A Duna–Tisza–Duna-csatorna Európa legszennyezettebb vízfolyama

2017.03.28. forrás: Délhír

Marina Šćiban az újvidéki Technológiai Kar tanára régóta foglalkozik a vizek szennyezettségével és a környezetvédelemmel. Elmondása szerint sajnos leszögezhető, hogy a DTD-csatorna, amely 960 kilométer hosszú, Európa egyik legszennyezettebb csatornája.

Évindító horgászvásár 640hirdetés

Ráfogható, hogy az egésznek az oka a pénzhiány, de a helyzet ennél sokkal összetettebb. Mert ha holnap vagy holnapután előkerülne egy csomó pénz a csatorna tisztítására, a magasfokú szennyezettséget, a lerakodott nehézfémeket, vegyi anyagokat máról holnapra nem tudnánk eltüntetni. Legfeljebb kikotorni az iszapot, de arra még távlati terv sincs, hogy ezt hova szállítanák, később ugyanis ebből a mérgező anyagok a csapadék által visszamosódnának a földbe:

‒ Ahhoz semmi kétség sem fér, hogy a csatorna legnagyobb szennyezői a verbászi és a cservenkai cukorgyár, azonban a vízhez közel álló gyárak kapacitásának növelése, továbbá az új gyárak építése következtében a szennyezettség az elmúlt évtizedekben a sokszorosára emelkedett. Az egy évszázada folyó folyamatos szennyeződés tulajdonképpen az iszapban tárolódott, amely ma már tele van az egészségre, állat- és növényvilágra veszélyes nehézfémekkel – emelte ki a szakember. Mint mondta, 13‒14 évvel ezelőtt egy norvég vízvédelmi ügynökség kivizsgálta a víz minőségét a Cservenka és a Verbász utáni torkolat között, és a hivatalos közlemény szerint ez Európa legszennyezettebb vízfolyama. A csatorna ezen szakaszán a 25–30 méter széles kanálisból mindössze 3–4 méter széles folyás maradt, a többi eliszaposodott és benőtte a nád. A felmérések szerint a verbászi szakaszon mintegy félmillió köbméter lehet a felgyülemlett iszap mennyisége. A víz itt teljesen szürke színű, a szennyezettségi fokot tekintve ez a rész a legveszélyesebb, a nehézfémek és olajszármazékok mellett nagy az ammonium mennyisége, és a termőföldekről az eső által kimosódó vegyszerek is kimutathatók.

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »