Beszakadt alatta a jég, a tűzoltók mentették ki

2016.01.22. forrás: ugytudjuk.hu

Senki ne ijedjen meg, ezúttal nem valódi a vészhelyzet! Jégről mentési gyakorlatot tartanak a napokban a sárvári hivatásos tűzoltók, melynek mai feltételezése szerint egy szerencsétlenül járt horgászt kellett kimenteniük a sárvári Csónakázó-tóból – írja a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapja.

Évindító horgászvásár 640hirdetés

A téli időszakban gyakori hiba, hogy az óvatlan turisták, fiatalok, horgászok a kihelyezett „Jégre lépni tilos!” táblákat felülbírálva mégis rámerészkednek a tó, folyó vizére. Nem gondolnak viszont arra, hogy ez rendkívül veszélyes is lehet. A folyók a folyamatos mozgásnak és a sodrásnak köszönhetően jóval nehezebben fagynak be, mint a tavak, de utóbbi esetben sem nyugodhatunk meg akkor, ha a part közelében nem süllyedünk el egyszerre a tó vizében. A sekélyebb vizeken könnyebben alakul ki vastagabb jégpáncél, amely a mélyebb részek felé haladva fokozatosan vékonyodik. Ahhoz, hogy a jég vastagsága megbízható legyen, és a szórakozni, sportolni vágyók biztonsággal ráléphessenek, legalább 10-12 cm vastagságúnak kell lennie.
Ha a jégpáncél vastagsága nem megfelelő és megtörténik a baj – a jég beszakad és az ember a jeges vízbe zuhan –, a szórakozásból hamar életveszély alakulhat ki, hiszen az ember szervezete pár perc alatt kihűlhet. A sárvári hivatásos tűzoltók épp az ehhez hasonló esetek kezelését, a gyors és elővigyázatos életmentést gyakorolják a napokban a sárvári Csónakázó-tavon.

A feltételezés szerint a tó partjától csaknem nyolc méterre lékhorgászattal próbált halat fogni egy horgász, amikor egy rossz mozdulat miatt a jég váratlanul tovább repedt, és beszakadt alatta. Szerencsére nem csúszott be a jég alá, meg tudott kapaszkodni a jégpáncél szélében, így tudott segítségért kiabálni. Egy parton bicikliző férfi hallotta meg a segélykiáltást, aki azonnal értesítette a hatóságokat. A mentők, a rendőrök, illetve a tűzoltók pár percen belül megérkeztek, azonban a jeges vízben kapálózó horgász ereje rohamosan fogyott.

A tűzoltók mentőkötelet dobtak a bajbajutott horgásznak, hogy azzal biztosítsák az elmerülés ellen. Dugólétrát csúsztattak be a sérültig, majd azon keresztül, hason fekve közelítették meg a horgászt, mentőboardot vittek magukkal, hogy utóbbi segítségével húzzák ki a sérültet a biztonságos partra, ott pedig azonnal átadták őt a mentőszolgálat szakembereinek. Emellett több különböző mentési módot is begyakoroltak a tűzoltók, hogy szükség esetén a leggyorsabb és leghatékonyabb módszerrel tudják végrehajtani a feladatukat.

Fontos, hogy mielőtt jégre megyünk, mindig győződjünk meg annak vastagságáról! Ha tábla figyelmeztet arra, hogy a jégre lépni tilos, vegyük komolyan és tegyünk eleget a tiltásnak! Soha ne menjünk a jégre egymagunkban és a téli sportokat se végezzük egyedül, hogy tudjunk egymásra figyelni, illetve segítséget hívni, ha reccsen a jég és bekövetkezik a baj!

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »