Beszámoló az első balatoni menyhal telepítésről

2015.06.30. forrás: balatonihal

Tegnap délután a tihanyi kompkikötőben 650 db kétnyaras menyhalat telepítettek a Balatonba. A tó új lakói jól bírták az utazást: fürgén, láthatóan jó kondícióban úsztak el a menedéket nyújtó kövezések felé.

Sebile Flatt Shad vertikális harcsawobblerhirdetés

Az eseményen megjelent Tósoki Imre, Tihany polgármestere, valamint képviseltette magát a MOHOSZ elnöksége, továbbá a Balaton körül érintett horgász szövetségek és több horgász egyesület is. A számos meghívott vendégen túl a helyi horgászok és az épp arra járó turisták is érdeklődve figyelték a történelmi haltelepítést, melyről több országos és regionális média is tudósított.

A telepítés felvezetéseként a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. részéről Szári Zsolt vezérigazgató és Nagy Gábor horgászati ágazatvezető mondott rövid tájékoztatót a menyhalról és a telepítés hátteréről.

Az elhangzottakból megtudhattuk, hogy a menyhal a tőkehalfélék családjába tartozik, de rokonaitól eltérően édesvízben él. Hideg kedvelő faj, a Duna alsó szakasza a legdélebbi előfordulása, a torkolatvidéken már nem fordul elő. Ragadozó hal, különös ismertető jegye az állán elhelyezkedő egyetlen szál szakáll, a békára emlékeztető fej, valamint a márványozott mintázat. A menyhal a Balatonban őshonos, de állományát az 1965-ös nagy halpusztulás végletesen meggyengítette, majd – a kutatók véleménye szerint – az angolna tömeges telepítése okozta eltűnését, mivel életterük közel megegyező. Herman Ottó a XIX. század végén említi balatoni előfordulását „tarka meny” néven. Az idősebb horgászok visszaemlékezéseiből tudjuk, hogy még az 1960-as évek elején is jól lehetett fogni a balatoni mólók kövezései mentén. Húsa ízletes, szálkamentes, az egyik legfinomabb édesvízi hal. A horgászoknak azonban még várniuk kell az első menyhal vacsorával! A betelepített menyhalak ugyanis idén még nem érik el a legkisebb kifogható méretet (25 cm), jövőre pedig a Balatoni Horgászrend fogja megtiltani elvitelét. A korlátozás életben marad, amíg az állomány megerősödik. A folyamatot további telepítésekkel igyekeznek majd segíteni.

Kérjük a Kedves Horgásztársakat, hogy amennyiben menyhalat fognak, azt kíméletesen szabadítsák meg a horogtól (mélyre nyelés esetén vágják el a zsinórt a szájnyílás előtt), és eresszék szabadon!

Rhino csónakmotorokhirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »