 21 víztározó…

A teljes beszélgetés megtekinthető a dehir.hu-n.

hirdetés
Utoljára megtekintett termékek:

mutasd az összeset

Horgászhírek

Még több horgászhír »