Élőhalas csalizás a Balatonon

2020.01.16. forrás: balatonihal.hu

Hivatásos halőr kollégáim a ragadozóhalas időszakban szembesülnek azzal, hogy horgászaink egy része számára még ismeretlen a 133/2013. (XII.29.) VM. rendelet 28. § (17) bekezdésében foglalt tilalom, mely szerint „Idegenhonos élő csalihallal csalizni kizárólag azon a halgazdálkodási vízterületen lehet, ahol az idegenhonos hal kifogásra került.”

Indul a harcsaszezon!hirdetés

 Ez a száraz szöveg, de kezdjük el értelmezni azt, hogy milyen tilalmat jelent ez a ragadozós horgászoknak. Korábban a horgászattal kapcsolatos szabályozások nem foglalkoztak azzal, hogy milyen fajú, vagy éppen honnan származó halakkal csalizunk. Mostanra, a vizeink több szempontot is figyelembe vevő halgazdálkodása egyre több körülménnyel foglalkozik annak érdekében, hogy a halállomány ne csak nekünk, hanem unokáink számára legalább a mostani (vagy talán egy kicsit jobb) állapotban megmaradjon. Ennek fontos alapja az, hogy az őshonos kedvenceink számára élőhely- és táplálék konkurens, idegenhonos (más területről, más élőhelyről, akár kontinensről származó) halfajok száma vizeinkben a mostani állapothoz képest ne növekedjen. Mit tudunk mi horgászok tenni ezért? Több lehetőségünk közül az egyik az, hogy mi magunk szándékosan nem hozunk a vízhez (vízbe) olyan halakat, amelyek eredeti élőhelye a Balatontól távol van.

Tudom, hogy a horgászboltokban árulnak ezüstkárászt és razbórát csalihalnak, de ez nem jelenti azt, hogy nekünk feltétlenül ezt kell használni… sőt, egyáltalán nem használhatjuk. Vegyük figyelembe azt, a törvényi szabályozás egyértelműen fogalmaz még akkor is, ha nem tudunk hirtelen pl. küszt beszerezni. Ezeket a halfajokat csak akkor használhatjuk csalizásra, amennyiben azokat a Balatonban fogtuk. Mondhatnánk, hogy milyen kockázatot jelent a horgon lévő kishal, hiszen nem tud elszabadulni róla… vagy mégis? Esetleg lehetnek olyan horgászok, akik a horgászat végével egy elegáns mozdulattal a vízbe löttyintik a még megmaradt élő kishalakat (hiszen lehet, hogy csak egy hét múlva jönnek újra, addig meg mi is legyen a halakkal…).

Ugyan a jogszabály nem tér ki arra, hogy ez a tilalom az élőhalas csalizásra vonatkozik, de értelemszerűen a halszelet, avagy a holt kishal már nem jelent kockázatot.

Kolibri gumicsónakokhirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »