Újra lesz halászat a Balatonon?

2016.10.25. forrás: ORIGO

Módosul a balatoni halászat - egyedi engedélyekkel ismét lehetővé akarják tenni a halászatot a Balatonon, de általánosságban maradna a halászati tilalom. A busákkal kapcsolatban nem a lehalászásra, hanem az utánpótlás megszüntetésére helyeznék a hangsúlyt. 300 milliót költenének a balatoni horgászturizmusra.

Évindító horgászvásár 640hirdetés

Nemzetközi horgászturisztikai szempontból is komoly, eddig kiaknázatlan lehetőséget jelent a Balaton – mondta Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára a III. Balatoni Horgász Konferencián.

A horgászturizmus fejlesztése érdekében halgazdálkodási feladatokra országos szinten 514 millió forint jut, ebből a balatoni halgazdálkodási társaság több mint 300 millió forinttal részesül.

Ennek érdekében a BHN Zrt.-t és a másik állami tulajdonú céget, az egyebek közt 4 tógazdaság vagyonkezelését végző Balatoni Halászati Zrt.-t szeretnék összevonni – írja az Agrárszektor.hu.

300 millió a horgászturizmusra

A balatoni halgazdálkodási társaság számára elkülönített több mint 300 millió forintot halgazdálkodási, élőhelyfejlesztési, horgászturisztikai beruházásokra, illetve a mögöttes tógazdasági fejlesztésekre fordíthatják.

Az államtitkár jó döntésnek nevezte a nagyüzemi halászat leállítását a természetes vizeken, amelyet ismertetése szerint több felmérés és a horgásztársadalom visszajelzései is igazolnak.

Szerinte a Balatonon egyedi engedélyekkel ismét lehetővé kívánják tenni a rendezvényekhez kapcsolódó, bemutató halászatot, amely többek között a tihanyi Garda Fesztivál része volt korábban.

A busával kapcsolatban szerinte szemléletváltásra van szükség, mivel nem a tóban lévő busák lehalászását kell elérni, hanem utánpótlásuk megszüntetését, hiszen a legújabb kutatások szerint a tóban lévő busa nem képes szaporodni.

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »