Élet-halál harcot vívott a nílusi lázzal a tiszaföldvári férfi

A Tiszaföldváron élő Ladányi Feri bácsi egy ideig bőrkiütésre gyanakodott, majd influenzára, később nem múló láza miatt tüdőgyulladásra. Több hét után derült ki, az idős férfit valójában afrikai vírus támadta meg.


hirdetés

- Az utóbbi hónapokban nagyon sokat olvastam erről a hazánkban szinte ismeretlen betegségről – sóhajt a nyolcvankét esztendős Feri bácsi felesége, Etuka néni. Elmondja, a nyugat-nílusi láz nevű kórt egy ellenálló szúnyogfajta hordozza és terjeszti, mely vérszívó eddig csak a mediterrán országokban vetette meg a lábát.

Talán vágott virágokkal, esetleg gumiabroncson „utazva” érkezhetett a kontinensre, de a globális felmelegedésnek mindenképpen köze van elszaporodásukhoz.
– Úgy tűnik, nyáron valahogy Tiszaföldvárra is eljuthatott egy-két példány belőle. A férjemet augusztusban csíphette meg az egyik tigrisszúnyog, talán a strandon, az egyik éjszakai fürdőzés során. Az első tünetek ugyanis ezután az este után jelentkeztek nála. Először piros kiütéseket látott a mellkasán, majd belázasodott – meséli az asszony.

A lázas állapot azonban nem múlt el. Több nap múlva döntöttek úgy, hogy ideje lenne orvoshoz menni a panaszokkal.
– Az ügyeletes doktor felírt egy gyógyszert, melyet aznap nem tudtunk beszerezni – idézi fel a történéseket Etuka. – Másnap reggel, amikor bementem Feri szobájába, azt láttam, a férjem lecsúszott az ágyról és nem tud felülni. Azonnal hívtam a körzeti orvost, aki tüdőgyulladást állapított meg, mentőt hívott, az szállította be a szolnoki kórház sürgősségi osztályára. Később a pulmonológiára került, majd a neurológiára. Az ott dolgozó orvosoknak feladta a leckét a férjem betegsége, a többek által is javasolt antibiotikumok ugyanis nem használtak, gyakorlatilag semmit nem javult az állapota. Végül egy CT-vizsgálat mutatta ki, hogy nem tüdő-, hanem agyhártyagyulladásról van szó. De valóban az? Akkor még senki nem tudta – folytatja.


Éppen e bizonytalanságok miatt Feri bácsi esetében a szakemberek úgy döntöttek, a gerincfolyadékból lecsapolt mintát felküldik az Országos Mikrobiológiai Intézetbe. Hetek teltek el az eredményig, közben Feri bácsi szedte a gyógyszereket marékszám, hiába. Hosszú időnek kellett eltelnie, hogy kiderüljön, a férfi betegségét nem baktérium, hanem vírus okozta, méghozzá a „gyilkos kórként” emlegetett nílusi láz kórokozója.


– Bár ez a betegség nem fertőző, a páromat végig elkülönítették. Én minden nap bementem hozzá és biztattam. Közben persze láttam, voltak olyan napok, amikor szinte a másvilágról tért vissza hozzám. Még beszélt is ezekről a látomásairól... Köztudott, hogy ennek a betegségnek nincsen terápiája, védőoltása. Mi is csak reménykedtünk abban, hogy Feri erős lesz és legyőzi a vírust. Szerencsére így történt, a férjem ma már jobban van, hazajöhetett. Szinte újratanul most mozogni, ami ennyi fekvés után nem könnyű feladat. Minden nap egy kihívás és öröm számunkra, hogy újra együtt lehetünk. Bizonyítékként, amolyan örök mementóként pedig ott a zárójelentés, rajta a diagnosztizált ritka betegség, melyet a férjem túlélt: afrikai nílusi láz.


Gyakoribb a fertőzés, mint gondolnánk

– A szóban forgó Nyugat-Nílusi vírusfertőzés gyakoribb eset, mint gondolnánk – tudtuk meg dr. Tusnádi Anna infektológustól, a megyei Hetényi Géza kórház fertőző osztályának vezető főorvosától. – Évről évre több is előfordul, sokszor fel sem ismerik, hogy a hétköznapi tünetek mögött ilyen kór húzódik. Az enyhébb lefolyású betegségek esetében néhány napos hányás, hasmenés, izomfájdalom szokott jelentkezni, melyekkel olykor nem is mennek orvoshoz az emberek. Súlyosabb panaszokat általában akkor okoz, ha idegrendszeri tünetekkel jelentkezik, ez azonban az esetek csupán egy százalékában fordul elő. A megyében három esztendővel ezelőtt regisztráltunk kettő, ebben az évben pedig három komolyabb esetet.
Amint az infektológus főorvosnő elmondta, a vírus hordozói általában a költöző madarak, róluk a szúnyogok közvetítik emberre a betegséget.

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 


hirdetés
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »

hirdetés