Csukát szaporítottak Buzsákon

2016.03.20. forrás: balatonihal.hu

Csukaszaporítással kezdődött a halszaporítási szezon a Buzsáki Tógazdaságban. A Zrt. saját nevelésű anya halai és tejesei valószínűleg szívesebben választották volna légyottjukhoz a természetes ívóhelyek valamelyikét, ám a szakemberek semmit sem bíznak a véletlenre.

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

A napsütéses órák számának növekedése beindítja a csukák szaporodási kedvét, erre segítenek rá a tógazdaságban kiválasztott példányok esetében hormonális indukcióval. Ez azt eredményezi, hogy ellenőrzött keretek között, éppen a megfelelő időben fejik le a szaporító-anyagot, azaz az ikrát és a haltejet, majd keverik össze a későbbi sikeres szaporulat reményében.

A folyamat, azaz a megtermékenyített csukaikra élete már a zuger üvegekben folytatódik, ahol egy- két hét alatt függeszkedő lárvák alakulnak ki, majd további egy hét elteltével 3-4 centiméteres, már táplálkozni képes zsenge ivadékká cseperednek.

Ebben a életszakaszban a kiscsukák étvágya olyannyira megnő, hogy saját fajtársaikat is bekebelezik. A falánk kis kannibálok extrém esetben képesek mindössze néhány nap alatt akár lefelezni az állományt, ezért nagyon fontos, hogy a szakemberek a mesterséges körülményekből szűrés után mihamarabb a Balatonba, illetve egynyaras nevelésre a tógazdaságba helyezzék őket.

Az előnevelt csukák kihelyezéséhez idén is igénybe veszik a helyi horgászok segítségét. Oxigénnel felfújt, vízzel teli zsákokban érkeznek a telepítések helyszíneire, az északi part nádasai elé a halak, ahonnan aprólékos munkával, precízen elosztva kerülnek a csónakokból a tóba.

A Társaság halgazdálkodási tervének megfelelően idén is 250 ezer darab előnevelt csukával gyarapítják a Balaton halállományát.

hirdetés
Utoljára megtekintett termékek:

mutasd az összeset

Horgászhírek

Még több horgászhír »