Őszi-téli ruhavásár 2.

Évet összegeztek a Tisza-tavon

Növekedett a horgászlétszám és a fogási eredmények is 2016-ban a Tisza-tavon. Az ország második legnagyobb taván új engedély-típusokat vezettek be, nem emelték a területi jegyek árát, folytatták a pontytelepítési programot, és gasztrokulturális rendezvényeket is rendeztek tavaly. Ez csak néhány szemelvény a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. 2016-os teljesítményéből. Évet értékeltek a Tisza tavon.

Prologic horgászfotel 16999 Ft 640
hirdetés

Kiemelkedő eredményeket ért el 2016-ban a fogási eredmények és a horgászlétszám tekintetében a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. - hangzott el pénteken a társaság konferenciáján. Az előző évben tovább folytatódott az új típusú haltelepítési program, amely keretében a 2 nyaras pontyokra helyezte a hangsúlyt a céga három nyaras példányokkal szemben. Ennek az az oka, hogy a tó halnevelő képessége kiemelkedő, egy év alatt a pontyok tömegnövekedése a 1,5-2 kilogrammot is eléri. 2013-as indulása óta a szervezet saját utánpótlás nevelési programja, a Peca Suli is ötszörösére nőtt, 2016-ban már 110 iskola mintegy 1700 tanulója sajátította el iskolai körülmények között a horgászat alapjait. Új engedélytípusokat is bevezetnek 2017-ben. Egy éves próbaidőszak után ettől az évtől megvásárolható lesz a behúzós engedély, amely a nagy testű harcsák és pontyok horgászatát teszi lehetővé ezzel a speciális módszerrel.

A társaság az előző évekhez hasonlóan 2016-is kiemelt figyelmet fordított a vendéghorgásznapok számának emelésére a turistajegyek értékesítésével, de a tavaly első alkalommal megrendezett Tiszai halételek fesztiváljával is várták a vendégeket.

„Közel 40 főzőcsapat regisztrált erre az eseményre és azt tudom mondani, hogy a látogatói létszám pedig több, mint 1000 fő volt. A Tiszai halételek fesztiválja a Füredi halas napok keretében került megrendezésre.” - mondta Szabó István marketingvezető Új halőrzési rendszer is megjelent az ország második legnagyobb taván az elmúlt néhány évben. A Tisza tavon jelenleg 12 halőr teljesít szolgálatot. Összesen 6 halőr őrzi a teljes tavat folyamatos járőrözéssel, illetve ugyanennyi kétfős párokban a tó három nagy területén állomásozik az év összes napján.

A tározó eliszaposodása jelenti az egyik legnagyobb problémát a jövőben. Egy ternészetes folyamat révén a tóban felhalmozódott hordalék szintje mára elérte a kritikus szintet, ezért nem lehet tovább halasztani a kotrás megkezdését. - mondta Hegedüs Gábor ügyvezető. A probléma mintegy 200 millió forintból megoldható lenne egy kotrógép megvásárlásával. A kotrással nem csak a tó mélysége és vizének oxigéntartalma nőne, hanem árvizek idején vadmentő szigetek is létrejönnének.

Hegedüs Gábor ügyvezető igazgató rámutatott: „Mi arra a kotrásra gondoltunk, ami egyértelműen halgazdálkodási jellegű és indíttatású. Néhány holtágnak a helyrehozatala. Ez alatt azért 10-11 holtágat értek és azért ez úgy gondolom, hogy egy 5-8 éves program.”

Az évösszegző konferencián a szakemberek kitértek arra is, hogy az APOTAI nevelőterület megvalósításával tovább lehetne növelni a természetes szaporulatot, illetve a halgazdaságokból származó, évente telepített halak mennyiségét is tovább lehetne növelni a halhús és a telepítésre szánt hal ÁFÁ-jának csökkentésével. Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter úgy fogalmazott: „Bízom abban, hogy az idei évben a kormány élelmiszer ÁFA csökkentési programjának a keretében a halhús is a kedvezményezett 5 %-os ÁFA körbe kerülhet. Az is fontos lenne, hogy a telepített hal is ilyen elbírálás alá essen, hiszen azt utána kifogják, hasznosítják és szintén a halfogyasztást tudja növelni, hiszen egyértelmű célunk, hogy Magyarországon a halhús fogyasztása növekedjen.”

Magyarországon 30 %-kal nőtt a az előző évihez hasonlítva az elfogyasztott hal mennyisége 2016-ban. A Földművelésügyi Minisztérium még 2017-ben szeretné bevezetni a Minőségi Magyar Hal védjegyet, amellyel azt segítené, hogy a vásárlók pontosabban tájékozódhassanak a megvásárolt hal származásáról, illetve a készétel összetételéről. A védjegy emellett segítené a tudatos halfogyasztást, illetve növelné a hazai származású termékek forgalmát.

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

DAM XTherm termoruha szett 640
hirdetés
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
DAM XTherm termoruha szett 2

hirdetés