Őszi-téli ruhavásár 2.

Újra lesz halászat a Balatonon?

Módosul a balatoni halászat - egyedi engedélyekkel ismét lehetővé akarják tenni a halászatot a Balatonon, de általánosságban maradna a halászati tilalom. A busákkal kapcsolatban nem a lehalászásra, hanem az utánpótlás megszüntetésére helyeznék a hangsúlyt. 300 milliót költenének a balatoni horgászturizmusra.

DAM XTherm termoruha szett 640
hirdetés

Nemzetközi horgászturisztikai szempontból is komoly, eddig kiaknázatlan lehetőséget jelent a Balaton – mondta Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára a III. Balatoni Horgász Konferencián.

A horgászturizmus fejlesztése érdekében halgazdálkodási feladatokra országos szinten 514 millió forint jut, ebből a balatoni halgazdálkodási társaság több mint 300 millió forinttal részesül.

Ennek érdekében a BHN Zrt.-t és a másik állami tulajdonú céget, az egyebek közt 4 tógazdaság vagyonkezelését végző Balatoni Halászati Zrt.-t szeretnék összevonni – írja az Agrárszektor.hu.

300 millió a horgászturizmusra

A balatoni halgazdálkodási társaság számára elkülönített több mint 300 millió forintot halgazdálkodási, élőhelyfejlesztési, horgászturisztikai beruházásokra, illetve a mögöttes tógazdasági fejlesztésekre fordíthatják.

Az államtitkár jó döntésnek nevezte a nagyüzemi halászat leállítását a természetes vizeken, amelyet ismertetése szerint több felmérés és a horgásztársadalom visszajelzései is igazolnak.

Szerinte a Balatonon egyedi engedélyekkel ismét lehetővé kívánják tenni a rendezvényekhez kapcsolódó, bemutató halászatot, amely többek között a tihanyi Garda Fesztivál része volt korábban.

A busával kapcsolatban szerinte szemléletváltásra van szükség, mivel nem a tóban lévő busák lehalászását kell elérni, hanem utánpótlásuk megszüntetését, hiszen a legújabb kutatások szerint a tóban lévő busa nem képes szaporodni.

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

DAM XTherm termoruha szett 640 2
hirdetés
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
DAM XTherm termoruha szett 2

hirdetés