Őszi-téli ruhavásár 2.

A Duna–Tisza–Duna-csatorna Európa legszennyezettebb vízfolyama

Marina Šćiban az újvidéki Technológiai Kar tanára régóta foglalkozik a vizek szennyezettségével és a környezetvédelemmel. Elmondása szerint sajnos leszögezhető, hogy a DTD-csatorna, amely 960 kilométer hosszú, Európa egyik legszennyezettebb csatornája.

JRC ágy + hálózsák szett 640
hirdetés

Ráfogható, hogy az egésznek az oka a pénzhiány, de a helyzet ennél sokkal összetettebb. Mert ha holnap vagy holnapután előkerülne egy csomó pénz a csatorna tisztítására, a magasfokú szennyezettséget, a lerakodott nehézfémeket, vegyi anyagokat máról holnapra nem tudnánk eltüntetni. Legfeljebb kikotorni az iszapot, de arra még távlati terv sincs, hogy ezt hova szállítanák, később ugyanis ebből a mérgező anyagok a csapadék által visszamosódnának a földbe:

‒ Ahhoz semmi kétség sem fér, hogy a csatorna legnagyobb szennyezői a verbászi és a cservenkai cukorgyár, azonban a vízhez közel álló gyárak kapacitásának növelése, továbbá az új gyárak építése következtében a szennyezettség az elmúlt évtizedekben a sokszorosára emelkedett. Az egy évszázada folyó folyamatos szennyeződés tulajdonképpen az iszapban tárolódott, amely ma már tele van az egészségre, állat- és növényvilágra veszélyes nehézfémekkel – emelte ki a szakember. Mint mondta, 13‒14 évvel ezelőtt egy norvég vízvédelmi ügynökség kivizsgálta a víz minőségét a Cservenka és a Verbász utáni torkolat között, és a hivatalos közlemény szerint ez Európa legszennyezettebb vízfolyama. A csatorna ezen szakaszán a 25–30 méter széles kanálisból mindössze 3–4 méter széles folyás maradt, a többi eliszaposodott és benőtte a nád. A felmérések szerint a verbászi szakaszon mintegy félmillió köbméter lehet a felgyülemlett iszap mennyisége. A víz itt teljesen szürke színű, a szennyezettségi fokot tekintve ez a rész a legveszélyesebb, a nehézfémek és olajszármazékok mellett nagy az ammonium mennyisége, és a termőföldekről az eső által kimosódó vegyszerek is kimutathatók.

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

Čefa, Štefan RibarićČefa, Štefan Ribarić (fikanick)
2 éve

De nekünk mi közünk az alvízi szerb szeméthez? :-P

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
JRC ágy + hálózsák szett 1200

hirdetés