Őszi-téli ruhavásár 2.

Élősködő rák pusztítja a halakat

Élősködő rák pusztítja a halakat a Ráckevei Duna-ágon. Eddig 15 mázsa pusztult el. A horgászok azt gyanítják: a horgászszövetség már eleve betegen telepítette be a pontyokat. A szövetség szerint azonban a holtágban fertőződtek meg.

C-protekt
hirdetés

Az egyik közösségi oldalon, horgászok által írt posztokból kiderült: egyre többen aggódnak a fertőzött pontyok miatt. A halak 90 százaléka szerintük sérült, a halak betegek, fekélyesek.

Horgászok az RTL Klub Híradójának nyilatkozva azt mondták: arra gyanakszanak, hogy a horgásszövetség nem egészséges halakat telepített tavasszal a Kis-Dunába.

A szövetség ezt cáfolja, szerintük egy parazita, ún. Lernea cyprinacea károsítja a halakat. A kifejlett nőstény egyedek telepednek meg a pontyon, amelyek speciális fejüket akár az izomrétegig befúrják, így képeznek sebet a halon. (A hímek és egyéb életformái lárvák, peték a vízben élnek.) A sebek később kipirosodnak, elfertőződnek. A sebek gyógyulásának természetesen nem kedvez, kedvezett az sem, hogy a telepítések idején két hónapig tartósan alacsony volt a Duna-ág vízállása és ezzel egyidejűleg a szennyvíz befolyók viszont rontották a vízminőséget – közölték.

A Nébih Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága szerint vizsgálatok során a ponytokban megtalálták az élősködőt. A vízminőséggel nincsenek bajok, és a Duna ágnál kifogott hal is fogyasztható, mert a hal pucolásakor az élősködő is eltávolításra kerül.

A héten újabb vizsgálatok lesznek, ezek eredményétől függ, hogy az újabb betelepítések elkezdődnek-e.

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

	JRC ágy + hálózsák szett 640
hirdetés
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
C-protekt

hirdetés