55 éve nem volt ilyen Bokodon!

2016.01.23. forrás: kemma.hu

Bokod az erőmű mesterséges taváról, és az arra épült stégekről vált világhírűvé, és kapta a "lebegő falu" becenevet. A tó arról volt híres, hogy az erőmű miatt sosem fagyott be - egészen mostanáig.

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

A Bokodi-tó az 1961-ben induló Oroszlányi Hőerőmű Vállalat számára létesített mesterséges hűtőtó, amely az erőmű melletti rét elárasztásával, vagyis a rajta keresztülfolyó Által-ér felduzzasztásával keletkezett. Az Által-ér eredeti medre valahol a tó közepén húzódott, ott, ahol a jelenlegi gát található.

Az erőmű folyamatos működése miatt a tó télen sohasem fagyott be teljesen a hulladékhő miatt, és jelentős horgászparadicsom bontakozott ki itt az elmúlt időben. A tóra épült stégek és pedig hálás fotótémát szolgáltattak a művészeknek és turistáknak, híressé téve a települést.

Most azonban, hogy az erőmű leállt, megtörtént az elképzelhetetetlen: befagyott a tó.

Varjú György, az Oroszlányi Horgászegyesület elnöke nyilatkozott a tó élővilágáról, a benne lévő halállomány alkalmazkodó képességéről.

– Az erőmű tulajdona a 132 hektáros tó, de mi működtetjük a kezdetektől. A tó már évek óta 7-8 fokos télen is, tehát a halállomány mindennapos életét nem fenyegeti a víz hirtelen fagyossá vált hőfoka. Veszélyt inkább abban látok, hogy kevésbé kihasznált lesz a horgászparadicsom. A fagyos víz miatt a kopoltyúsok a tó fenekének iszapjába beássák magukat, úgymond telelnek. Nehezebb lesz kifogni őket. Ugyanis a tó korábbi adottsága miatt, mármint, hogy nem fagy be, évente körülbelül 220 napijegyet adunk el a vendéghorgászoknak – mondta Varjú György.

Az egyesület 65 éve működik, a bokodin kívül 4 tó működtetéséért felel. Mára 950 tagja van, a gyerekhorgászokkal kiegészülten ezer feletti a létszám.

A tó körülbelül 8-10 méter, tehát a mélyebb pontjainál idő kell amíg teljesen befagy. A vízfelszín alatt akár 19 kilogrammos pontyok is úszkálhatnak, de jellemző az amur, a keszeg, a csuka, a süllő és a harcsa. Horgászok szerint egyetlen megoldás maradt, a lékhorgászat. De időbe telik, amíg olyan vastag lesz a jég, hogy rá lehessen lépni. Nem árt tudni: 8 centiméteres jég egy felnőttet biztonságosan elbír, a 12 centiméter egy kisebb csoportot, 18 centiméter már szánkósokat, fakutyásokat is.

A kemma.hu fotósa, Puskás Alexa a helyszínen járt, és le is fotózta a szokatlan látványt.

hirdetés
Utoljára megtekintett termékek:

mutasd az összeset

Horgászhírek

Még több horgászhír »