Eljárást indítanak ön ellen, ha élve szállítja a nagy fogást

2018.04.12. forrás: BorsOnline

Állatkínzás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás egy 53 éves zsombói horgásszal szemben, mert nem ölte meg az egyébként szabályosan kifogott halat a Maty-éri víztározónál.

D.A.M. XTherm Winter 2 részes vízálló, halk thermoruha szett 45hirdetés

 A Maty-éri Amatőr Horgászok nevű Facebook-oldalon egy szemtanú azt írta, hogy az egyik megállított horgász autójában még élt az egyébként szabályosan, két helyre is elkönyvelt ponty. „A kollégát elviszik! Visszavártuk, órák múlva jött meg. Rabosították, állatkínzásért feljelentették! Állunk, hallgatjuk, nem értjük. Fél óra és otthon pucolta volna a pontyokat” – írta a szemtanú a közösségi oldalra.

Harminc centi fölött ölni kell

A Maty-éri víztározó a Horgász­egyesületek Csongrád Megyei Szövetségének horgászvize. Láda Gáspár ügyvezető elnök a Délmagyarország napilap kérdésére azt mondta, az eljárást nem a szövetség halőre, hanem a rendőrség indította, nincs több információja róla. A Borsot már emlékeztette, hogy a horgászrend, és a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló, 2013-as törvény végrehajtási rendelete egyértelműen fogalmaz.

– A szabályosan kifogott és elvinni kívánt halat a vízpartról elszállítani gyorsan és kíméletesen leölve szabad. A 30 centinél kisebb testhosszúságú uszonyos elszállítható élve is, kizárólag olyan tárolóedényben, amely biztosítja számára a szükséges oxigéntartalmú vizet, és minimalizálja az állatot érő stresszhatásokat – mondta Láda Gáspár.

Állítkínzás az élve szállítás

– Véleményem szerint a jogszabályokat be kell tartani, az állatkínzás szigorúan tilos. A hal élve szállítása ebbe a kategóriába tartozik, márpedig amíg a hal nincs vízben, addig fuldoklik. A jogszabály azt is megakadályozza, hogy állatorvosilag nem ellenőrzött hal egyrészt kereskedelmi forgalomba, másrészt más hazai élővízbe kerülhessen. A környező országokban több olyan betegség is felütötte a fejét, ami jelentős halpusztulást okoz – mondta el a szakember.

Gilisztára, kukacra nincsenek szabályok

A szabályokkal igenis tisztában kell lennie egy hobbipecásnak is. Ezt vallja dr. Balogh Imre állatorvos, aki elárulta: az átszúrt kukacokra és gilisztákra nincs törvény.

– Nem szabad olyan halas- vagy horgásztóból halat elvinni, aminél ez a tiltás érvényben van, csak ha már leütötték. Ennek elsősorban egészségvédelmi oka van, hogy nehogy valamilyen fertőző betegséget áthurcoljon egy másik vízbe. Ha ez egy adott tóra érvényes, akkor erről a tiltásról a pecázónak tudnia kell. Mivel gerinces állat, az elszállítása bizonyos méret felett egyébként is állatkínzásnak számít. Ezért nincs ilyen védelem például a kukacokra vagy a gilisztákra, mert azok gerinctelenek, így a fájdalomérzetük is lényegesen fejletlenebb – magyarázta a doktor.

ÍGY TÁROLJA, HA NEM AKAR BÜNTETÉST FIZETNI

Amíg a horgász a vízparton van, addig szákban, vízben kell tárolnia a zsákmányát. Ha hazaindul, amit elvisz, azt azonnal meg kell ölnie. – Ezt a szabályt egyrészt állatvédelmi okokból hozták, a másik oka, hogy meg lehessen akadályozni az illegális élőhal-kereskedelmet – mondta az elnök.

A hal nem csak attól szenved, ha szárazon tartják. Amennyiben kifogva a porba teszik, sérül a nyálkarétege, ami védi a kórokozóktól.

Ha nem kíméletesen veszik ki a horgot, a szája is sérül. Sok helyen előírás, hogy a kifogott nemes halat pontymatracra kell helyezni, amíg kiveszik belőle a horgot.

A horog ütötte sebet kezelni is szokták azoknál a ha­laknál, amelyeket fotózás után visszaengednek.

ÁRUS CSAK MEGÖLT ÁLLATOT ADHAT ÁT A VEVŐNEK

Még a legnagyobb hipermarketekben is láthatunk hatalmas akváriumokat tele halakkal, ahogyan a piacokon is vehetünk friss halat. De az átvétele nem mindegy.

– Pontyot tilos halárustól élve elvinni, de amúgy sem javasolnám senkinek, mert annyira csapkod, hogy szétverne mindent – kezdte Hegyi Margit halárus. – Keszegre vagy kárászra ez nem érvényes, de azt sem áruljuk élve kizárólag csak konyhakészen, mert a pucolásával már senki nem akar otthon foglalkozni.

MI AZ A PONTYMATRAC?

A pontymatracot a halak védelmében találták ki. Ha erre helyezzük az állatot, nem üti meg magát. A matrac szivacsbetétes, mosható, a mérete kb. 50x80 centi. A funkciója elsősorban az, hogy amíg a hal szájából kiszedik a horgot, és fertőtlenítik a sebet, azalatt se sérüljön meg. Az ára 2400– 12 000 Ft, mérettől és minőségtől függően. A drágábbak füllel készülnek, hogy abban akár szállítani is lehessen.

A pontymatrac használatát sok horgásztónál kötelezően előírják.

hirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »