Borókabölcsők az ideális süllőszaporulatért

2016.03.18. forrás: balatonihal.hu

Csütörtökön megkezdődik a süllőfészkek kihelyezése a Balatonba. Tihany és Balatonberény térségében tűnnek majd fel a zrt. hajói, amelyek fedélzetéről kerülnek le a mélybe a borókafészkek és az úgynevezett keretes süllőfészkek, készülve a szaporodási időszak kezdetére. A mesterséges ívóhelyek kihelyezésével a balatoni süllőállomány gyarapítását igyekszik segíteni a Társaság.

D.A.M. XTherm Winter 2 részes vízálló, halk thermoruha szett 45hirdetés

Több évtizedes hagyománya van a Balatonnál a süllőfészkek készítésének és kihelyezésének. Ezek a mesterséges ívóhelyek általában eredményesen segítik a süllők szaporodását azzal, hogy diverzebbé teszik a növényzetmentes homokos, vagy iszapos mederfenék részeket. Idén március közepén kezdődnek a kihelyezések, összhangban a kissé korainak mondható tavaszias időjárással.

A 3000 db borókafészek mellett 60 db keretes süllőfészket helyeznek ki. Utóbbiakat az ívás után a Társaság tógazdaságába szállítják, ahol a kelést követően nevelkednek tovább a lárvák. Akkor sikeres a munka, ha ezek a felnevelt ivadékok őszre elérik a 15 dekagrammos süllő méretet. Ez a Balatonban nevelkedő süllők esetében a kétnyaras kort jelenti, tehát a tógazdaságban a kedvezőbb tápanyagellátás miatt gyorsabb a növekedés. A tógazdaságban nevelkedett egynyaras süllők visszakerülve a Balatonba jobb eséllyel érik el a fogható méretet.

A kihelyezett fészkeket a zrt. munkatársai az elkövetkező időszakban többször is ellenőrzik majd, a jobb kelési arány biztosítása érdekében lemossák a fészkekről a rájuk rakodó szennyeződést, iszapot.

A 3000 db borókafészek három hónapig marad a mederfenéken, elsőként a süllőknek biztosítva ívóhelyet, de később a sügér, balin, bodorka, és a többi keszegféle is szívesen rakja le rá ikráit. Ezek a frissen kikelt hallárvák a későbbiekben táplálékul szolgálnak a felnövekvő süllő- generáció számra.

hirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »