Őszi-téli ruhavásár 2.

Delfinbandák rabolják ki az alaszkai halászokat

Kardszárnyú delfinek csordái tartják rettegésben az alaszkai halászokat, írja a kanadai National Post. A lap leírása szerint a delfinek akár egész nap türelmesen várakoznak, majd, amint megfelelő mennyiségű zsákmány gyűlik össze a halászhajón, lecsapnak. "Fáradhatatlanul követik a hajókat, némelyiket egyenesen visszakényszerítik a kikötőjébe" - írja a lap.

Thermoruhák 640
hirdetés

 A halászok már mindent megpróbáltak. Bevetettek zajkeltő eszközöket is, de a delfinek mára megtanulták, hogy ezektől nem kell félniük. Sőt, már-már a bőséges vacsora jelzésének veszik az elméletileg elriasztásukra szánt hangot. És már azt is megtanulták, hogy hogyan egyék le a horogra akadt halakat a zsinórról:

"Olyanok, mint egy motorosbanda. Meglátsz kettőt, és már tudod is, hogy vége. Pillanatok alatt az egész csorda körbevesz" - mondta John McHenry, az F/V Seymour halászhajó tulajdonosa. A delfinek ráadásul elég kitartóak. Az Anchorage Daily News beszámolt egy halászról, aki 18 órán át inkább motor nélkül sodródott, de így se tudta lerázni a delfineket.
A jelenség amúgy új, korábban nem tapasztalták. Részben örömteli is, mert bizonyítja, hogy milyen sikeres volt a kardszárnyú delfinek védelmében a nyolcvanas években bevezetett halászati tilalom. A halászat megtizedelte a delfinállományt, a túlélő egyedek pedig egy életre megtanulták, hogy a hajók motorzaja veszélyt jelent. Az azóta eltelt bő három évtized alatt viszont már azt is megtanulták, hogy a hajók immár nem fenyegetést, hanem táplálékot jelentenek.
A halászok így egyre nehezebb helyzetbe kerülnek. Jelenleg a hagyományos zsinóros-horgos, és a vonóhálós halászoknak sincs esélyük, a delfinek menet közben felzabálják a zsákmányt. Működő megoldásnak jelenleg csak a rákhalászoktól átvett csapdázós módszer tűnik, de egy hajó átalakítása csapdázáshoz akár 600 ezer dollár is lehet, és semmi se garantálja, hogy az amúgy nagyon intelligens és tanulékony, az új vadásztechnikákat a társaiknak is megtanító delfinek ne találnának módot a rácsos csapdák feltörésére. (Via National Post)

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

adavidadavid (fikanick)
2 éve

A videón nem kardszárnyú delfin szerepel. A címében sem...

3
hirdetés (x)
VezérsprotniVezérsprotni (fikanick)
2 éve

Látszik nem nézed a South parkot, te ráérős primitív állatfajzat :D

2
VezérsprotniVezérsprotni (fikanick)
2 éve

A delfinek elvöszik a munkát! El aztat!

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Thermoruhák 1200

hirdetés