Eltűnt Európa vizes élőhelyeinek kétharmada

2017.02.03. forrás: Index

Az emberi tevékenység miatt Európában a vizes élőhelyek kétharmada, globálisan pedig 87 százaléka elpusztult a WWF adatai szerint. Magyarország is elvesztette vizes élőhelyeinek döntő többségét – idézi az MTI a környezetvédő szervezetnek a február 2-i Vizes élőhelyek világnapja alkalmából kiadott közleményét.

Humminbird halradarokhirdetés

A vizes élőhelyeink hiánya nagyban megnöveli a társadalom sérülékenységét a szélsőséges természeti hatásokkal szemben. Siposs Viktória, a WWF Magyarország Vizesélőhely-védelmi programjának szakértője szerint a vizes élőhelyek természetes testőreink: védenek az áradásoktól, magukba szívják és tárolják a tavasszal érkező vizeket, majd a nyári csapadékhiányos időszakban biztosítják a vizet a növényeknek.

Az élővilág és az új strandok

A vizes élőhelyek másik fontos szerepe a vízmegtartás mellett, hogy élőviláguk képes a folyók élővilágának a megújítására, visszapótlására egy esetleges szennyezés után. A 2000-es tiszai cianidszennyezés idején például a folyót ért vegyi szennyezés nem jutott be a folyó menti holtágakba, tocsogókba, tavakba, mellékfolyókba. Az erősen mérgező vegyület a folyóban óriási pusztítást végzett, de a vízzel együtt elvonult. A Tisza megmaradt élővilágát később a mellékfolyók vizei teremtették újjá. A távolabbi területek vizes élőhelyeinek élővilága akkor kapcsolódott be a regenerálódás folyamatába, amikor a következő tiszai áradás közvetlen kapcsolatot teremtett a folyó és az ártere között.

Magyarország is elvesztette vizes élőhelyei döntő többségét,emiatt gyakran előfordul, hogy a tavaszi árvízveszély után hamar jelentkezik a nyári aszály. E kettős problémára a WWF szerint megoldást jelentene, ha a folyókat kísérő természetes mély fekvésű területeken mérnöki módszerekkel kiengednék az áradás vizét és elraktároznák a nyári időszakra. Ezeken a területeken előtérbe kerülhetnének a hagyományos, de mára eltűnő tájhasználati formák, mint például a legeltetés. Az így kialakított táj a klímaváltozás hatásaival szemben ellenállóbb lenne, hiszen segít megőrizni a víztartalékokat és megelőzni a terület kiszáradását.

A vizes élőhelyek megőrzése olyan takarékossági beruházás, amelynek óriási megtérülési értéke lenne
– mondta Siposs, aki szerint az árvízi kockázatok elkerülése mellett a vizes élőhelyek halbölcsőként, illetve strandolási, sportolási lehetőségeket kínáló pihenőhelyként is értékesek lehetnek.

Kolibri gumicsónakokhirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »